Radovan Puletić (foto: Kolubarske.rs)
Radovan Puletić (foto: Kolubarske.rs)
12.02.2018, 13:43

Bez ponavljanja i iz jednog poteza

č: | fb:

Izuzetno posećena i nesvakidašnja bila je promocija knjige "First take" Radovana Puletića, održana u sali Doma kulture na Ubu. U pitanju je treća po redu zbirka priča ovog pisca, novinara, kolumniste i blogera, koji je među korice sabrao svojih 46 tekstova objavljenih tokom prethodnih sedam godina na stranicama Glasa Tamnave, a od 2014. i u internet novinama Kolubarske.rs u okviru bloga "3put odjedanput".

 

Svaki tekst je, po sopstvenom priznanju, uradio iz prve i bez ponavljanje, što sugeriše i sam naslov, ali je otišao i korak dalje time što je, poštujući isti zahtev, knjigu likovno opremio svojim ilustracijama, koje je nacrtao ne samo iz prvog puta, nego i iz jednog poteza.

 

Na promociji svoje knjige, Radovan Puletić bio je u dvostrukoj ulozi – i pisca i moderatora književne večeri, što je omogućilo da, osim spisateljskog, do punog izražja dođe i njegov dar šoumena i duhovitog i zanimljivog pripovedača. Mnogobrojnu publiku uspešno je vodio svojim stvaralačkim i životnim stazama, s tim što mu je ova druga, kako je istakao, podeljena na tri dela: fudbalsku, kafansku i pešačku. Na to je ukazivala i scenografija, na kojoj su svoje mesto našli i kopačke, i lopta, i kafanski stolovi i drvena klupa i opalo lišće.

Radovan Puletić

Radovan Puletić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Svoje viđenje zbirke "First take" dao je Ubljanin dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije rekavši da je ovo knjiga razmišljanja pojedinca, pretočenih u priče iz života, u kojem pisac više primećuje ono što nije dobro, nego ono što je za pohvalu. A kada se retko upusti da nam dočara nešto što ga je oduševilo, onda je Puletić pisac kome naviru reči, kao da je u pitanju početak nekog romana, a ne kratka priča za koju zažalite što se tako brzo završava. Prema njegovim rečima, pisanje Radovana Puletića krasi izoštren posmatrački dar, moć kritičkog samopreispitivanja i veština da od ničega i iz ničega napravi nešto. Njegova inspiracija nisu veliki događaji, njegove teme su razne životne situacije i deo su slike vremena na jednom mikroplanu i u sasvim određenom prostoru.

Miroslav Perišić i Radovan Puletić

Miroslav Perišić i Radovan Puletić (Foto: Kolubarske.rs)

 

- Likovi i događaji u Puletićevim pričama su deo njegove svakodnevice, kafansko društvo iz mladosti, porodica, poznata trojka sa bazena, legendarni ubski fudbaleri i treneri, ali tu su i priče iz životnih situacija tokom dugotrajuće krize, kojoj je izložen ovaj trošni balkanski prostor u kome se rađa, odrasta i bori za svoje mesto pojedinac u sudaru sa raznim nevoljama ili u dodiru sa životnim radostima, ali pre svega Puletić viđen samim sobom, Puletić poučen životnim lekcijama.

On piše nenametljivo, ali u čitaočevom doživljaju pamtljivo, u svojevrsnim slikama, tako da osim što ste savremenik onoga o čemu on piše, vi imate utisak dok čitate njegove priče da ste, prosto, učestvovali u tim događajima ili da ste deo svega toga, a posebno imate utisak da pronalazite sličnost u nekom prelistavanju sopstvenog životnog iskustva. Postoji jedno davno zapisano i tačno zapažanje da je pisac onaj koji mnogo teže piše nego ostali ljudi. Možda su Puletićeve priče, u saglasju sa naslovom knjige, nastale iz "frst tejka", ali znam da su one nastajale teže nego što bi se reklo kada se čitaju. A to da se lako čitaju je vrlina onog ko piše - rekao je dr Perišić o knjizi "First take", koju je objavila Ustanova za kulturu i sport Ub, kao drugi naslov u ediciji "Istorija Uba: grad i ljudi" – jedna kulturna niša u Srbiji.

Publika u Domu kulture

Publika u Domu kulture (Foto: Miloš Nikolić)

Vanja, Radovan i Luka Puletić

Vanja, Radovan i Luka Puletić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prijatelji Radovana Puletića

Prijatelji Radovana Puletića (Foto: Kolubarske.rs)

Na promociji knjige, odabrane priče čitali su Aleksandar Tadić, Vlada Tadić, Vladislav Krsmanović, Radomir Lale Planinčić i Vanja Puletić, dok su u muzičkom delu programa učestvovli Đorđe Lučić, Dragan Maki Maksimović i Luka Puletić.

 

Radovan Puletić je njavio da će sav prihod od prodatog tiraža svoje treće knjige donirati Izdvojenom odeljenju ubske OŠ "Milan Munjas" za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju. Zato je to veče bilo više od promocije jedne knjige u jednoj krcatoj sali Doma kulture.

Radovan Puletić

Radovan Puletić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 21 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...