<p>Milan Stevović, Nikola Selaković i Darko Gli&scaron;ić</p> (foto: Dragana Nedeljković)
<p>Milan Stevović, Nikola Selaković i Darko Gli&scaron;ić</p> (foto: Dragana Nedeljković)
18.07.2014, 13:30

Srpski zatvori darivali stoku

č: | fb:

Ustanova za izvršenje krivičnih sankcija je uz pomoć pet kazneno-popravnih zavoda i dva okružna zatvora tamnavskim seljacima danas darivala 87 grla stoke. Deset rasnih krava, 20 ovaca, 20 tovnih svinja i 37 prasica biće podeljeni u 26, u majskim poplavama, ugroženih domaćinstava.

Ministar pravde Nikola Selaković podsetio je tom prilikom, u ubskom Domu kulture, da je tokom borbe sa vodenom stihijom bilo angažovano preko 1.000 osuđenika sa otvorenim i poluotvorenim statusom, koji su pomagali i u Obrenovcu, Šapcu, Valjevu, Ubu...

„Svako treba da radi onaj posao za koji se sprema, neka svako uradi koliko može“, citirao je Selaković vojvodu Mišića po romanu „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića. „Pamtite ovu pomoć, pa vratite drugima ako im zatreba. Na muci se poznaju junaci!“, dodao je Selaković.

Pritom je napomenuo kako su se Darko Glišić, predsednik Ubske opštine i Opštinska uprava kod centralnih vlasti u Beogradu „borili za donacije kao da su njihove porodice u pitanju“. Zbog toga je Ub prvi dobio ovu vrstu pomoći, koja, prema Glišićevim rečima, znači nadoknadu oko 10 odsto izgubljenog stočnog fonda u poplavama.

Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija (Uprave srpskih zatvora) Milan Stevović je podsetio da kazneno-popravne ustanove u Srbiji poseduju 2.000 hektara zemlje, 13.000 grla stoke i solidnu poljoprivrednu mehanizaciju, što im omogućuje da deluju kao velika porodica. 

Tamnavskim seljacima poželeo je da „u zdravlju gledaju stoku“, koju su danas dobili, i da im se ona „umnoži“.

„Malo je reći hvala za današnju pomoć jer stoka je izvor života Tamnavaca“, poručio je Darko Glišić, predsednik Ubske opštine, i dodao da ta lokalna samouprava „ni za milimetar neće smanjiti gas kojim je krenula u obnovu posle majskih poplava“.

Današnja pomoć Ubljanima sitgla je sa ekonomija zatvora u Zabeli, koji je najveći donator, ali i iz Sremske Mitrovice, Padinske Skele, Niša i KPZ za maloletnike u Valjevu, kao i okružnih zatvora u Leskovcu i Pančevu.

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… 16.08.2022

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara