Registracija Prijava preko FB
Sa otvaranja izložbe (foto: Miroslava Kojić)
Sa otvaranja izložbe (foto: Miroslava Kojić)
07.07.2018, 15:00

Sećanje na Dragovana Bogdanovića

č: | fb:

Takovac i Kačerac. I Ljižanin. Zavičajno ga je moguće tako odrediti. Rođen pod Ostrvicom u selu Zagrađe 1917. godine, od ranog detinjstva napajao se ratnom i slavnom istorijom predaka, koji su  u  raznim bitkama ginuli. Mnogi kasnije zaboravljeni od države, vlasti, naroda. Ne i od Dragovana.

 

Koliko je mogao, u "vunena vremena" pokušavao je da od zaborava sačuva sećanja na  junake Velikog rata, solunce i druge ratnike, seljačke sinove koji su dali živote za slobodu Srbije. Pronalazio njihove grobove, tražio da se dostojno obeleže, da se po imenu i prezimenu, i  familiji i rodu, sačuva istina o njihovim stradanjima. Sarađivao je sa sveštenicima ljiškog i kačerskog kraja, i svoga rodnog takovskog zavičaja u popunjavanju imenika stradalih seljačkih sinova, pošto je rat rezervisan za seljake, a pobede su često svojatali oni koji su bili daleko od fronta. Iz Bogdanovića iz Zagrađa 1914. u rat je otišlo sedam muškaraca, vratio se samo njegov otac Živan.

  

Posmrtni ostaci srpskih i austrougarskih vojnika stradalih u Kolubarskoj bici, sahranjeni su u spomen-kosturnici u crkvi u Lazarevcu, ali ne svi, tako da su seljaci decenijama kasnije prilikom poljskih poslova nalazili kosture po njivama, poljima i šumama.

 

U traganju sa grobovima ratnika, pronađene su grobnice u mnogim selima, najviše u selu Šutci, Dićima, Belanovici, Brančiću... Dragovan je sačinio spisak mesta gde su  sahranjeni naši i neprijateljski vojnici, a po svedočenjima starih ljudi, koje je on sačuvao,  ponekad su zajedno sahranjivani, naročito 1919.kada je u proleće zapretila epidemija.

  

Nekoliko puta je sa soluncima posetio Krf i Srpsko spomen groblje Zejtinlik, o čemu je ostavio zapise, koji zaslužuju da budu prezentovani javnosti, kao i  građa koju je prikupio o poginulima u Kolubarskoj bici u ljiško-kačerskom kraju.

Izložba

Izložba (Foto: Miroslava Kojić)

 

 Dragovan je bio i guslar. Teme ratne – vojvoda Mišić, Kolubarska bitka. Gusle je nasledio od svog oca i guslao u raznim prilikama. Sačuvana je njegova pesma  o zanemarenim grobovima srpskih ratnika koju je napisao za specijalnu priliku – promociju knjige „Kolubarska bitka“ autora Save Skoka, u Ljigu 1991.godine, koju je pevao uz gusle.

 

Bavio se drvorezom. Seoski poslovi, mobe pri žrtvi i koševini, značajni praznici, njegovi su motivi na radovima u drvorezu, ali i ratnici, kako vojskovođe poput vojvode Živojina Mišića, tako i seljaci u rovovima i borbama.

 

Bavio se i novinarstvom. Stotine članaka o važnim stvarima u „našem malom mestu“ i široj okolini, napisao je za „Napred“ sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

 

Dragovan je bio đak Poljoprivredne škole u Adi, gde je izučio dobru školu, a naučeno prenosio mlađima. Pedesetih godina prošlog veka u zimskim mesecima trajali su kursevi za mlade poljoprivrednike koje je Dragovan učio kako da obrađuju zemlju i dobiju veće prinose. I posle godinama ih u svoje slobodno vreme obilazio da vidi kako primenjuju naučeno.

 

Umro je 2005. godine u Ljigu, u kojem je proveo najveći deo života.

 

U ljiškoj biblioteci izloženi su radovi u drvorezu Dragovana Bogdanovića, a izložba će trajati do Petrovdana, kada će biti zatvorena uz prigodan program.

Aktuelno

Teodor Tošić (foto: MariArs.2019)
Iz redakcije Pre 4 sati 56 minuta

"Just a Moment" Teodora Tošića

Samo trenutak je bio dovoljan u subotnjoj emisiji Zorana Kesića da Srbija, a i van naše zemlje, upozna talentovanog Teodora Tošića iz Valjeva.   Dvadesetjednogodišnji Teodor Tošić je...  · 3 komentara

Aleksandar Vučić (foto: skrinšot)
Trupni portret Pre 11 sati 48 minuta

Ko koga ovde zavitlava

Poslednji, pu pu pu, javni nastup slavnog predsednika Vučića, završio se najslavnije. Izvinio se ministru doktoru Stefanoviću, što je, na RTS-u, rekao da je njegov otac Branko zaposlen u GIM-u....

Loklaci dele info materijal (foto: Đorđe Đoković)
Lokalci delili informativni materijal o "aferi Krušik" Pre 13 sati 46 minuta

"Politika masnih profita u džepovima ljudi bliskih vlasti"

Aktivisti Lokalnog fronta Va, obeležavajući dva meseca od kako je uhapšen uzbunjivač Aleksandar Obradović, delili su informativni materijal o "aferi Krušik". Skrenuli su pažnji i na činjenicu da je...  · 2 komentara