Izložba Istočnik  (foto: Dragana Nedeljković)
Izložba Istočnik (foto: Dragana Nedeljković)
27.02.2018, 10:01

"Istočnik" u ubskoj galeriji

č: | fb:

Postavku čine slikarska dela 18 savremenih umetnika iz tri duhovno srodne zemlje - Srbije, Crne Gore i Rusije, te otuda i specifičan naziv izložbe. Osim radova izuzetno značajnih imena domaće i crnogorske umetnosti, tu su i slike šest renomiranih i istaknutih ruskih autora, koji su završili eminentnu likovnu akademiju "Ilja Rjepin" u Sankt Petersburgu.

 

Osnivač kolonije Miloš Mandić smatra da je ovo najbolji saziv do sada i da će "Istočnik" biti jedan od najkvalitetnijih ovogodišnjih kulturnih događaja na likovnoj sceni Srbije, koji među prvima mogu da pogledaju Ubljani.

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

 

- Vera, tradicija, istorija i kultura, to je ono što povezuje Rusiju, Srbiju i Crnu Goru. Svi smo sa jednog izvora, što su i sama kolonija i druženje slikara na njoj pokazali. Mislim da sam okupio reprezentativna slikarska imena iz ovih zemalja i da su sedam dana druženja tokom likovne kolonije doneli vrhunska dela. To je veoma teško, okupiti tako značajna imena na jednom mestu i u isto vreme, tako da sam sebi zadao težak domaći zadatak da mi 32. ili naredena likovna kolonija bude kvalitetnija od ove. Ruski umetnici su se posebno potrudili da se prikažu u najboljem svetlu, pa se na izložbi mogu videti radovi vrhunskih umetnika iz Rusije. Svi su završili najprestižniju i najpoznatiju likovnu akademiju na svetu, koja se nalazi u Sankt Petersburgu i nosi ime Ilje Rjepina, a neki od njih su asistenti i profesori na na toj akademiji - rekao je Miloš Mandić o učesnicima 31. saziva likovne kolonije "Kolut Mandić".

 

Izložba Istočnik

Izložba Istočnik (Foto: Dragana Nedeljković)

Umetnici čija se dela mogu videti na izložbi u ubskoj galeriji su: Dragan Martinović iz Sremske Mitrovice, Slavko Krunić iz Novog Sada, Damjan Đakov iz Zemuna, Zoran Krulj iz Leskovca, Milan Miletić iz Gornjeg Milanovca, Danica Masniković, Katarina Zarić i Aleksandar Cvetković iz Beograda, Šandor Šlajf iz Veternika, Hana Mirkov i Ljubomir Popadić iz Tivta i Miomir Mišo Vemić iz Nikšića.

 

Rusiju predstavljaju Marija Aristova, Vasilij Bratanjuk, Elena Prudnjikova, Ekaterina Sapogova i Natalija Višnijakova, svi iz Sankt Petersburga i Viktorija Harčenko iz Kaluge.

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Međunarodna izložba slika "Istočnik" može se pogledati do 6. marta u galeriji "Sveti Luka".

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 15 sati 8 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 10 sati 33 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...