Korito reke Ub kroz Sovljak (foto: Dragana Nedeljković)
Korito reke Ub kroz Sovljak (foto: Dragana Nedeljković)
11.01.2018, 12:48

Izgradnja kanala počeće na leto

č: | fb:

Izgradnja kanala Sovljak, koji će Ub zaštititi od velikih voda Ubače i Gračice, trebalo bi da započne sredinom leta, najavio je direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović.

 

Na sastanku sa predsednikom ubske opštine Darkom Glišićem i njegovim saradnicima, Puzović je izrazio očekivanje da će do jula ili avgusta biti pripremljena sva tehnička dokumentacija i završen postupak eksproprijacije zemljišta, dok bi radovi na veznom kanalu dužine 900 metara trebalo da budu okončani do kraja ove godine. U pitanju je prioritetni projekat u oblasti prevencije i kontrole poplava, čija je procenjena vrednost između 20 i 25 miliona dinara.

 

- Rasteretnim kanalom Ub-Gračica spojićemo ova dva toka i na taj način ćemo moći, uprošćeno rečeno, da balansiramo tu vodu, da je propuštamo levo, desno, kako dolazi i onemogućimo njeno plavljenje i ugrožavanje domaćinstva u slivu kanala. Nakon njega, gradiće se još jedna retenzija uzvodno za prihvatanje talasa velikih voda, tako da bi to tehnički bilo pokriveno kao jedna celina, što će doprineti da građani Uba žive bezbednije i budu zaštićeni od poplava - rekao je Goran Puzović o planiranim radovima.

 

Predstavnici Srbijavoda i ubske opštine

Predstavnici Srbijavoda i ubske opštine (Foto: Dragana Nedeljković)

Predsednik opštine Ub Darko Glišić napomenuo je da je rasteretni kanal Sovljak od krucijalnog značaja, pre svega za građane koji žive u slivu reke Gračice.

 

- Mislim da je ovaj projekat veoma značajan za sve one koji žive u urbanom delu i koji imaju prilično muka kada dođu iole veće kiše, jer Gračica je sama po sebi malo divlja, ima malo čudan tok i ljudskim nemarom dovedena do toga da je u jednom delu prerasla iz reke u kanal. To stvara velike probleme, koje ćemo rešiti izgradnjom rasteretnog kanala - naveo je Glišić.

 

Na sastanku sa predstavnicima "Srbijavoda" definisane su i druge aktivnosti u oblasti, koje će se sprovesti ove godine.

 

- Drugi veći projekat o kome smo razgovarali odnosi se na takozvano prepumpavanje u Talovima,  zbog svih tih voda koje od Crkvenog potoka idu ka ovom gradskom naselju, odnosno izbijaju kroz šahte, kroz preopterećen sistem kišne kanalizacije. Tu smo dosta odmakli sa dokumentacijom, tako da bi u drugoj polovini godine trebalo da bude završen i ovaj projekat, koji je veoma značajan, jer su Talovi najgušće naseljeno gradsko naselje sa isključivo stambenim objekata - kazao je  Glišić, zahvalivši se "Srbijavodama" na svemu što je to javno preduzeće uradilo u prethodnih nekoliko godina po pitanju preventive i zaštite od poplava.

 

Osim u ova dva projekta,  Srbijavode" će značajna sredstva uložiti i u redovno održavanje vodnih objekata za zaštitu od poplava i uređenih vodotokova, za šta je obezbeđeno 70 posto više novca nego prošle godine.

 

Nakon sastanka u zgradi uprave, predstavnici ubske opštine i javnog preduzeća obišli su radove na sanaciji neregulisanog korita reke Ub u dužini od jednog kilometra, koji se izvode od mosta u Gunjevcu, pa uzvodno do malog groblja u Sovljaku.

 

Reč je o hitnim poslovima na kritičnoj deonici, koje finansira ovo javno preduzeće.

 

Brana "Pambukovica"

 

Opština Ub potpuno će biti bezbedna od poplava kada se izgradi brana sa akumulacijom "Pambukovica" na reci Ub, koja je jedan od ključnih objekata u sistemu odbrane od poplava u slivu reke Kolubare. Preduslov za realizaciju ovog projekta je izrada Studije unapređenja zaštite od voda u slivu Kolubare, koja podrazumeva saradnju 16 jedinica lokalne samouprave na teritoriji sliva Kolubare i više državnih institucija.

Obilazak radova u Sovljaku

Obilazak radova u Sovljaku (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Na pitanje koliko se daleko odmaklo sa ovim dokumentom, direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović je rekao da bi, prema ugovoru, on trebao da bude završen u decembru mesecu.

 

-To će biti dokument koji će baštiniti naša generacija i generacija koja dolazi iza nas, jer nas u narednih deset do 15 godina čekaju ozbiljni radovi na teriotoriji ovih 16 opština da bismo živeli bezbednije. Što se tiče akumulacije "Pambukovica", ugovoren je idejni projekat i očekujemo da bude završen do septembra ove godine. Pošto je opština Ub donela Plan detaljne regulacije, pokušaćemo da do leta 2019. godine imao izvođački projekat i da onda, verovatno, iz kredita Abu Dabi fonda, povučemo sredstva i počnemo da gradimo ovu akumulaciju - rekao je Puzović. Kako je napomenuo, o značaju ovog projekta govori sama investicija, koja će se kretati između 20 i 25 miliona evra.

 

Studija unapređenja zaštite od voda u slivu Kolubare je deo šireg projekta "Unapređenje otpornosti za odgovor na vanredne situacije", koji finansira Vlada Japana, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Vladom Srbije. Osim u Pambukovici, slične brane biće izgrađene u Kamenici, Pričeviću i Ljigu.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...