Registracija Prijava preko FB
Nova tehnička zgrada (foto: Dragana Nedeljković)
Nova tehnička zgrada (foto: Dragana Nedeljković)
24.01.2018, 16:36

Rešen manjak prostora ubskog Doma zdravlja

č: | fb:

Posle dve godine od otvaranja gradilišta, završeni su radovi na izgradnji pomoćnog objekta ubskog Doma zdravlja, površine 300 metara kvadratnih. U prizemlju novoizgrađene zgrade su vešeraj, ostava za eko materijal, radionica sa magacinom za automobilske gume i rezervne delove, a na spratu arhiva i sala za edukacije i sastanke.

 

U pitanju je investicija vredna oko 14 miliona dinara, od čega je polovinu sredstava obezbedila lokalna samouprava, a drugu polovinu Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

 

Biljana Nikolic

Biljana Nikolic (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Stavljanjem u upotrebu pomoćnog objekta, rešen je dugogodišnji problem manjka prostora, pre svega za čuvanje medicinske i druge dokumentacije, naglasila je direktorka Doma zdravlja dr Biljana Nikolić.

 

- U zgradi imamo veliku prostoriju gde ćemo moći da smestimo svu našu arhivu, koja nam je bila najveći problem. Do sada smo svaki ćošak u Domu zdravlja koristili da odlažemo arhivu, što nije ni zakonski, a ni estetski lepo. Ovaj objekat nam mnogo znači i zbog sale za edukacije, pošto smo uvek bili skučeni sa prostorom. Sa salom, konačno će i naša ustanova biti reprezentativna. Osim stručnih skupova, u njoj ćemo održavati prezentacije, predavanja i poslovne sastanke, a s obzirom na to da imamo dosta lekara specijalista, organizovaćemo i razne akreditovane seminare, što će nam smanjiti troškove edukacije, koju, inače, moramo da obavljamo u kontinuitetu. Sala je već opremljena, kao i vešeraj i ostali tehnički deo zgrade. Police za arhivu i još malo nameštaja i opreme koji nedostaju, nabavićemo uz pomoć lokalne samouprave - navodi dr Nikolić.  

 

Novosagrađeni objekat danas je obišao predsednik opštine Ub Darko Glišić i podsetio da je njegova izgradnja započeta novcem iz lokalnog budžeta, a završena zahvaljujući sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Kako je najavio, Kancelarija će finansirati i kompletnu rekonstrukciju Doma zdravlja.

 

- Mi, kao sredina, dosta rastemo, veliki broj ljudi se doseljava, tako da je neophodno proširiti i prostor i delatnost Doma zdravlja. Osim nadogradnje jednog sprata iznad Dečje službe, proširenja hitne službe i još nekoliko krupnijih zahvata, biće promenjena celokupna stolarija, urađena nova fasada i rešeni svi tekući problemi. Rekonstrukcija će najverovatnije podrazumevati i izgradnju zgrade za hemodijalizu. Očekujem da u narednih godinu do dve dana te radove otpočnemo, nadam se i završimo, i da onda imamo jedan reprezentativni objekat koji, siguran sam, neće biti tog tipa u regionu, niti na taj način urađenog. Trenutno pripremamo dokumentaciju, trudimo se da ubrzamo koliko možemo, ali to zahteva neko vreme. Bio bih prezadovoljan ako bismo sve projektno završili do jeseni, nakon čega bismo ušli u tender. Rekonstrukcija će potpuno izmeniti izgled Doma zdravlja i stvoriti sve uslove da on bude u najvišoj kategoriji takvih zdravstevnih ustanova - rekao je Glišić.

 

Proširenjem Doma zdravlja, stvoriće se uslovi za formiranje novih specijalističkih službi koje nedostaju ovoj zdravstvenoj ustanovi, ukazuje dr Biljana Nikolić.

 

- Ceo sprat iznad Dečje službe se nadograđuje, gde će biti smeštene sve specijalističke službe i laboratorija sa liftom, a gde je sada laboratorija i Opšta praksa tu će biti kompletna opšta praksa sa pasarelom prolaska opšte i hitne službe, koja će biti proširena. To je veliki poduhvat i  nakon radova zgrada će biti kao nova i veoma funkcionalna. Ako uspemo, a borićemo se, mislim da je ovo trenutak da napravimo Centar za hemodijalizu, jer mi četiri puta dvevno vozimo 20 pacijenata zbog hemodijalize  u Valjevsku bolnicu - napominje dr Biljana Nikolić.

 

Prema njenim rečima, otvaranje Centra za dijalizu na Ubu predstavljalo bi značajan korak u ostvarivanju dostupnije zdravstvene zaštite i veliko olakšanje i za bolesnike i za zaposlene.

 

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 5 sati 42 minuta

U Valjevu preminula još jedna osoba

Od posledica koronavirusa u Valjevu i Ljigu je preminula još po jedna osoba. u Valjevu je pozitivno još 34, dok je u Kolubarskom okrugu novozaraženih 44. Hospitalizovano 86 kovid pozitivnih pacijenta.  · 1 komentar

Ljubivoje Bube Marković (foto: www.mionica.rs)
Obeležena stogodišnjica smrti vojvode Živojina Mišića Pre 9 sati 51 minuta

Hrabro srce Struganika

Povodom stogodišnjice smrti vojvode Živojina Mišića, opština Mionica je priredila svečanost u Kulturnom centru, odajući počast svom najslavnijem sugrađaninu. "Mišić je dobro poznavao svoju zemlju,...

Nemanja Kačarević (foto: Đorđe Đoković)
Dovitljivi preduzetnik Pre 11 sati 18 minuta

Zahvaljujući kaputima "finasijski preživeli"

Vlasnik Modnog salona "Kačarević", koji 30 godina šije venčanice, Nemanja Kačarević priča o tome kako je njegov salon "preživeo" vreme koronavirusa. Nisu očajavali nego su se preorjentisali te su...

Urgentni centar OB Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 1 dan 6 sati

U Kolubarskom okrugu preminulo još četvoro

Od posledica koronavirusa u Kolubarskom okrugu preminulo je 259, u poslednja 24 časa još četiri osobe. Pozitivno je još 30 u Kolubarskom okrugu, hospitalizovano je 84 pacijenta.  · 1 komentar