Bećković sa Danojlićem pred crkovom sa gostima (foto: Miroslava Kojić)
Bećković sa Danojlićem pred crkovom sa gostima (foto: Miroslava Kojić)
29.05.2018, 08:36

Petnaesto sabranje u zadužbini Milovana Danojlića

č: | fb:

I ove godine u Ivanovcima u porti crkve Svetog Nikole, zadužbini pesnika Milovana Danojlića, jedinstvenog ratara kačerske doline i kamaljskog liričara, tihog, tako bliskog, a opet dalekog... po petnaesti put su se okupili meštani, svečari da uz liturgiju i slavski kolač proslave crkvenu slavu, prenos moštiju svetog oca Nikole.

 

Što više čitate Danojlića, što ga češće susrećete na kačerskim stazama, sve ste zamišljeniji pred sobom i ovim čudnovatim svetom, ali i sigurniji da postoje za svakog od nas neke zavičajne oaze i utočišta gde se može biti spokojno i u skladu sa Bogom i ljudima. Milovan Danojlić podigavši crkvu nije samo odužio pravoslavni zavet Bogu, već je stvorio mesto verskog i kulturnog sabranja. Sličan Andrićevom neimaru koji stvara i ćuti, gradi i ne zaveštava i on stvara, piše, gradi crkvu..., a ona nas okuplja i gradi.

 

Sada već tradicionalno svake godine na Kamalj, zajedno sa domaćinom Milovanom Danojlićem, dolazi i neko od savremenih pesnika, književnika.

Bećkovic i Danojlić sa ljiškim profesorkama

Bećkovic i Danojlić sa ljiškim profesorkama (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ovogodišnju slavu i sabranje uveličao je akademik Matija Bećković, koji se okupljenim meštanima, učenicima i građanima obratio istinski zadivljen lepotom prirode i mesta na kome je crkva podignuta. Rekao je da je Danojlić ovo brdo krunisao crkvom i da čovek gledajući je ima utisak da je ona tu vekovima, da bismo možda u njenim temenjima pronašli ostatke neke davnašnje bogomolje.

 

Podsetio je na značaj praznika, kao i isceliteljsku moć moštiju Svetog Nikole nad kojima je progledao oslepljeni Stefan Dečanski, a onda dodao da ćemo i mi "progledati" gradeći svetinje i okupljajući se oko njih i istrajavajući u patnji... Besedio je o Patrijarhu Pavlu, podsetio okupljene na njegove pouke i kazivao je svoje stihove, nadahnute pravoslavnjem, Kosovom.

 

Slavu je upotpunilo i učešće učenika Osnovne škole iz Ivanovaca, Kozelja, Ljiga, kao i iz Srednje škole "1300 kaplara" iz Ljiga, u čijem nadahnutom recitovanju je pesnik istinski uživao. Na Kamalju su se uz tamošnje slavuje oglasili i učenici Muzičke škole "Marko Tajčević" iz Lazarevca.

 

Bilo je to najbrojnije okupljanje kod crkve u Ivanovcima u protekloj deceniji, u organizaciji starešine ljiške crkve, protojereja Svetolika Markovića i žitelja sela Ivanovci.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 17 sati 40 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 17 sati 41 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara