Dobitnici nagrada (foto: Dragana Nedeljković)
Dobitnici nagrada (foto: Dragana Nedeljković)
04.10.2017, 16:19

Srebrnjaci za 102 učenika Kolubarskog i Mačvanskog okruga

č: | fb:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević danas je na Ubu prisustvovao svečanosti povodom dodele srebrnih kovanica "Znamenite ličnosti Srbije" učenicima generacije za školsku 2016/17. godinu iz obrazovnih ustanova Kolubarskog i Mačvanskog okruga, koji pripadaju Školskoj upravi Valjevo.  

 

Zbirke od po 25 srebrnjaka sa likovima istaknutih državnika, naučnika i umetnika ukupno je dobilo 102 najbolja učenika iz oba okruga, od čega 73 osnovca i 29 srednjoškolaca. 

 

- Vi ste ponos, ne samo vaših roditelja i sredine u kojoj živite, nego i cele Srbije. Vama davati savete je neumesno. Vi ste već dobri ljudi i sigurno imate viziju šta želite, a mi imamo obavezu da obezbedimo uslove da ostanete i svoje znanje iskoristite upravo ovde. Mi već radimo na tome -  poručio je ministar Šarčević najboljim učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Pohvalio je i Školsku upravu Valjevo, "gde je obrazovanje kvalitetnije nego u drugim delovima Srbije i koja je za uzor". 

Mladen Šarčević

Mladen Šarčević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Dodao je da usvojenim zakonima postavljen okvir za funkcionalno znanje, koje je potrebno za 21. vek, te da je završen nacionalni okvir obrazovanja, a sada predstoji rad na novim nastavnim planovima i programima.

 

- Ulazimo u ozbiljne cikluse reformi i to je nezaustavljiv proces. Na visokom obrazovanju smo povezali poslodavce sa fakultetima, uveli cikluse kratkih studija, školovanje uz rad, uveli industrijske predavače. Što se tiče osnovnog i srednjeg obrazovanja, sad radimo na reformi prvog i petog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole. I niz drugih novina je uvedeno kroz sistemske zakone i nova rešenja -  ukazao je ministar Mladen Šarčević.

 

On je takođe istakao da sredstva u iznosu od 27,4 miliona evra, dobijena od Evropske unije, u najvećoj meri će biti iskorišćena za obuku nastavnika, kako bi se što bolje prilagodili novim metodama i oblicima rada.

 

Načelnica Školske uprave Valjevo, dr Zorica Jocić, u obraćanju nagrađenim učenicima generacije iz 102 osnovne i srednje škole sa područja Kolubarskog i Mačvanskog okruga, poželela im je da nastave putem kojim su krenuli.

 

- To je put znanja, odricanja, učenja, koji nije ni malo jednostavan i ni malo lak, ali je sigurno da je to pravi put i da pouzdano dovodi do uspeha - istakla je ona.

 

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Dragana Nedeljković)

Citirajućiu reči iz Egziperijevog "Malog princa" da "čovek samo srcem dobro vidi, suština se ne da očima sagledati", Jocić ih je posavetovala da ne dozvole da ih oči prevare, jer u mraku su svi potpuno isti, a ono što ljude razlikuje je njihovo znanje i mudrost.

 

- Pošto ste najbolji, ova zemlja očekuje da i sutra budete najbolji u svim oblastima, a iznad svega da ostanete i postanete dobri, čestiti i pošteni ljudi, koji svojim znanjem i vrednim radom zaslužuju poštovanje drugih ljudi, poštuju i one koji imaju manje znanja od njih, ali poštuju i rezultate i uspehe onih koji su bolji od njih - rekla je načelnica Školske uprave Valjevo.

 

Prisutne u Domu kulture pozdravio i predsednik opštine Ub Darko Glišić rekavši da je gradu na čijem je čelu ukazana velika čast time što je ugostio dobitnike priznanja Ministarstva prosvete.

 

- Danas smo domaćini onima koji su svojim znanjem, radom i trudom zaslužili da ponesu laskavi epitet najboljih u prethodnoj školskoj godini. Nadam se da smo čast koja nam je ukazana zaslužili, između ostalog, i zbog toga što smo se puno trudili da poslednjih nekoliko godina ulažemo u srednje i osnovno obrazovanje na teritoriji naše opštine i da u potpunosti promenimo izgled školskih objekata, koji sada izgledaju neuporedivo bolje nego što je to bio slučaj nekada. Vama, učenicima generacije želim da kažem da se svako znanje, svaki rad i trud na kraju isplate. Vi ste budućnost ove zemlje i ja se nadam da ćete i u narednom periodu opravdavati ono što je danas nagrada od strane ministarstva - naglasio je Darko Glišić.

Svečanost dodele nagrada

Svečanost dodele nagrada (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Ceremoniji dodele srebrnih kovanica "Znamenite ličnosti Srbije", koje su učenicima generacije uručili ministar Šarčević, Zorica Jocić i Darko Glišić, prisustvovali su i direktori osnovnih i srednjih škola iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga (Valjevo, Šabac, Loznica, Ub. Ljig, Lajkovac, Mionica, Osečina, Koceljeva, Bogatić, Vladimirci, Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj).

 

U čast nagrađenih, pripremljen je i kraći umetnički program, koji su izveli učenici i nastavnici Muzičke škole "Petar Stojanović".

 

Nakon svečanosti, ministar Mladen Šarčević je sa domaćinima i načelnicom Školske uprave Valjevo Zoricom Jocić obišao Tehničku školu, Gimnaziju "Branislav Petronijević" i Osnovnu školu "Milan Munjas" na Ubu. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 3 komentara

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje 19.04.2024

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 2 komentara