Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Mionica (foto: Đorđe Đoković)
04.06.2018, 07:14

"Slobodna zona" u Mionici

č: | fb:

Filmski festival "Slobodna zona" i ovog proleća tradiocionalno organizuje svoju turneju po Srbiji. Publika u Mionici imaće priliku da od 4. do 8. juna besplatno pogleda pet filmova sa Festivalskog programa "Slobodna zona", održanog u novembru prošle godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

 

"Slobodnu zonu" u Mionici otvoriće dokumentarni mjuzikl "Dan oslobođenja", koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, "poslednjoj komunističkoj diktaturi sveta".

 

Zatim sledi film koji je postao hit evropskih festivala 2017. godine i koji je na "Slobodnoj Zoni" osvojio Nagradu publike, dokumentarni film "Čavela", o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.

 

Na program će se naći i film "Ćambra" nagrađen na festivalu u Kanu. Ovaj uzbudljivi film prati 14-godišnjaka koji živi u maloj Romskoj zajednici i čija avantura počinje nakon što mu brat nestane.

 

Mionička publika imaće priliku da pogleda i igrani film "Crveni pas: pravi plavi" o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji postaje australijska legenda.

 

Peti film na repertoaru biće dokumentarac "500 godina" koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja prikazujući teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

 

Filmski festival "Slobodna zona" osnovan je 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara