Pogon fabrike obuće Verdi fashion international u Paljuvima (foto: Dragana Nedeljković)
Pogon fabrike obuće Verdi fashion international u Paljuvima (foto: Dragana Nedeljković)
25.06.2018, 12:48

Italijani otvorili pogon za proizvodnju obuće

č: | fb:

Italijanski proizvođač obuće "Verdi fashion international" zvanično je danas otvorio svoj pogon u Paljuvima, vredan oko 1,5 miliona evra, u kome je trenutno zaposleno 70 radnika. Prema poslovnim planovima kompanije, predviđeno je da do kraja godine u pogonu bude zaposleno 200 ljudi.

 

Pogon u Paljuvima je prva investicija u novoformiranoj industrijskoj zoni "Stublenica-Ub“, gde je "Verdi" kupio 20 hektara zemljišta, od čega se na jednom hektaru prostire fabrika, površine 2.700 metara kvadratnih, gde su u proizvodnom pogonu za sada formirane krojačnica i jedna i po šivaća linija, dok će deo druge šivaće linije i dve linije montaže biti stavljene u funkciju tokom jeseni.

Proizvodna hala

Proizvodna hala (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Lokalna samouprava je infrastrukturno opremila lokaciju za fabriku, priključenjem pogona na gradsku vodovodnu mrežu i obezbeđivanjem kvalitetnijeg napajanja električnom energijom.

 

Vladimir Mijatović, direktor fabrike "Karina moda" iz Koceljeve, koja je sa "Verdi" deo iste grupacije, objasnio je da će se u Paljuvima isključivo proizvoditi ženska kožna obuća.

 

- Projekat je zamišljen da se realizuje na tri šivaće linije, dve linije montaže i krojačnicom, što znači da bi u nekom svom vrhuncu fabrika do kraja godine trebalo da zapošljava 200 radnika. Mi ćemo postepeno zapošljavati pet do deset ljudi nedeljno i svi mladi koji žele da rade i svi oni koji imaju iskustvo u našoj grani industrije su dobrodošli. Od podrške lokalne samouprave i lokalnog stanovništva zavisi kako će fabrika raditi. Trenutno smo u sezoni proizvodnje zimske kožne obuće, koja traje do septembra, a posle toga i nakon kolektivnog godišnjeg odmora, proizvodićemo letnju obuću. Dok ne stignu preostale mašine, što očekujemo u septembru ili oktobru, ovde ćemo praviti samo gornje delove obuće, a montažu radimo na drugom mestu - rekao je Mijatović.

 

Prvih 70 radnika prethodno je prošlo obuku u "sestrinskoj" koceljevačkoj firmi "Karina moda", a kako smo saznali plate zaposlenih u Paljuvima iznosiće 32.000 dinara.

Proizvodna hala

Proizvodna hala (Foto: Dragana Nedeljković)

Generalni direktor "Verdi fashion international" Janusz Wisniewski ukazao je da ova kompanija ima fabrike obuće u Italiji, Rumuniji i Albaniji, a modeli cipela proizvedeni u Paljuvima uglavnom su namenjeni za renomirane evropske i ruske firme, koje su njihovi dominantni kupci.

 

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić, koji je zajedno sa investitorima obišao pogon u Paljuvima, izrazio je zadovoljstvo što je fabrika u veoma kratkom roku izgrađena i otvorena.

 

- Ovde je pre nepunih pola godine bila gola livada, a sada imamo jedan ozbiljan industrijski objekat, u kome trenutno radi 70 naših ljudi. Kad bi svi investitori koji dođu ovde bili tako efikasni, onda našoj sreći ne bi bilo kraja. Veoma sam zahvalan rukovodstvu komapnije "Verdi", koje se pokazalo kao ozbiljno, odgovorno i od reči, tako da smo u proteklih pet meseci napravili dobar posao. Dobar za njih, kao kompaniju, jer su u stabilnoj sredini, a dobar za nas, kao opštinu koja želi da smanji broj nezaposlenih i mogu da kažem da vlada izuzetno veliko interesovanje za rad u fabrici. Ova investicija nam mnogo znači, tako da smo uspeli da u rekordnom roku opremimo lokaciju i uradimo jedan trafo, koji obezbeđuje dovoljno električne energije, a doveli smo i vodu. Mi se trudimo da na najbolji mogući način budemo na usluzi ljudima koji su odvojili ne mali novac i u jednoj bliskoj saradnji rešimo sve ono što je naša obeveza - rekao je Glišić.

Darko Glšić sa investitorima

Darko Glšić sa investitorima (Foto: Dragana Nedeljković)

Industrijska zona "Stublenica-Ub", koja se nalazi u blizini deonice budućeg autoputa Beograd-Južni Jadran, raspolaže sa još 90 hektara zemljišta i prema Glišićevim rečima, i druge kompanije su zainteresovani da ovde grade svoje pogone.

 

- Kako se bude bližio kraj izgradnje autoputa, očekujem da interesovanje bude veće,tako da polako opremamo i ostale parcele koje se ovde nalaze. Sada imamo dobar primer kako to izgleda i kako je korektna saradnja između lokalne samouprave i investitora dovela do toga da napravimo jedan industrijski objekat, na obostrano zadovoljstvo i korist - naveo je Glišić, dodajući da lokalna samouprava svakodnevno komunicira sa potencijalnim investitorima i nove privredne aktivnosti vidi kao ključ razvoja ubske opštine.


Pored fabrike-plantaža lešnika

 

Do kraja godine, pored fabrike obuće u Paljuvima niće će i zasad lešnika. Naime, Italijani planiraju da na 11 hektara oforme plantažu ovog koštunjavog voća, a preostalih osam hektara su prema rečima vlasnika kompanije “Verdi” predviđeni za prodaju eventualnim zainteresovanim investitorima.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 sati 24 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 21 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 8 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara