17.07.2014, 14:01

Kinezi donirali još pet krava

č: | fb:

Drugi kontigent od pet krava, kao pomoć kineske Vlade tamnavskim poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu tokom majskih poplava, stigao je u ubsku opštinu. Donacija je upućena preko državne elektro-energetske korporacije „Sinomah CNEEC”, zainteresovane za izgradnju industrijske zone u Stublenici, a čije je regionalno predstavništvo za Evropu pre šest meseci otvoreno u selu Murgaš.

- Izuzetno sam srećan i ponosan što naša kompanija, u okviru svojih mogućnosti, doprinosi da se otkloni makar mali deo štete u vašoj opštini i što pomaže ljudima koji su izgubili stoku. Ovo je dokaz prijateljskih odnosa između kompanije i opštine Ub, naše uspešne saradnje započete pre pola godine, kao i uspostavljanja odnosa sa lokalnim stanovništvom - istakao je Ni Vejhong, direktor regionalnog predstavništva „Sinomaha”.

Uz podsećanje da je pre mesec dana Vlada Republike Kine uputila prvu donaciju od pet krava najugroženijim poljoprivrednim domaćinstvima, predsednik Opštine Ub Darko Glišić uručio je zahvalnicu kineskim prijateljima i partnerima. On je tom prilikom najavio da će do početka jeseni biti obeštećena sva poljoprivredna gazdinstva nastradala u  poplavama.

Pet junica simentalske rase ovoga puta nisu podeljene samo poljoprivrednicima kojima se u vodi podavila krupna rogata stoka, već i domaćinstvima slabijeg materijalnog stanja, kojima su u poplavi stradali usevima na njivama, u baštama i pod plastenicima.

- Za mene je ovo mnogo veliko. Imanje mi je u jednom pravcu i sve je odneto, od Tamnave do Brezovačkog brda. Ni struka luka nemam. Bar moji unici neka imaju kašiku mleka i krišku sira, kao i sva druga deca – izneo je svoju zahvalnost i muku Milan Ranković iz Sovljaka.

Dobitnici sa donatorima i predsednikom oštine

Dobitnici sa donatorima i predsednikom oštine (Foto: Dragana Nedljković)

Prema rečima Milice Babić Gavrić, voda joj je sve uništila.

- Novu kuću mi gradi Fondacija Dragice Nikolić, donirali su mi blokove za štalu, sad sam dobila i kravu. Neću to zaboraviti nikada. Imaće svega mome unučetu, a sad je na putu i drugo – nije krila zadovoljstvo ova Brgulka.

Domaćinstvo Branka Manojlovića iz Liso Polja najviše je stradalo u majskom potopu. Ukućani su ostali bez šest grla krupne rogate stoke, 60 pčelinjih društava, svinja, ovaca, roda na njivama i prihoda za kuću. Manojlovići su i u prvoj raspodeli dobili jednu kravu, a sa ovom drugom lakše će stati na noge i pokušati da obnove svoje nekada bogato porodično imanje. Sin Brankov, Miroslav, uz zahvalnost opštinskom rukovodstvu na svemu što je učinilo za Liso Polje i njegove meštane, a to je, kako je istakao, veoma mnogo, apelovao je da raspodela pomoći bude pravednija.

- Ne očekujem da mi bilo ko nadomesti ili nadoknadi sve što sam nekada imao. To ne očekuje ni selo. Ovo što smo dobili, to je kao u onoj priči malo zrno semena, ali semena koje će da proklija i rodi uz našu brigu. Dovoljno je i malo, ali da bude za sve, pa ćemo svi i biti zadovoljni. Neka je i šaka peska, ali neka se deli svima. Meni ne treba ta cela šaka – poručio je Manojlović.

Podeljene junice nabavljene su od Poljoprivredne službe Lajkovac i prema tvrdnji Nikole Radulovića u pitanju su najkvalitetnija  grla, umatičena i pedigrirana, steonosti od četiri do šest meseci.

- Mi smo jedna mala služba od sedam ljudi, i sami smo pretrpeli štetu u našoj proizvodnji sadnog materijala, ali kada nam se obratilo rukovodstvo opštine Ub rado smo prihvatili da pomognemo, i to sa najkvalitetnijim grlima. Iz tog razloga smo donirali 500 evra.

Moram da pohvalim naše proizvođače, u prvom redu Slobodana Novakovića jer je skinuo cenu svojim junicama za po sto evra i Vojina Jerotića koji je, takođe, skinuo cenu za 200 evra za dve junice. Tako su tamnavski stočari dobili grla koja potiču iz štala gde su odgajane junice šampionke Novosadskog sajma i izložbe krava u Lajkovcu. Bilo nam je u interesu da kad već pomažemo ljudima sa tim skromnim sredstvima, uz kinesku donaciju, da to učinimo kako valja. Novi vlasnici će ove godine, odmah posle telenja, moći da iskoriste regres države od 20.000 dinara i mi, kao služba, možemo da garantujemo da nijedno grlo neće startovati ispod 22 do 25 litara mleka – rekao je Nikola Radulović iz Poljoprivredne službe Lajkovac.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 14 sati 59 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 15 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 9 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara