Litija (foto: Miloš Rafailović)
Litija (foto: Miloš Rafailović)
17.05.2018, 13:57

Ubljani obeležili Spasovdan

č: | fb:

Danas su Ubljani obeležili praznik Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznat kao Spasovdan, koji je gradska i slava sabornog hrama Hrista Spasitelja.

 

Svečanost, u organizaciji Crkvene opštine Ub, započela je u jutarnjim satima svetom arhijerejskom liturgijom, kojom je načalstvovao arhimandrit Mihailo, iguman manastira Jovanja, uz sasluženje brojnog sveštenstva iz Valjeva, Obrenovca i Tamnave, monaštva iz manastira Grabovca i pojanje ubskog crkvenog hora Presvete Bogorodice Trojeručice i Svete Petke iz Surčina.

Litija

Litija (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Po završetku bogosluženja u hramu, usledila je tradicionalna Spasovdanska litija, u kojoj je učestvovao veliki broj građana svih generacija. Svečana povorka išla je ulicama Kralja Petra Prvog i Vuka Karadžića, da bi se potom vratiti odakle je krenula, u portu hrama Hrista Spasitelja, gde je obavljen čin rezanja slavskog kolača i osvećenja žita.

 

Dragan Alimpijević

Dragan Alimpijević (Foto: Dragana Nedeljković)

Kao hramovna slava, Spasovdan se obeležava od 1809. godine, kada je sagrađena prva crkva brvnara na Ubu, podsetio je protojerej stavrfor Drgan Alimpijević, starešina sabornog hrama Hrista Spasitelja.

 

"Četrdeseti dan od Vaskrsa svake godine je dan posvećen Vaznesenju Gospodnjem. Ubski velelepni hram danas proslavlja Vaznesenje Gospodnje, jer je Vaznesenje Gospodnje posvećeno ovom hramu. Današnji praznik je sakupio sve nas ovde, u ovom svetom hramu, na svetoj liturgiji i litiji koja je prošla ulicama grada, gde smo zablagodarili Gospodu Bogu i zamolili da nam podari zdravlja, sreće, dugog života i izobilja nebeskim i zemaljskim blagoslovima, da ovaj grad zaštiti i sačuva od svakog iskušenja, da blagoslovi svaki dom, da se što više dece rađa i da budu pune škole.

Želim da u ime ovog svetog hrama i sveštenstva od sveg srca Ubljanima čestitam današnji sveti praznik, koji je jedan od 12 najvećih Hristovih praznika. Slavili dosta godina, u zdravlju, sreći, miru i ljubavi i neka nas ovaj sveti hram i okuplja,  čuva i zaštiti od svakog iskušenja svagda, sada i uvek i u vekove vekova”, poručio je starešina ubskog sabornog hrama Dragan Alimpijević, uz zahvalnost svim privrednicima, vernicima i ljudima dobre volje koji su pomogli da se za goste pripremi slasvka trpeza ljubavi – agape.

Rezanje slavskog kolača

Rezanje slavskog kolača (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Danas je i opština Ub proslavila svoju slavu, prvi put u novoj zgradi lokalne administracije. Uz prisustvo svih zaposlenih i opštinskog rukovodstva, slavski kolač je presečen u svečanoj sali, a ovogodišnji domaćin slave  bio je Blagoje Conić sa svojom porodicom.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 19 sati 6 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 19 sati 7 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara