Program posvećen Milovanu Danojliću (foto: Miroslava Kojić)
Program posvećen Milovanu Danojliću (foto: Miroslava Kojić)
03.05.2018, 09:38

Mesto gde deca rado dolaze

č: | fb:

Deca u Ljigu dobila su svoju biblioteku krajem aprila 2012. godine. Lepo i maštovito opremljen prostor namenjen je deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

 

Slobodno vreme, učenje, druženje ili osamljivanje uz knjigu su neke od mogućnosti u ovoj  biblioteci. U martu i aprilu mladi recitatori su u biblioteci vežbali stihove za takmičenja recitatora, najpre školsko, potom opštinsko, a najbolji su stigli do Okružne smotre recitatora u Mionici, održane pre nekoliko dana.

Mališani iz vrtića

Mališani iz vrtića (Foto: Miroslava Kojić)

 

"Maloj" biblioteci u pohode stižu sa svih strana: vaspitačice sa predškolcima čak i iz najudaljenijih seoskih vrtića, učiteljice sa prvacima i starijim đacima, nastavnici sa đacima na ugledne časove.

 

Snežana Mihailović, učiteljica u OŠ "Sava Kerković" rado dolazi sa svojim učenicima u biblioteku.

 

- Dečja biblioteka u saradnji sa učiteljima i nastavnicima naše škole organizuje posete i druženja sa bibliotekarima, kao i edukativne radionice za decu. Deca se raduju svakoj poseti biblioteci i uvek sa zadovoljstvom učestvuju u radionicama pokazujući znanja, ali i takmičaraski duh. Moje III2 odeljenje imalo je čast da bude pozvano na obeležavanje Svetskog dana poezije, koje je u našoj biblioteci bilo posvećeno zavičajnom pesniku Milovanu Danojliću. U prijatnoj i opuštenoj atmosferi deca su shvatila da je čovek bogat koliko je knjiga pročitao, ali i da naše mesto ima znamenite zavičajne pisce i pesnike - rekla je učiteljica Mihailović.

 

Radionice iz raznih oblasti privlače svojom kreativnošću decu da u slobodno vreme dođu u biblioteku, da se druže i nauče nešto novo. Đaci imaju mogućnost da dobiju pomoć od zaposlenih u biblioteci u pisanju domaćih zadataka ili u savlađivanju nekih jezičkih ili gramatičkih poteškoća.

Legat

Legat (Foto: Miroslava Kojić)

 

U prostoru Dečje biblioteke je i legat prof. dr Slobodana Ž. Markovića koji sadrži oko 6000 knjiga, među kojima ima naslova koje je teško naći i u znatno većim bibliotekama. Profesor Marković, rođen je u moničkom selu Gornji Mušić, ali zavičajno je pripadao i Ljigu, u kojem je svakog leta u porodičnoj kući provodio dosta vremena. Dečja biblioteka nazvana je po imenu Slobodana Ž. Markovića još za njegovog života. Profesor Marković preminuo je u septembru 2015.godine.

 

Tako je Dečja biblioteka u Ljigu kutak tihovanja, istraživanja i otkrivanja i jedno od mesta zaslužnih za odrastanje dece u svetu lepih misli i reči.

A kakve su nam misli, takav nam je život (otac Tadej).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 29 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 39 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara