Registracija Prijava preko FB
Kosidba na Rajcu (arhiva) (foto: Dušan Jovanović)
Kosidba na Rajcu (arhiva) (foto: Dušan Jovanović)
18.07.2014, 08:40

42. Kosidba na Rajcu

č: | fb:

U Ljigu, Belanovici i na Rajcu danas počinje 42. Kosidba na Rajcu, jedna od najstarijih privredno-turističkih manifestacije, koja je 2007. godine proglašena najposećenijom turističkom priredbom u Srbiji.

Danas su najzanimljivija događanja priredba „Mesečina, a ja zovem prelo“ (20.00) o već pomalo zaboravljenim mobama u Šumadiji, koju je pripremila ljiška profesorka Dragica Jočović,  te koncert niške grupe Galija (21.00). Pre toga se, po tradiciji, otvara izložba poljoprivredne mehanizacije namenjene brdsko-planinskom području (18.00).

Subota je namenjena propratnim manifestacijama poput gljivarske izložbe i pripremanja jela u kotliću, izložbama ručnih radova i starih zanata, ali i posetama arheološkim lokalitetima u Dićima i Slavkovici, kao i manastiru u Moravcima.

Nedelja je centralni dan manifestacije. Program započinje u 11.00 sati defileom kosača, koje predvodi đidija Milija Nešić iz sela Slavkovica, i pesmom „Oj oblače, oj oblače, nemoj na kosače...“, himnom Kosidbe. U 12.00 je međunarodno ekipno takmičenje – Balkanski kup, u 12.30 revijalno takmičenje kosača, čiji će pobednik biti đidija (kozbaša) na Kosidbi 2015, uz ručak na travi, koje pripremaju članice ljiškog udruženja „Zlatne ruke“.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Dušan Jovanović)

Od 13.00 sati je međunarodno takmičenje za „Zlatnu kosu“, a pola sat docnije juniorsko međunarodno takmičenje za „Zlatni brus“. U 14.00 sati, beogradski glumac Tanasije Uzunović govori prigodne tekstove o stogodišnjici Velikog rata i Kolubarske bitke, dok će pukovnik Ljbomir Marković, predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika 1912 – 1918. položiti venac na rajački spomenik „1.300 kaplara“ i otvoriti izložbu fotografija.

Do završnog koncerta Rade Manojlović u 20.00 sati, posetioci će moći da vide takmičenje u pripremanju jela od projinog brašna i heljde, koncert trubača „Etno art“ iz Koštunića i koncert folklora KUD „Nikola Tesla“ iy Obrenovca.

„Kosidba na Rajcu“ se svaki put, od davnina, održava „u nedelju po (verskom prazniku) Petrovdanu“. Organizatori su je ove godine pomerili za sedam dana kako bi trodnevni program realizovali bez „uplitanja“ Petrovdana, 12. jula, na koiji je, takođe tradicionalni, vašar u Ljigu.

Ulaznice za posetu 42. Kosidbi na Rajcu se ne naplaćuju, dok je cena na parkingu 350 dinara po vozilu.

Aktuelno

Autobusi na miting SNS u Beograd (foto: Đorđe Đoković)
Dvadesetak autobusa krenulo ka Beogradu 19.04.2019

Valjevski naprednjaci otputovali na miting

Na miting Srpske napredne stranke, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", danas je iz Valjeva ka Beogradu krenulo dvadesetak autobusa. Jutros su u parku, koji se nalazi pored parkinga, ispisani...  · 16 komentara