Pumpa kod Granda (foto: Đorđe Đoković)
Pumpa kod Granda (foto: Đorđe Đoković)
06.08.2017, 14:27

Neophodna štednja, uvode se i restrikcije

č: | fb:
Zbog povećane potrošnje vode u pojedinom opštinama Kolubarskog okruga uvode se restrikcije, a štabovi za vanredne situacije nalažu štednju uz mogućnost strožije kontrole i kažnjavanja onih koji vodu nenamenski troše.
 
 
Restrikcije su do sada uvedene na Ubu, u Lajkovcu i Ljigu, gde su tokom letnjih meseci hronični problemi sa vodosnabdevanjem u tim varošima.
 
 
Ubljani se vodom snabdevaju sa arterskih bunara u selu Takovu, Ljižani sa vodozahvata na izvorištu reke Ljig u selu Ba, a Lajkovčani sa zajedničkog vodovosa Lazarevčanima i fabrike vode u selu Nepričava.
 
 
Prema reakcijama građana, posebno Lajkovčana i Ljižana, na društveim mrežama problemi vodosnabdevanja u višim gradskim zonama i okolnim selima ne prestaju ni u danima pre proglašenja restrikcija.
 
 
 
U Lajkovcu je dodatno opterećenje zajednički vodovod kojim gazduju Lazarevčani iako je fabrika za preradu vode iz arterskih bunara u lajkovačkom selu Nepričava. Lajkovčani duguju za vodu, a njenu cenu određuju Lazarevčani.
 
 
Na Ubu, uz potrebe velkog korisnika kakav je gradski bazen, problem stvara i zalivanje bašta, travnjaka, trotoara i dvorišta zbog čega će inspekcijske službe biti aglnije.
 
 
I Štab za vanredne situacija u Valjevu zapretio je kažnjavanjem onih koji nenamenski troše vodu zbog čega su ugrožene visinske zone grada, ali i prigradska sela do koih je stigla voda iz gradskog vodovoda.
 
 
Restrikcije se uvode u nekoliko sela na potezu ka Divčibarama, koja se snabdevaju sa lokalnog vodovoda Prskavac sa kojeg vodu dobijaju i pojedina sela Mioničke opštine.
 
 
Stalni problem takođe je i manjak vode sa seoskog vodovoda Kukalj sa kojeg se snabdeva desetak priplaninskih sela podno Povlena, pa su restrikcije i naizmenična isključivanja pojedinih sela uobičajena pojava.
 
 
Trajno rešenje za vodosnabdevanja svih opština Kolubarskog okruga, kao i Lazarevca, je stavljanje u funkciju hidrosistema Rovni na reci Jablanici, oko 15 kilometara iznad Valjeva. 
 
 
Izgradnja brane konačno je završena posle višegodišnje izgradnje, jezero je napunjeno, a sada se privode kraju radovi na izgradnji regionalnog cevovoda od Valjeva ka Ubu, Lajkovcu i Lazarevcu, odnosno Mionici i Ljigu, koji se finansiraju sredstvima EU.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 56 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 45 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.