Lansirna rampa u Kožuaru (foto: Dragana Nedeljković)
Lansirna rampa u Kožuaru (foto: Dragana Nedeljković)
12.06.2017, 13:02

Nova protivgradna stanica u Kožuaru i 34 rakete

č: | fb:

Završena je nova protivgradna stanica u Kožuaru, za čiju je izgradnju opština Ub iz svog budžeta izdvojila 800.000 dinara. Lokalna samouprava je sa milion dinara finansirala i kupovinu 34 Krušikove protivgradne rakete srednjeg dometa, od kojih su četiri odmah dopremljene u Kožuar.

 

Primopredaji objekta i projektila prisustvovao je predsednik ubske opštine Darko Glišić koji je istakao da je ulaganje u ove namene opravdano.

 

- Obezbedili smo novac kako bismo na najbolji mogući način zaštitili naše građane, pre svega poljoprivrednike i njihove useve i predupredili eventualnu štetu koja bi nastala od grada. Osim u Kožuaru, za poslednjih godinu dana, izgradili smo protivgradne stanice u Lončaniku i Pambukovici, a tokom leta rekonstruisaćemo objekat u Tularima, čime ćemo zaokružiti sistem protivgradne odbrane na našoj teritoriji i podići je na viši nivo - rekao je Glišić, podsećajući da je opština i prošle godine kupila 34 rakete.

 

Šef Radarskog centra Valjevo Željko Raičević pohvalio je napore lokalne samouprave da poboljša efikasnost sistema odbrane od grada nabavkom raketa i obnovom stanica, dok je zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Saša Spasić ocenio da su lansirna mesta na području opštine opremljena sa dovoljnim brojem raketa.

 

"Pored raketa koje smo mi kupili, Republika Srbija nabavila je 50, tako da ukupno imamo 84 rakete, što je sasvim dovoljno za jednu prosečnu sezonu", ocenio je Spasić.

 

Primopredaja raketa

Primopredaja raketa (Foto: Dragana Nedeljković)

Uz napomenu da stara lansirna stanica u Kožuaru ne radi deceniju i po, zbog nerešenih imovinskih odnosa, predsednik Mesne zajednice Vladan Lukić zahvalio se opštinskom rukovodstvu na novom objektu i meštaninu Radovanu Lukiću što je ustupio svoje zemljište za njegovu izgradnju.

 

Od postojećih 17 protivgradnih stanica na teritoriji ubske opštine, trenutno je 14 aktivno, dok su van funkcije u Šarbanama, Brgulama i Zvizdaru, jer strelci ne žele da rade za 4.000 dinara, koliko im plaća Republika. Isti iznos kao država godinama im je isplaćivala i lokalna samouprava, da bi poslednje tri prestala da sufinansira njihov rad zbog nedostatka novca.

 

Predsednik opštine Darko Glišić kaže da iz budžeta i nadalje neće moći da plate angažovanje strelaca, te da opština sasvim dovoljno ulaže u sistem protivgradne zaštite. U poslednjih godinu dana, za dve nabavke 64 raketa izdvojeno je dva miliona dinara i isto toliko za izgradnju protivgradnih stanica u Kožuaru, Lončaniku i Pambukovici, dok je najavljena rekonstrukcija objekta u Tularima procenjena na 800.000 dinara.

 

- Ako budemo sve dali samo na strelce, onda ne znam da li ćemo imati za rakete. Ako budemo dali za strelce i rakete, možda nećemo imati da napravimo protivgradnu stanicu. U tom začaranom krugu i manjku sredstava, mi gledamo ono što je najprioritetnije, a računali smo i na ljudsku solidarsnost. Jer nekoliko dana koliko odvoje u sezoni može da bude njihova žrtva da, u krajnjem slučaju, za onoliko koliko ima, spasu svoju i imovinu onih sa kojima žive. Država odvaja koliko može, a i mi ćemo koliko budemo mogli -  navodi Darko Glišić, dodajući da će opština nastaviti sa ulaganjima u modernizaciju lansirnih stanica i njihovo opremanje sa dovoljnim brojem raketa.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 54 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 23 sati 55 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara