Novi prevoznik (foto: Miroslava Kojić)
Novi prevoznik (foto: Miroslava Kojić)
11.10.2017, 13:15

Autobusom od Ljiga do Valjeva

č: | fb:

Prvog oktobra prošle godine obustavljen je autobuski saobraćaj između Ljiga i Valjeva, pošto Lasta nije imala računicu da drži linije zbog malog broja putnika. Ljižani su se snalazili, najčešće ih je vozio taksista, koji je putnike "kupio" pre nailaska autobusa mesecima pre ukidanja autobusa do Valjeva.

 

Od pre desetak dana stanovnici ljiške opštine ponovo mogu da putuju autobusom do Valjeva ili suda u Mionici, tri puta dnevno. Prevoznik je Alko Turs, a polasci iz Ljiga su u 9:00, 13:30 i 16:05 časova, iz Valjeva prvi autobus kreće u 6:15, vozeći učitelje i nastavnike na posao u Ljig, potom u 12:30 i 15:05.

 

Ljižani su se mesecima nadali da će neko obezbediti prevoz, a sada kada prevoza ima, iznose zamerke: prvi autobus kreće za Valjevo tek u 9:00 časova, što je kasno za učenike, zaposlene i za građane koji imaju zakazane preglede u bolnici na početku radnog dana. Subotom i nedeljom autobus ne saobraća.

 

Novi prevoznik će do Nove godine videti da li će mu ova linija biti isplativa, a moguće je da bude uvedena još jedna, sa ranijim polaskom za Valjevo. Verovatno će se više znati posle razgovora vlasnika firme i rukovodstva ljiške opštine. 

 

Opština Ljig pokušavala je od proleća da nađe prevoznika, održan je i jedan sastanak Saveta Kolubarskog upravnog okruga u Ljigu posvećen rešavanju problema prevoza, kada je rečeno da će se pored ljiške opštine, i mionička opština i Grad Valjevo uključiti u finansiranje novih linija do Valjeva. Za sada opštine ne učestvuju u finansiranju prevoza, a autobus sa 28 sedišta vozi po nekoliko putnika.

 

Što se tiče taksiste koji je razradio posao od koga je napravio lep biznis, on i da dalje vozi u terminima nekoliko minuta pre polaska autobusa. Mnogi građani su mu veoma zahvalni što im je omogućavao da na vreme stignu kod lekara na preglede, u situaciji kada nikakvog prevoza nije bilo godinu dana. Sada, kada javnog prevoza ima, taksistima koji voze za Valjevo, a više ih je u Mionici, saobraćajna inspekcija bi morala da zabrani vožnju "po ceni karte", jer oni nisu registrovani za linijski prevoz  putnika. Iz ljiške opštine najavljuju kontrole takvih taksi vozila, a očekuju i saradnju Republičke saobraćajne inspekcije.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 33 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 42 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara