Registracija Prijava preko FB
Bećković sa Danojlićem pred crkovom sa gostima (foto: Miroslava Kojić)
Bećković sa Danojlićem pred crkovom sa gostima (foto: Miroslava Kojić)
29.05.2018, 08:36

Petnaesto sabranje u zadužbini Milovana Danojlića

č: | fb:

I ove godine u Ivanovcima u porti crkve Svetog Nikole, zadužbini pesnika Milovana Danojlića, jedinstvenog ratara kačerske doline i kamaljskog liričara, tihog, tako bliskog, a opet dalekog... po petnaesti put su se okupili meštani, svečari da uz liturgiju i slavski kolač proslave crkvenu slavu, prenos moštiju svetog oca Nikole.

 

Što više čitate Danojlića, što ga češće susrećete na kačerskim stazama, sve ste zamišljeniji pred sobom i ovim čudnovatim svetom, ali i sigurniji da postoje za svakog od nas neke zavičajne oaze i utočišta gde se može biti spokojno i u skladu sa Bogom i ljudima. Milovan Danojlić podigavši crkvu nije samo odužio pravoslavni zavet Bogu, već je stvorio mesto verskog i kulturnog sabranja. Sličan Andrićevom neimaru koji stvara i ćuti, gradi i ne zaveštava i on stvara, piše, gradi crkvu..., a ona nas okuplja i gradi.

 

Sada već tradicionalno svake godine na Kamalj, zajedno sa domaćinom Milovanom Danojlićem, dolazi i neko od savremenih pesnika, književnika.

Bećkovic i Danojlić sa ljiškim profesorkama

Bećkovic i Danojlić sa ljiškim profesorkama (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ovogodišnju slavu i sabranje uveličao je akademik Matija Bećković, koji se okupljenim meštanima, učenicima i građanima obratio istinski zadivljen lepotom prirode i mesta na kome je crkva podignuta. Rekao je da je Danojlić ovo brdo krunisao crkvom i da čovek gledajući je ima utisak da je ona tu vekovima, da bismo možda u njenim temenjima pronašli ostatke neke davnašnje bogomolje.

 

Podsetio je na značaj praznika, kao i isceliteljsku moć moštiju Svetog Nikole nad kojima je progledao oslepljeni Stefan Dečanski, a onda dodao da ćemo i mi "progledati" gradeći svetinje i okupljajući se oko njih i istrajavajući u patnji... Besedio je o Patrijarhu Pavlu, podsetio okupljene na njegove pouke i kazivao je svoje stihove, nadahnute pravoslavnjem, Kosovom.

 

Slavu je upotpunilo i učešće učenika Osnovne škole iz Ivanovaca, Kozelja, Ljiga, kao i iz Srednje škole "1300 kaplara" iz Ljiga, u čijem nadahnutom recitovanju je pesnik istinski uživao. Na Kamalju su se uz tamošnje slavuje oglasili i učenici Muzičke škole "Marko Tajčević" iz Lazarevca.

 

Bilo je to najbrojnije okupljanje kod crkve u Ivanovcima u protekloj deceniji, u organizaciji starešine ljiške crkve, protojereja Svetolika Markovića i žitelja sela Ivanovci.

Aktuelno

Ulica vladike Nikolaja (duple trake) (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja Pre 4 sati 29 minuta

Valjevo najrizičnije za vožnju

Valjevo je teritorija gde je stradalo najviše vozača i putnika u automobilima, a naš grad je u vrhu i po broju stradalih pešaka i traktorista, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova...  · 1 komentar

Dečje igralište u Ljigu (foto: Vlada Ivanović)
Na sportskom terenu iza zgrade opštine Pre 2 sati 23 minuta

Otvoreno igralište za decu

Deca u Ljigu dobila su svoje igralište na sportskom terenu iza zgrade opštine. Na svečanost otvaranja dečjeg kutka došli su mališani iz Predškolske ustanove, učenici od prvog do četvrtog razreda iz...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Dom zdravlja stiglo 3.000 vakcina, najviše do sada Pre 56 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Novina je da je ove godine obezbeđena četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa,...

Kolubarske.rs * Vest (foto: )
Viši sud odbio žalbu tužilaštva Pre 15 sati 56 minuta

Uzbunjivač iz "Krušika" vraća se u kućni pritvor

Radnik "Krušika" iz Valjeva A. O. vraća se u kućni pritvor, prenosi N1. Viši sud je odbio žalbu Višeg javnog tužilaštva da radnik bude u pritvoru u zatvoru, te ostaje na snazi odluka sudije za...  · 2 komentara