Registracija Prijava preko FB
Polaganje kamena temeljca (foto: Dragana Nedeljković)
Polaganje kamena temeljca (foto: Dragana Nedeljković)
09.01.2018, 14:51

Na Ubu počela izgradnja trafostanice

č: | fb:

Danas je na Ubu postavljen kamen temeljac za trafostanicu, naponskog nivoa 110/35 kilovolti, koja će omogućiti stabilno i pouzdano snabdevanje električnom energijom, ali i priključenje novih korisnika, posebno velikih industrijskih potrošača. Vrednost radova, čiji se završetak planira u novembru 2019. godine, iznosi preko 244 miliona dinara, a investitor je EPS Distribucija.

 

Novi elektroenergetski objekat gradi se u blizini Vatrogasnog doma, pored stare trafostanice od 35/10 kilovolti, kojoj su popunjeni kapaciteti.

 

Kamen temeljac za trafostanicu "Ub 2" položili su Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije, Darko Glišić, predsednik opštine Ub, Bojan Atlagić, v. d. direktora EPS Distribucija i Zoran Rajović, izvršni direktor za distribuciju električne energije u EPS-u.

 

Napominjući da se radi o veoma važnoj investiciji, Grčić je rekao da nova trafostanica za opštinu Ub znači sigurno i bezbedno napajanje privrede i stanovništva u naredne dve decenije, kao i da ona predstavlja deo velikog plana države Srbije i EPS-a.

 

- Ono što je jedan od osnovnih postulata politike Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića jeste povećavanje broja zaposlenih i stabilizacija ekonomskog sektora. Svedoci smo da se širom Srbije svaki dan grade fabrike i, shodno tome, smanjuje se broj nezapolsenih. Međutim, da bi gradnju infrastrukture pomogli i ubrzali, da bi gradnjom infrastrukture od Srbije napravili što lepše mesto za život, da bi svaki građanin Srbije poželeo da ostane da živi u ovoj našoj lepoj zemlji, a ne da razmišlja o odlasku, neophodno je stvoriti uslove za izgradnju infrastrukture. Jedan od uslova jeste i takozvana elektroenergetska napojna mreža. Nije dovoljno samo da uspešno proizvedemo količinu električne energije koja je potrebna i dovoljna na nivou godine za sve naše korisnike, već je paralelno sa tim veoma važno poboljšati, modernizovati i proširiti distributivnu, odnosno napojnu mrežu. Kroz izgradnju novih trafostanica, novih vodova, dalekovoda, mi to i činimo, a ono što je neophodno pomenuti samim ovim procesom smanjujemo gubitke. Trafostanica "Ub 2", čiju gradnju ovde na Ubu započinjemo, jedan je od projekata koji su deo ovog našeg velikog plana - rekao je Grčić.

 

Dodao je da se Ub razvija i više nije mala, nebitna, zaostala opština, kao što je to bilo do pre pet, šest godina, te da postojeća trafostanica ima iskorišćenost 110 procenata.

- Dakle, ne da radi na maksimumu od sto procenata, već radi preko maksimuma. Zbog toga, potrošači vrlo često imaju probleme, pogotovu veliki potrošači, fabrike, u kojima radi dosta Ubljana i naši stručnjaci su uočili da je jedino rešenje nova trafostanica. Sa njenom izgradnjom, po našim proračunima, minimun 20 godina Ubljani i ljudi koji upravljaju opštinom mogu da budu mirni, mogu da dovode nove investitore, da otvaraju nove fabrike, da šire naselja - poručio je Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije.

Grčić i Glišić

Grčić i Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

U prethodnih nekoliko meseci, problemi sa strujom su sve češći, zbog čega je početak radova na novoj trafostanici veoma značajan, ukazao je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

 

- S obzirom na to da smo mi opština koja u poslednjih nekoliko godina beleži rast broja stanovnika i, samim tim, rast broja korisnika električne energije, a sa druge strane i niz privrednih subjekata koji su ili u fazi otvaranja ili se polako otvaraju, izgradnja nove trafostanice je došla u poslednjem trenutku, kako bismo mogli da ispoštujemo sve ono što su potrebe i privrede i građanstva. Da nismo krenuli sa ovim radovima, problemi sa snabdevanjem električnom energijom bi u narednih godinu-dve dana eskalirali. Zato je za nas veoma značajan današnji trenutak, jer jedna od stvari koju smo obećali našim građanima da ćemo ove godine raditi i jedan od prioritetnih projekata lokalne samouprave jeste nova trafostanica. Veoma sam zahvalan državi Srbiji na razumevanju za sve potrebe građana Republke, dakle i građana opštine Ub, zahvalan sam EPS-u i direktoru Grčiću koji je održao obećanje, a iznašla su se i ne mala sredstva, preko dva miliona evra, koliko je vrednost radova - naveo je predsednik ubske opštine.

 

Glišić je najavio i da bi u narednim danima sa EPS-om trebalo da bude postignut i dogovor o izgradnji trafostanice u Čučugama, naponskog nivoa 35 kilovolti, čime će se zaokružiti potrebe stabilnog i bezbednog snabdevanja opštine u naredne dve, do tri decenije.

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Uspešna akcija u zdravstvenim ustanovama Kolubarskom okrugu Pre 2 sati 7 minuta

Besplatno pregledano oko tri stotine građana

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda pregledano je oko tri stotine građana u domovima zdravlja Kolubarskog okruga i Opštoj bolnici Valjevo. Devedesettrogodišnjak došao je da proveri...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 5 sati 17 minuta

Prndekovac Times

"Postoje dve stvari koje imaju snažan uticaj na delatnost ljudi. To su ljubav prema vlasti i ljubav prema novcu, kada se ujedine daju najžešće moguće efekte", Areta Frenklin....

Evropska nedelja mobilnosti u Mionici (foto: Željko Maksić)
Kampanja za pešačenje i vožnju bicikla 21.09.2019

“Evropska nedelja mobilnosti” u Mionici

Mionica se ove godine po prvi put uključila u manifestaciju "Evropska nedelja mobilnosti". Za najmlađe je organizovano predavanje o bezbednom kretanju u saobraćaju, podeljeni su im fluoroscentni...