Registracija Prijava preko FB
Lajkovac
Lajkovac
13.08.2017, 11:42

Sprečen ekološki akcident

č: | fb:
z lajkovačke hladnjače "Fruvela" istočeno je oko 10 tona amonijaka iz sistema za hlađenje o trošku njenog vlasnika, a po nalogu Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu, saopšteno je danas.
 
 
Kako je Kolubarskim.rs danas rekao Milan Mihailović iz tog Odeljenja, na taj način "sprečena je eventualna tehničko-tehnološka nesreća (akcident) i ugrožavanje života i zdravlja ljudi i životne sredine u naseljenom mestu Lajkovac". Dodao je kako su veliku pomoć pružili EPS i Opština Lajkovac.
 
 
Prema našim saznanjima, EPS je uključio struju, koja je zbog višemesečnih dugova bila isključena, kako bi istakanje amonijaka, koje je obavila firma specijalizovana za te poslove, moglo da se obavi.
 
 
Opštinska uprava je pružila neophodnu pomoć u ovakvim situacijama, a angažovala je i stručnjake Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, koji su stalnim merenjem nivoa amonijaka u vazduhu kontrolisali kvalitet životne sredine posle otkazivanja jednog ventila na dotrajalim instalacijama zbog čega je amonijak počeo da curi.
 
 
Lajkovačka hladnjača je bila deo nekadašnje ZZ Lajkovac, a posle raspada tog sistema uslovljenog dugovima svih njenih delova (mlekara, farma za tov junadi, silos za žito...), prodata je i privatizovana. Dotrajala oprema i instalacije ućinile su svoje, pa je nedavni pokušaj prodaje po zahtevu Pireus banke propao.
 
 
Ostali su dugovi, neisplaćene plate zaposlenima za 2017. godinu, koji su, osim radnika na održavanju, ostali bez posla. Sada će opet biti raspisan oglas za prodaju, a procene stručnjaka su da će se teško naći kupac s obzirom na zastarelu i prevaziđenu tehnologiju.
 
Ovo nije bio prvi problem sa amonijakom u Lajkovačkoj hladanjači, a još veći su svojevremeno bili i sa hladnjačom u Srbijanki iz Valjeva.

Aktuelno

Zahvalnica vrtića herojima (foto: Đorđe Đoković)
U vreme pandemije Pre 11 sati 54 minuta

Valjevski vrtići se zahvalili "našim herojima"

Zaposleni i mališani u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" zahvalili su se svim, kako su ih nazvali, "našim herojima" koji su svojim radom doprineli suzbijanju širenja koronavirusa i ponovnom...

Izbori 2020 (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: Korisnik)
GIK proglasio Pre 7 sati 9 minuta

Peta lista GG Lokalni front Va-Slobodni ljudi

"Grupa građana Lokalni front Va – Slobodni ljudi" naziv je liste sa 20 kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu. To je peta izborna lista kandidata za loklna izbore koji će biri održani 21. juna.  · 9 komentara