Galoperi u treningu u Vrelu (foto: Dragana Nedeljković)
Galoperi u treningu u Vrelu (foto: Dragana Nedeljković)
29.07.2017, 16:33

Konjičke trke u Vrelu

č: | fb:

U organizaciji Konjičkog kluba "Sveta Popović", sutra, na hrišćanski praznik Ognjenu Mariju, biće održane tradicionalne konjičke trke na hipodromu u Vrelu.

 

Takmičarski program počinje u 16.30 časova, ulaz je 200 dinara, a posetioci će imati priliku da vide četiri galopske trke, u kojima će brzinu i snagu odmeravati tridesetak kvalitetnih grla iz Srbije.

 

Organizator poziva sve ljubitelje plemenitih četvoronožaca i konjičkog sporta da u nedelju budu deo ove značajne i najmasovnije manifestacije u ubskoj opštini, koja se na Ognjenu Mariju u Vrelu održava od 1981. godine. 

 

Života Marković

Života Marković (Foto: Dragana Nedeljković)

Života Marković, predsednik KK "Sveta Popović" ističe da su se i ove godine više nego potrudili da organizuju trke "da ne umre taj hipodrom, a jedini je u našoj i u valjevskoj opštini".

 

- Hipodrom sređujemo i održavamo tokom cele godine, ali smo uoči ovogodišnjih trka uspeli da završimo prošle godine započetu betonsku tribinu, dugu sto metara, koja sada ima četiri stepenika. Uredili smo i padok, u kome se drže konji pred trku, kao i ogradu oko hipodroma. Ima nas šestorica, sedmorica koji udarnički i punim gasom radimo ovde. Meštani su dosta nezainteresovani, dođu jedino kada su trke - kaže Marković, uz napomenu da hipodrom u Vrelu, koji je ujedno i trening centar i prostire se na površini od blizu 20 hektra, opstaje najviše zahvaljujući entuzujazmu ovdašnjih konjara.

 

Trenutno je u njegovim štalama smešteno 22 galopera u treningu, za koje Marković tvrdi da su najbolja grla u Srbiji, jer "gde god da se takmiče, oni pobede. Svi najbolji konji u Srbiji, odgajeni su i trenirani u Vrelu". Među njima je i 12 konja sa područja Tamnave – sa Uba i iz sela Vrelo, Brezovica i Takovo, od kojih će više od polovine učestvovati na sutrašnjem nadmetanju.

Na pansionu u Vrelu

Na pansionu u Vrelu (Foto: Dragana Nedeljković)

Od trka na Ognjenu Mariju velika očekivanja ima Tihomir Tika Vujović iz Vrela, trener konjičkog sporta i, sa 58 godina, najstariji džokej u Srbiji. Sa 22 pobede u četrdesetak trka na hipodromima širom zemlje, prošle godine je proglašen i za najboljeg džokeja u državi, pa bi voleo da tu titulu zadržati.

 

- U ovoj godini već sam imao sedam, osam pobeda, a nadam se da će se tako nastaviti i da ću potvrditi da sam najbolji. Sutra učestvujem u tri trke i očekujem dve pobede. Prva je trka na 1.200 metara sa trogocima i starijim grlima, u kojoj jašem najbržeg konja u Srbiji, Torino Hila, vlasnika Ubljanina Ace Aškovića, koji je neprikosnoven na tim dužinama, što je dokazao prošle i ove godine. Imam dvogodačku trku sa konjem uvlasništvu Rankovića iz Brezovice, za koga se nadam da će trčati kako trenira ovde u Vrelu, na njegovom terenu, mada se na prethodna dva takmičenja nije snašao - kaže o očekivanjima, ambijijama i željama iskusni galopski vuk Tika Vujović, koji je na hipodromu u Vrelu stacioniran od izgradnje tog objekta 1981. godine. "Kad je prvo drvo posađeno, ja sam bio tu", dodatno pojašnjava.

 

Tihomir Vujović

Tihomir Vujović (Foto: Dragana Nedeljković)

U sedlo se prvi put popeo sa 11 godina, a već sa15 jahao prvu trku u Brezovici. I pobedio. U početku je učio gledajući video kasete sa treninga i trka, posmatrajući konje, koje kaže mnogo voli, a kasnije se usavršavao na brojnim trkalištima u zemlji i inostranstvu. Ističe da džokej ne sme da bude težak.

 

- Imam kilograma koliko i godina, 58, a kad treba da jašem ženska grla, smršam, i tada sa sedlom imam 56. Treba mnogo snage da bi se izjahala trka i mnogo  treniranja, pet, šest partija u toku dana - priča Vujović, koji kad nije na hipodromu, ne vežba ili trenira grla na pansionu u Vrelu, obrađuje zemlju i bavi se poljoprivredom.

 

Ponosni je vlasnik dva šampionska grla – Kid Firsa, nosioca prestižne titule Konj godine u 2013. i Kaline Ledi, koja je u 16 trka ostvarila 11 pobeda, dva puta je bila drugoplasirana i jednom četvrta.

 

Na kraju razgovora, Tihomir Tika Vujović najavljuje da će u Vrelu, po prvi put, organizovati školu jahanja, pa će ljubitelji konja imati priliku da ovu veštinu uče od najboljeg i najstarijeg džokeja u Srbiji.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 42 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 5 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 52 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara