Registracija Prijava preko FB
Program posvećen Milovanu Danojliću (foto: Miroslava Kojić)
Program posvećen Milovanu Danojliću (foto: Miroslava Kojić)
03.05.2018, 09:38

Mesto gde deca rado dolaze

č: | fb:

Deca u Ljigu dobila su svoju biblioteku krajem aprila 2012. godine. Lepo i maštovito opremljen prostor namenjen je deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

 

Slobodno vreme, učenje, druženje ili osamljivanje uz knjigu su neke od mogućnosti u ovoj  biblioteci. U martu i aprilu mladi recitatori su u biblioteci vežbali stihove za takmičenja recitatora, najpre školsko, potom opštinsko, a najbolji su stigli do Okružne smotre recitatora u Mionici, održane pre nekoliko dana.

Mališani iz vrtića

Mališani iz vrtića (Foto: Miroslava Kojić)

 

"Maloj" biblioteci u pohode stižu sa svih strana: vaspitačice sa predškolcima čak i iz najudaljenijih seoskih vrtića, učiteljice sa prvacima i starijim đacima, nastavnici sa đacima na ugledne časove.

 

Snežana Mihailović, učiteljica u OŠ "Sava Kerković" rado dolazi sa svojim učenicima u biblioteku.

 

- Dečja biblioteka u saradnji sa učiteljima i nastavnicima naše škole organizuje posete i druženja sa bibliotekarima, kao i edukativne radionice za decu. Deca se raduju svakoj poseti biblioteci i uvek sa zadovoljstvom učestvuju u radionicama pokazujući znanja, ali i takmičaraski duh. Moje III2 odeljenje imalo je čast da bude pozvano na obeležavanje Svetskog dana poezije, koje je u našoj biblioteci bilo posvećeno zavičajnom pesniku Milovanu Danojliću. U prijatnoj i opuštenoj atmosferi deca su shvatila da je čovek bogat koliko je knjiga pročitao, ali i da naše mesto ima znamenite zavičajne pisce i pesnike - rekla je učiteljica Mihailović.

 

Radionice iz raznih oblasti privlače svojom kreativnošću decu da u slobodno vreme dođu u biblioteku, da se druže i nauče nešto novo. Đaci imaju mogućnost da dobiju pomoć od zaposlenih u biblioteci u pisanju domaćih zadataka ili u savlađivanju nekih jezičkih ili gramatičkih poteškoća.

Legat

Legat (Foto: Miroslava Kojić)

 

U prostoru Dečje biblioteke je i legat prof. dr Slobodana Ž. Markovića koji sadrži oko 6000 knjiga, među kojima ima naslova koje je teško naći i u znatno većim bibliotekama. Profesor Marković, rođen je u moničkom selu Gornji Mušić, ali zavičajno je pripadao i Ljigu, u kojem je svakog leta u porodičnoj kući provodio dosta vremena. Dečja biblioteka nazvana je po imenu Slobodana Ž. Markovića još za njegovog života. Profesor Marković preminuo je u septembru 2015.godine.

 

Tako je Dečja biblioteka u Ljigu kutak tihovanja, istraživanja i otkrivanja i jedno od mesta zaslužnih za odrastanje dece u svetu lepih misli i reči.

A kakve su nam misli, takav nam je život (otac Tadej).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće prihvatilo program poslovanja parkirališta Pre 12 sati 40 minuta

Prihod od naplate parkiranja 61,2 miliona dinara

Od naplate parkiranja planiran je prihod od 61,2 miliona dinara. U ovoj godini u gradu će biti još 150 novih parking mesta u palvoj zoni, a služba Parkinga planira da ukloni 70 nepropisno...  · 3 komentara

Ulica Vuka Karadžića (foto: )
Gradsko veće usvojilo odluku o zaduživanju Grada 17.02.2020

Kredit za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića

Gradsko veće usvojilo Odluku o kreditnom zaduživanju Valjeva za 150 miliona dinara za Ulicu Vuka Karadžića, čiju rekonstrukciju vlast obećava tri godine. "Najbolji budžet u Srbiji" prazan ili ga...  · 10 komentara

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba 17.02.2020

Svanuo je mrak

"Imamo dve vrste morala jednu uz drugu: jednu koju propovedamo, ali ne praktikujemo, i drugu koju praktikujemo, ali retko prpovedamo".   Vlast je odlučila da obraduje narod pred izbore,...