Program &bdquo;Veliki rat<strong>&rdquo;</strong><strong></strong> (foto: Dragana Nedeljković)
Program &bdquo;Veliki rat<strong>&rdquo;</strong><strong></strong> (foto: Dragana Nedeljković)
25.07.2014, 11:57

Banjanski osnovci o Velikom ratu

č: | fb:

Povodom obeležavanja stoleća od početka Prvog svetskog rata, Ustanova za kulturu i sport je u ovogodišnji repertoar manifestacije „Ubske večeri uvrstila scensko - muzički program „Veliki rat” Osnovne škole „Rajko Mihailović” iz Banjana, koji je, umesto na letnjoj sceni, zbog kišnog vremena izveden u sali ubskog Doma kulture. Pred brojnom publikom, dvadesetak učenika dramske, recitatorske i muzičke sekcije škole su kroz besede, dnevničke zapise, poeziju i kompozicije iz godina Prvog svetskog rata, oživeli najznačajnije trenutke jednog od najtežih perioda srpske istorije, podsetili na heroje i žrtve našeg naroda, odbranu, golgotu i preskupo plaćenu pobedu. Muzičku podlogu obezbedili su članovi Gradskog orkestra, pod upravom profesora Miloša Živića. Program je rezultat višemesečnog zajedničkog rada i truda banjanskih osnovaca i njihovih profesora Veselinke Simonović, Ivane Majstorović Stanojević, Igora Čihorića (srpski jezik), Slobodanke Ašković (muzička kultura) i Prodana Obradovića Čvala (likovno), koji su odabrali tekstove i muziku i scenski ih uobličili. „Veliki ratučenici su premijerno izveli na Vidovdan, za Dan OŠ „Rajko Mihailović”, a poziv da učestvuju na „Ubskim večerima” doživeli su kao veliku čast i priznanje, kaže direktor te škole Boško Sarić.

- To je prvi put da jedna škola iz ubske opštine dobije termin na gradskom letnjem festivalu koji traje 16 godina, što je veoma značajno za promociju kulturne delatnosti naše škole. Pored redovne nastave, organizujemo nekoliko sekcija: dramsko-recitatorsku, novinarsku, likovnu, muzičku, ekološku i sportsku, a svoju kreativnost i stvaralaštvo deca iskazuju i na stranicama školskog časopisa „Ringišpil. Imamo vredne i talenotovane učenike i profesore koji pregalački rade sa njima, o čemu svedoče i postignuti uspesi. U protekloj školskoj godini, naši đaci ostvarili su izuzetne rezultate na svim nivoima takmičenja, a njih devetoro učestvovalo je na Republičkom takmičenju – kaže  direktor  banjanske osnovne škole, koja od nedavno ima i svoju himnu, čiji je  autor nastavnik Goran Kovačević.

Osnovana 1874. godine, OŠ „Rajko Mihailović u Banjanima jedna je od najstarijih prosvetnih ustanova u Tamnavi i druga po veličini škola u ubskoj opštini. U protekloj školskoj godini, nastavu je pohađalo 430 učenika, raspoređenih u tri osmorazredne i pet četvororazrednih škola. 

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… 16.08.2022

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara