Euteka oprema i publikacije
Euteka oprema i publikacije
01.11.2017, 12:14

EUTEKA u ljiškoj biblioteci

č: | fb:

Više od dve godine ljiška biblioteka učestvuje u programu Delegacije Evropske unije u Srbiji i projektnog tima "EUTEKA - EU u vašoj biblioteci", namenjenim bibliotekama, odnosno njihovim korisnicima.

 

Za to vreme u biblioteku je stiglo više od 30 naslova publikacija o Evropskoj uniji, njenim institucijama, politikama u raznim oblastima, vrednostima, koje će dobro doći učenicima, pre svega maturantima, studentima i svima koji hoće da se informišu o EU.

 

Nedavno je biblioteka dobila i opremu – računar za korisnike, sto, stolicu i posebno dizajniranu policu za publikacije i drugi informacioni materijal o Evropskoj uniji. Na ulazu u biblioteku instalirana je plaketa koja korisnike i ostale građane obaveštava da je ljiška biblioteka deo EUTEKA mreže javnih biblioteka.

Poseta EU Info centru

Poseta EU Info centru

 

Biblioteka je organizovala predavanja o Evropskoj uniji, a i u narednom periodu planiraju se posete učenika ljiške srednje škole, kako bi se informisali o mogućnostima da pišu maturske radove koristeći publikacije o EU i bazu podataka na EUteka računaru, takođe i o drugim temama koje budu zanimale učenike.

 

Pre nekoliko dana bibliotekarka ove ustanove zajedno sa još 10 kolega boravila je u dvodnevnoj studijskoj poseti kulturnim centrima i institutima zemalja članica EU u Beogradu. U dva dana odabrani bibliotekari posetili su British Council, Francuski kulturni centar sa bibliotekom, španski Institut Servantes i biblioteku, u kojoj su EUteka bibliotekari dobili članske karte i mogućnost da svojim korisnicima omoguće pristup bibliotečkom fondu ove ustanove, koji osim knjiga i publikacija, čine i časopisi, muzika i filmovi.

 

Bibliotekari su bili i u Informativnom centru Fondacije "Tempus" gde se govorilo o programu Erazmus plus, odnosno o mogućnosti da naši studenti odlaze u zemlje EU na volontiranje i studiranje. U EU Info centru bibliotekari su upoznati sa novim kampanjama i aktivnostima ove organizacije.

 

Gradska biblioteka u Ljigu je jedna od 45 članica EUTEKA mreže iz svih krajeva Srbije, koje informišu građane o Evropskoj uniji i procesu pridruživanja Srbije EU.

 

Projekat "EUTEKA – EU u vašoj biblioteci" zajedno su inicirali Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014.godine, a sledeće godine priključila se i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 8 sati

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 sati 49 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.