Registracija Prijava preko FB
Lajkovac
Lajkovac
13.08.2017, 11:42

Sprečen ekološki akcident

č: | fb:
z lajkovačke hladnjače "Fruvela" istočeno je oko 10 tona amonijaka iz sistema za hlađenje o trošku njenog vlasnika, a po nalogu Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu, saopšteno je danas.
 
 
Kako je Kolubarskim.rs danas rekao Milan Mihailović iz tog Odeljenja, na taj način "sprečena je eventualna tehničko-tehnološka nesreća (akcident) i ugrožavanje života i zdravlja ljudi i životne sredine u naseljenom mestu Lajkovac". Dodao je kako su veliku pomoć pružili EPS i Opština Lajkovac.
 
 
Prema našim saznanjima, EPS je uključio struju, koja je zbog višemesečnih dugova bila isključena, kako bi istakanje amonijaka, koje je obavila firma specijalizovana za te poslove, moglo da se obavi.
 
 
Opštinska uprava je pružila neophodnu pomoć u ovakvim situacijama, a angažovala je i stručnjake Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, koji su stalnim merenjem nivoa amonijaka u vazduhu kontrolisali kvalitet životne sredine posle otkazivanja jednog ventila na dotrajalim instalacijama zbog čega je amonijak počeo da curi.
 
 
Lajkovačka hladnjača je bila deo nekadašnje ZZ Lajkovac, a posle raspada tog sistema uslovljenog dugovima svih njenih delova (mlekara, farma za tov junadi, silos za žito...), prodata je i privatizovana. Dotrajala oprema i instalacije ućinile su svoje, pa je nedavni pokušaj prodaje po zahtevu Pireus banke propao.
 
 
Ostali su dugovi, neisplaćene plate zaposlenima za 2017. godinu, koji su, osim radnika na održavanju, ostali bez posla. Sada će opet biti raspisan oglas za prodaju, a procene stručnjaka su da će se teško naći kupac s obzirom na zastarelu i prevaziđenu tehnologiju.
 
Ovo nije bio prvi problem sa amonijakom u Lajkovačkoj hladanjači, a još veći su svojevremeno bili i sa hladnjačom u Srbijanki iz Valjeva.

Aktuelno

Bele linije u Hajduk Veljkovoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 2 sati 4 minuta

"Šahtologija i linijologija"

Studenti nekoliko evropskih zemalja, koji su pre par godina posetili Istraživačku stanicu Petnica, u čudu su komentarisali puteve i ulice u Srbiji. Naročito im je bila "zanimljiva" deonica puta...

Osnovci vraćeni kući (foto: Kolubarske.rs)
Osnovci vraćeni kućama Pre 3 sati 13 minuta

Otkazano polaganje testova iz matematike

Mali maturanti danas neće polagati testove iz matematike u okviru završnog ispita koji je bio zakazan za danas u 9 časova. Ispiti su odloženi za četvrtak, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke...  · 1 komentar

Duhovska litija  (foto: Đorđe Đoković)
Duhovski ponedeljak- Druge Trojice Pre 22 sati 58 minuta

Slava Valjeva bez gradonačelnika i episkopa Milutina

Slava Valjeva, Duhovski ponedeljak-Druge Trojice obeležena je liturgijom, duhovskom litijom centralnim gradskim ulicama i rezanjem slavskog kolača u crkvi Pokrova presvete Bogorodice. Ove godine...  · 8 komentara

Besplatni udžbenici (foto: www.mionica.rs)
Treća godina Pre 1 dan 1 sati

Za mioničke prvake besplatni udžbenici

Mionica će i ove godine obezbediti besplatne komplete udžbenika prvacima sa teritorije ove opštine. Opština će obezbediti 79 kompleta udžbenika, dok 15 mališana dobija besplatne knjige od...