Registracija Prijava preko FB
Kosidba na Rajcu (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Kosidba na Rajcu (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
14.07.2018, 12:40

"Oj, oblače, nemoj na kosače..."

č: | fb:

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija "Kosidba na Rajcu", 46. po redu, počela je juče fudbalskim turnirom, a nastavljena danas odbojkaškim turnirom i izložbom poljoprivredne mehanizacije. U večernjim satima od 20 časova je koncert Tijane Dapčević.

 

Glavni dan je kosačka nedelja, najpre revijalno košenje trave, sa oko 65 učesnika, tačno u podne, potom najvažniji, takmičarski deo, nadmetanje najboljih kosača, njih 23, za "Zlatnu kosu". Sledi Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave, sa 4-5 ekipa iz okruženja. Gde su kosači, tu su i vodonoše, ručkonoše, trubači, igrači, pevači, zdravičari, i svi oni će na Rajcu pokazati svoje umeće, kao deo tradicije pri košenju trave.

 

Domaćin ovogodišnje Kosidbe je Goran Marjanović iz Ripnja, poreklom iz Bosanskog Petrovca. On je prošle godine izabran za đidiju, kosača koji dobro kosi, lepo se nosi i koji se dopada ženama. Naravno, i pesma đidije je važna. Pesama će biti raznih, a oriće se, kao i svih 45 godina, "Oj, oblače, nemoj na kosače, otiš’o mi dragi na košenje, nije odn’o gunja i amrela, pokisnuće košuljica bela..."!

 

Folklora će biti i ove godine na Rajcu, zastupnici folkloraša su članovi KUD "Ljig", najmlađeg i najagilnijeg ansambla, koji uspešno nastupa na raznim scenama.

 

Kosidba počinje fudbalom i pri kraju je takođe  fudbal, na livadi biće omogućeno gledanje finalne utakmice Svetskog prvenstva Francuska – Hrvatska i to je jedina novina ovogodišnje manifestacije.

 

Ko bude imao snage i vremena, može da prisustvuje koncertu ansambla Džipsi Aleksići. Reč je o koncertu romske muzike.

 

Aktuelno

Razgovori pod lipom (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
"Razgovori pod lipom" Pre 21 sati 51 minuta

Sezona lova na neistomišljenike

Sezoni lova na neistomišljenike koja je otvorena dolaskom na vlast Aleksandra Vučića priključuli su se i valjevski naprednjaci. O progonu neistomišljenika večeras će pod lipom od 20 časova govoriti...