Registracija Prijava preko FB
Lajkovac
Lajkovac
13.08.2017, 11:42

Sprečen ekološki akcident

č: | fb:
z lajkovačke hladnjače "Fruvela" istočeno je oko 10 tona amonijaka iz sistema za hlađenje o trošku njenog vlasnika, a po nalogu Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu, saopšteno je danas.
 
 
Kako je Kolubarskim.rs danas rekao Milan Mihailović iz tog Odeljenja, na taj način "sprečena je eventualna tehničko-tehnološka nesreća (akcident) i ugrožavanje života i zdravlja ljudi i životne sredine u naseljenom mestu Lajkovac". Dodao je kako su veliku pomoć pružili EPS i Opština Lajkovac.
 
 
Prema našim saznanjima, EPS je uključio struju, koja je zbog višemesečnih dugova bila isključena, kako bi istakanje amonijaka, koje je obavila firma specijalizovana za te poslove, moglo da se obavi.
 
 
Opštinska uprava je pružila neophodnu pomoć u ovakvim situacijama, a angažovala je i stručnjake Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, koji su stalnim merenjem nivoa amonijaka u vazduhu kontrolisali kvalitet životne sredine posle otkazivanja jednog ventila na dotrajalim instalacijama zbog čega je amonijak počeo da curi.
 
 
Lajkovačka hladnjača je bila deo nekadašnje ZZ Lajkovac, a posle raspada tog sistema uslovljenog dugovima svih njenih delova (mlekara, farma za tov junadi, silos za žito...), prodata je i privatizovana. Dotrajala oprema i instalacije ućinile su svoje, pa je nedavni pokušaj prodaje po zahtevu Pireus banke propao.
 
 
Ostali su dugovi, neisplaćene plate zaposlenima za 2017. godinu, koji su, osim radnika na održavanju, ostali bez posla. Sada će opet biti raspisan oglas za prodaju, a procene stručnjaka su da će se teško naći kupac s obzirom na zastarelu i prevaziđenu tehnologiju.
 
Ovo nije bio prvi problem sa amonijakom u Lajkovačkoj hladanjači, a još veći su svojevremeno bili i sa hladnjačom u Srbijanki iz Valjeva.

Aktuelno

Put od jezera do ski staze (foto: Kolubarske.rs)
Nakon 12 godina Pre 6 sati 30 minuta

Asfaltiran put do ski staze Crni vrh

Nakon 12 godina od otvaranja ski staze Crni vrh na Divčibarama, asfaltiran je put koji vodi do ovog skijališta. Iz Gradske uprave najavljuju da će uskoro biti asfaltiran i parking.  · 2 komentara

Zaprašivanje komaraca iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Drugi ovogodišnji tretman Pre 4 sati 11 minuta

Zaprašivanje komaraca u petak

Zaprašivanje komaraca na teritorji Valjeva, ukoliko vremenski uslovi dozvole, obaviće se u petak, 23. avgusta i to u večernjim satima. Mole se pčelari da preduzmu neophodne mere zaštite pčela.  · 1 komentar

Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Noćas potrošnja bila maksimalnih 550 litara u sekundi Pre 1 dan 3 sati

Apel iz Vodovoda za racionalnu potrošnju vode

Iz valjevskog Vodovoda apeluju na sugrađane da racionalno i namenski koriste vodu, kako ne bi došlo do restrikcije. Noću, kada krene zalivanje bašta i hlađenje betona, potrošnja dostiže maksimalnih...  · 2 komentara