Kosidba na Rajcu (ilustracija) (foto: Dušan Jovanović)
Kosidba na Rajcu (ilustracija) (foto: Dušan Jovanović)
15.07.2017, 12:01

Tradicionalna Kosidba na Rajcu

č: | fb:

Fudbalski turnir Kosidba 2017. i Rok veče, održani u petak, označili su početak trodnevne privredno-turističke manifestacije "Kosidba na Rajcu", 45. po redu.

 

Subota na Rajcu je u znaku izložbe poljoprivredne mehanizacije, u večernjim satima je defile folklornih ansambala, potom Rajačko poselo, uz učešće folkloraša iz KUD "Ljig", u 21,30 za ljubitelje narodne muzike koncert Gordane Lazarević.

 

Glavni dan na Kosidbi počeće sutra u 9 časova okupljanjem kosača, sledi kulturni program, pa otvaranje Kosidbe u 11 časova, uz defile kosača, trubača, ručkonoša, vodonoša. Revijalno takmičenje u košenju ljute planinske trave je u 12 časova, komandant "parade" je đidija Drago Bogovac iz Knina.

 

Dvadeset najboljih kosača iz raznih krajeva Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, boriće se za laskavo prizanje "Zlatnu kosu" i to je centralni deo manifestacije. Pažnju privlači i Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave, na kojem će biti ekipe od po četiri kosača iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Slovenije.

 

"Oj, oblače, nemoj na kosače, otišꞌo mi dragi na košenje, nije odꞌno gunja i amrela, pokisnuće košuljica bela..."! Tradicionalna pesma svake Kosidbe čuće se i ove nedelje na Rajcu, uz očekivanje organizatora, Turističke organizacije Ljig, i pokrovitelja Opštine Ljig i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija  da kiša neće pokvatiti planirani tok programa.

 

Kad se glavni posao sa košenjem okonča, na livadi će se služiti tradicionalna domaća jela, za šta je zaduženo ljiško udruženje žena "Zlatne ruke".

Ko još bude imao želje i volje, u večernjim satima može uživati u koncertu Jelene Tomašević.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 50 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 20 sati 45 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...