Autorsko veče Vladimira Đenadera (foto: Dejan Matić)
Autorsko veče Vladimira Đenadera (foto: Dejan Matić)
30.04.2018, 08:23

Zatvoren ubski festival muzike i umetnosti

č: | fb:

Nakon šest takmičarskih dana, u subotu je uručivanjem nagrada i koncertom pobednika upriličeno zatvaranje 16. po redu internacionalnog Festivala muzike i umetnosti u organizaciji ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović".

 

Na manifestaciji je nastupilo oko 250 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Makedonije, koji su svoje veštine, talente i dostignuća pokazali u disciplinama klavir, harmonika, pevanje, gitara, gudači, drveni duvači i kamerna muzika.

 

Odlukom festivalskog žirija, ove godine je laskavu titulu laureata kategorije ponelo devet takmičara, među kojima su i dva đaka ubske Muzičke škole. To su Filip Simanić (harmonika), učenik šestog razreda u klasi profesora Miodraga Krstića i Olivera Marković (solo pevanje), učenica prvog razreda u klasi profesorke Teute Aslani Đurđević.

Mila Lazović

Mila Lazović (Foto: Dejan Matić)

Filip Simanić

Filip Simanić (Foto: Dragana Nedeljković)

Od učenika osnovnih muzičkih škola, apsolutni pobednici u svojim kategorijama su i Mila Lazović (klarinet), učenica četvrtog razreda beogradske MŠ "Vatroslav Lisinski", prvak Margita Jakovljević (flauta) iz čačanske MŠ "Dr Vojislav Vučković" i Dušan Ristić (gitara), učenik drugog razreda MŠ "Stevan Hristić" iz Kruševca.

 

Tri laureata osvojili su muzičari beogradskih srednjih škola: Eleonora Anđelić (viola), učenica prvog razreda MŠ "Stanković", Sofija Ćalić (klavir), učenica trećeg razreda MŠ "Josip Slavenski", kao i klavirski duo Milica Petrović i Jana Mustur iz MŠ "Davorin Jenko" (kamerni sastavi), a jedan je završio i u rukama srednjoškolke Jovane Senović (solo pevanje), učenice drugog razreda MŠ "Stevan Mokranjac" iz Kraljeva.

Olivera Marković

Olivera Marković (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Sofija Calić

Sofija Calić (Foto: Dragana Nedeljković)

Jovana Senović

Jovana Senović (Foto: Dragana Nedeljković)

Najuspešnijim takmičarima 16. izdanja Festivala muzike i umetnosti nagrade su uručili Vladimir Đenader, direktor ŠOMO "Petar Stojanović" i nastavnica Jelica Đorđević, nakon čega je održan završni koncert pobednika. Pored laureata Mile Lazović, Olivere Marković, Filipa Simanića, Jovane Senović i Sofije Ćalić, prisutni su imali priliku da čuju i violinistkinje Tijanu Ignjatović i Kristinu Nedić, učenice škole domaćina. 

 

Osim takmičarskog dela, Muzička škola "Petar Stojanović" je i ove godine za ubsku publiku priredila dodatne i kvalitetne koncertne sadržaje, zbog čega je i 16. Festival bio kulturni događaj visokog umetničkog nivoa.  

 

Muzička smotra je u ponedeljak, 23. aprila otvorena promocijom albuma "Betoween two worlds" mlade pijanistkinje i kompozitorke Dalide Grmuše, sa gostima Anom Stefanović (klavir), Jelenom Pejanović (violina), Aleksandrom Bengin i Kristinom Nikitović (violončelo).

Dalida Grmuša

Dalida Grmuša (Foto: Dejan Matić)

 

Sutradan je nastupio gitarista Viktor Đuknić, dok je sreda bila u znaku solopevačkih kompozicija Vladimira Đenadera iz ciklusa "Čegra na utrini" i "Žena na mesečini", koje su izvodili Marijana Radosavljević (sopran) i Svetozar Vujić (bas bariton). Poslednje veče u okviru pratećeg festivalskog programa (petak) bilo je rezervisano za solistički koncert Dušice Mladenović (sopran), diplomca beogradske SMŠ "Josip Slavenski" iz klase Maje Mudrić Jović.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 14 sati 10 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 59 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.