Muzička škola (foto: Dragana Nedeljković)
Muzička škola (foto: Dragana Nedeljković)
23.04.2018, 12:37

16. Festival ubske muzičke škole

č: | fb:

U ubskoj Školi za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović" danas je počeo 16. Internacionalni Festival muzike i umetnosti, koji će trajati do 28. aprila. Održava se u disciplinama klavir, harmonika, pevanje, gitara, gudači, drveni duvači i kamerna muzika, a takmičenje se odvija po razredima za osnovne i srednje muzičke škole, kao i ad libitum kategoriji za starije.

 

Za učešće se prijavilo oko 250 mladih muzičara, što je za tridesetak više nego prošle godine. Osim takmičara iz cele Srbije, svoje predstavnike na ubskom festivalu imaju i Bosna i Hercegovina, Republika Srpska i Makedonija, za koje je domaćin primenio svrstavanje u kategorije prema programu i godištu učenika.

Vladimir Đenader

Vladimir Đenader (Foto: Dragana Nedeljković)

Koncepcija Festivala muzike i umetnosti godinama je ista, ukazuje Vladimir Đenader, direktor ŠOMO "Petar Stojanović".

 

- Nastojimo da ostvarimo dobru radnu atmosferu i dosledno primenjujemo princip zastupljenosti škola i pedagoga u radu žirija. Prošle godine u žiriju je učestvovalo oko 50 profesora, a i sada smo angažovali predsednike žirija iz reda eminentnih i poštovanih pedagoga iz naše zemlje i regiona - Vladimir Đenader, uz napomenu da okupljanjem mladih talenata, Muzička škola na čijem je čelu promoviše muzičku kulturu, ali i opštinu Ub, koja je od prvog do poslednjeg izdanja ove manifestacije njen generalni pokrovitelj.

 

Prateći festivalski program

 

Što se tiče pratećih festivalskih programa, Muzička škola ni ovoga puta neće izneveriti očekivanja publike istančanijeg muzičkog ukusa, pošto će ponuditi nekoliko kvalitetnih koncerata.
Festival će večeras, od 19.30 sati, svečano biti otvoren promocijom albuma "Betoween two worlds" mlade pijanistkinje i kompozitorke Dalide Grmuše, koja je dobitnik mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u brojnim muzičkim projektima, dok već jednu deceniju intezivno nastupa u okviru svoje autorske muzike i ima koncerte širom Srbije.

 

Ove godine u martu objavila je svoj prvi autorski album "Between two worlds" (između dva sveta), koji je promovisala u Kulturnom centru Srbije u Parizu i u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus u Beogradu, a tim lepim povodom i večeras u ubskoj Muzičkoj školi, u kojoj radi kao nastavnik klavira i korepeticije. Gosti na koncertu su Ana Stefanović- klavir, Jelena Pejanović -violina, Aleksandra Bengin i Kristina Nikitović- violončelo.   

 

Plakat 16. Internacionalni Festival muzike

Plakat 16. Internacionalni Festival muzike

U okviru pratećeg festivalskog programa, sutra uveče nastupiće gitarista Viktor Đuknić, koji je osnovne i master studije završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Tokom školovanja učestvovao je na raznim manifestacijama, humanitarnim koncertima i takmičenjima, a kao jedan od najuspešnijih instrumentalista novosadske Akademije dobija stipendiju Ambasade Azerbejdžana. Laureat je Internacionalnog festivala gitare u Skoplju i Tivtu i dobitnik treće nagrade na beogradskom "Gitar art" festivalu.

 

Sreda, 25. april, predviđena je za solopevačke kompozicije Vladimira Đenadera iz ciklusa "Čegra na utrini" i "Žena na mesečini". Oba ciklusa većinom su zasnovana na poeziji Srboljuba Mitića, ali tu su i pesme savremenih poeta srednje i mlađe generacije (Julijana Marjanović Jovičić, Zvezdana Krstić i Novica Stokić). Album "Žena na mesečini" kompozitor i pijanista Vladimir Đenader pisao je za sopran Marijanu Radosavljević i bas bariton Svetozara Vujića, koji će i izvoditi pesme na koncertu, dok je ciklus "Čerga na utrini" poslužio kao osnova za njegovu multimedijalnu muzičko-scensku igru "Ciganska bajka".

 

Poslednje veče u okviru pratećeg festivalskog programa takođe je predviđeno za ljubitelje solo pesme i operskih arija, a izvodiće ih Emilija Jovanović i Dušica Mladenović. Njih dve su diplomci beogradske Srednje muzičke škole "Josip Slavenski" iz klase Maje Mudrić Jović, profesorke koja je sa svojim učenicima nastupila na svim značajnim koncertnim scenama u Beogradu i Srbiji, muzičkim festivalima "NIMUS" u Nišu, "Mokranjčevi dani" u Negotinu, Festivalu kamerne muzike u Sloveniji, potom na manifestaciji Veče operskih arija sa orkestrom Vojske Srbije, pod dirigentskom palicom Nikolaja Žličara,…

 

Kao i prethodna, i ovogodišnje takmičenje mladih muzičara se završava koncertom laureta i dodelom nagrada, što je zakazano za subotu, 28. aprila.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 5 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 15 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara