Novoizgrađena ulica, Ulica Nemanje Matića (foto: Dragana Nedeljković)
Novoizgrađena ulica, Ulica Nemanje Matića (foto: Dragana Nedeljković)
22.03.2018, 11:45

Nemanja Matić dobio ulicu na Ubu

č: | fb:

Novoizgrađena ulica u ubskom naselju Vašarište nazvana je po Nemanji Matiću, fudbalskom reprezentativcu Srbije i prvotimcu Mančester Junajteda, rodom iz tamnavskog sela Vrelo. To je ozvaničeno na martovskoj sednici Skupštine opštine Ub jednoglasnom odlukom svih odbornika, koji su na ovaj način izrazili zahvalnost i priznanje za sve što je Matić učinio za zavičaj.

 

U svom rodnom mestu obnovio je osnovnu školu, crkvu i fudbalski teren, dok je na Ubu izgradio sportski centar sa veštačkom podlogom, koji ustupa na besplatno korišćenje fudbalskim klubovima, rekonstruisao je Gradski stadion, a u celini finansira i troškove funkcionisanja FK "Jedinstvo". U svojoj sredini poznat je i kao neko ko nesebično pomaže kulturne manifestacije, sportske klubove i pojedince.

 

Odbornici SO Ub

Odbornici SO Ub (Foto: Dragan Belajac Džagi )

Ulica Nemanje Matiće duga je oko 200 metara i nalazi se pored nove zgrade Opštinske uprave u centralnom delu Vašarišta, gde će uskoro biti završeni i radovi na novom javnom parku, a tokom leta i na hotelu. Proslavljeni fudbalski as prethodno je dao svoju pisanu saglasnost da nova ulica dobije njegovo ime, a ovu odluku je na prvoj ovogodišnjoj sednici lokalnog parlamenta obrazložio Darko Glišić, predsednik opštine Ub.

 

On je istakao da jedan od najboljih vezista na planeti u svakom trenutku i na svakom mestu ponosno ističe svoju pripadnost sredini iz koje potiče i nesebično joj pomaže, navodeći da se nedavno odrekao honorara za jednu reklamnu kampanju u korist Centra za socijalni rad na Ubu.

 

To je samo jedno u nizu dobrih dela koje je učinio za rodni kraj, konstatovao je Glišić i ocenio da je humanost Nemanje Matića "nadrasla njegovu izuzetnu karijeru, koja je u ovom trenutku takva da on spada u nekoliko najpopularnijih i najboljih fudbalera na svetu".

 

"Znam da je bilo diskusija oko toga da nije običaj da se ulice nazivaju po ljudima koji su mladi, koji su u zenitu svoje karijere, ili imaju još mnogo toga da pokažu. Uvažavam takva mišljenja, ona imaju neku svoju logiku i uporište u svemu onome što su prakse prilikom donošenja ovakvih odluka", rekao je Glišić, ali i dodao da se kod određenih slučajeva uvek napravi presedan.

 

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Dragan Belajac Džagi )

"Zato molim odbornike da u ovom slučaju napravimo jedan presedan, koji je možda i jedini za naših mandata i za vremena kada ćemo mi o nečemu odlučivati, jer mislim da je Nemanja Matić to zaslužio i to je najmanje što možemo da učinimo za njega. Zaslužio je svojim ponašanjem i, rekao bih, privrženosti sredini u kojoj mi živimo i kojoj on pomaže da bude i bolja i sređenija. Kroz niz humanitarnih akcija i mnogo toga drugog učinio je da dosta stvari ovde funkcioniše bolje nego što je to bilo ranije. U krajnjem, kad završi karijeru valjda nam je želja da dođe ovde i da sva svoja poznanstva i sve što je stekao kao igrač, u smislu karijere i iskustva, a zašto da ne i onoga što je zaradio, uloži u zavičaj, jer zašto bi išao negde drugde", upitao je Glišić.

 

Postojala je i ideja da Nemanjino ime ponese jedna od centralnih ulica na Ubu, međutim od nje se odustalo da se građani ne bi izlagali nepotrebnom trošku, zbog promene ličnih dokumenata.

 

"Ali, kada se već ukazala prilika da krstimo jednu novu ulicu, predlog je da joj damo ime Nemanje Matića i da jednoj mladoj i dobroj osobi ukažemo zahvalnost i čast time što će se novo opštinsko zdanje i neke zgrade koje ovde budu nikle nalaziti baš u toj ulici", obrazložio je Glišić predlog odluke pred odbornicima.

 

Prema rečima prvog čoveka ubske opštine, slavni fudbaler je isuviše skroman i nije ga bilo lako ubediti da prihvati takvu odluku. "Smatrao je da je to, u ovom trenutku previše za njega i da, možda, nije zaslužio, ali je veliki broj građana mišljenja da je zaslužio mnogo više", zaključio je Darko Glišić.

 

Svečano otkrivanje ploče sa imenom ulice Nemanje Matića očekuje se krajem proleća ili početkom leta, do kada bi trebalo da bude završen i novi javni park, koji će prema najavama iz lokalne samouprave nositi ime po drugom istaknutom ubskom fudbaleru Radosavu Raći Petroviću. Povremeni reprezentativac Srbije i nekadašnji igrač Partizana je karijeru počeo u rodnom Ubu, a trenutno igra za Sporting iz Lisabona.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 46 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 42 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 7 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara