Panorama Uba (foto:  Dragan Belajac Džagi)
Panorama Uba (foto: Dragan Belajac Džagi)
22.05.2018, 06:58

Na Ubu 39 kamera "kontroliše" saobraćaj, ali i javni red

č: | fb:

Na nekoliko lokacija na Ubu u toku je prva faza radova na postavljanju najmodernijeg sistema video nadzora, koji će se sastojati od 39 kamera za kontrolu ne samo saobraćaja, već i javnog reda i mira.

 

Inteligentnim kamerama za otkrivanje i kažnjavanje saobraćajnih prekršaja nadziraće se dve raskrsnice - prilazni pravac iz Beograda (prekoračenje dozvoljene brzine kretanja) i raskrsnica kod Crkve (prolazak kroz crveno svetlo semafora), dok će ostale raskrsnice u gradu biti pokrivene opštim video nadzorom i sve će imati SOS tačke. Sa ovih puktova će, u slučaju potrebe, biti moguće direktno kontaktirati monitoring centar, koji će se nalaziti u ubskoj Policijskoj stanici, i sa kojim će biti povezano svih 39 kamera.

Policijska stanica

Policijska stanica (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Pored raskrsnica, kamerama će biti obezbeđen i kompleks Sportsko-rekreativnog centra "Školarac", Sportska hala, ulica Vuka Karadžića (deo ispred OŠ "Milan Munjas"), Gradski trg, Gradski bazeni i brdo Šepkovac, tako da će policijaci u svako doba dana i noći moći da uoče tablice vozila, lica koja mogu biti pod potragom, ali i svaku drugu pojavu koja može ugrožavati javni red i mir.

 

Vrednost radova u prvoj fazi, koja bi trebalo da bude završena početkom juna, iznosi 20 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta lokalne samouprave.

 

Predsednik opštine Ub Darko Glišić ističe da uvođenje sistema video nadzora na raskrsnicama i frekventnim lokacijama u gradu ima za cilj poboljšanje sigurnosne situacije, te da će značajno doprineti većoj bezbednosti saobraćaja, građana i imovine, kao i smanjenju stope kriminaliteta.

 

- U poslednjih desetak godina, imali smo pokušaje uvođenja video nadzora, ali to nije moglo da garantuje punu bezbednost svih građana. Zbog toga smo doneli odluku da u nekoliko faza uložimo ne mali novac i instaliramo najsavremeniju opremu koja, ukoliko dođe do nekog ekscesa, uništavanja i otuđenja imovine ili kršenja javnog reda i mira, može da prepozna lice, broj tablice i da automatski krene da identifikuje sve one koji bi radili nešto suprotno zakonu - kaže Glišić.

Instaliranje kamere

Instaliranje kamere (Foto: Dragana Nedeljković)

Prema njegovoj oceni, uvođenjem video nadzora lokalna samouprava će uspeti da sačuva i opštinsku imovinu.

 

- Sve što smo uložili u grad, od brda Šepkovac, preko Gradskog trga, do Sportsko -rekreativnog centra "Školarac", gde će uskoro biti postavljeno jedno od najmodernijih igrališta za decu, može da bude izazov onima koji su obesni i malo bahatiji. Svuda ih ima, pa tako i kod nas i oni mogu da naprave neku štetu, a video nadzor će biti nešto što će ih odvratiti od toga, jer svako lice koje učini prekršaj biće jasno zabeleženo. Osnovna zamisao ovakvog sistema je da preventivno deluje i smatram da će značajno smanjiti sve probleme koje smo imali u prethodnom periodu i da će i građani biti bezbedniji. Mislim da nam je ovaj moderan sistem  neophodan, jer garantuje da će nivo bezbednosti u opštini Ub biti neuporedivo veći - rekao je Darko Glišić o značaju ovog projekta.

 

Sledeće godine realizovaće se i druga faza uvođenja sistema video nadzora, za šta će opština izdvojiti još 20 miliona dinara. Posao elektronskog obezbeđivanja Uba poveren je beogradskoj firmi "Macchina security".

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 22 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 32 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara