Kosidba na Rajcu (foto: Kolubarske.rs)
Kosidba na Rajcu (foto: Kolubarske.rs)
16.07.2018, 09:07

Miloradu Sladojeviću "Zlatna kosa" sedmi put

č: | fb:

Najbolji kosač, po oceni žirija, je Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada, koji već dvadeset godina kosi na nadmetanjima najboljih kosača u regionu, a na Rajcu je zabeležio sedmu pobedu.

 

Drugo mesto pripalo je mladom Vuku Vučkoviću iz Preljine, pobedniku prošle godine, a treći je Mirko Kecman iz Bosanskog Perovca.

Dodela priznanja

Dodela priznanja (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ove godine prisustvovali smo nečem nesvakidašenjem u košenju trave. Radoš Kotlaja iz Pljevalja, specijalnom kosom koju je sam napravio, jednim zamahom kosio je parcelu široku 5,5 metara i dugačku 20 metara. Ljutu i suvu planinsku travu pokosio je za 11,5 minuta, uz par otkivanja kose. Za Ginisa!

Radoš Kotlaja za Ginisa

Radoš Kotlaja za Ginisa (Foto: Miroslava Kojić)

U ekipnom nadmetanju štafetnog tipa, sa po četiri kosača, pobednik je bila ekipa Srbije, drugo mesto pripalo je Novosađanima a treće ekipi iz Bosanskog Petrovca.

Ekipa Srbije

Ekipa Srbije (Foto: Miroslava Kojić)

 

Pre takmičenja za "Zlatnu kosu", kosilo se revijalno, za merak i dušu. Ne na brzinu, već na šarm, lepotu, uz pesmu, podvriskivanje, vodonoše, i uz kosački ručak koji su pripremile Ljižanke iz udruženja "Zlatne ruke".

Revijalno košenje trave

Revijalno košenje trave (Foto: Miroslava Kojić)

 

Vašari na Rajcu održavaju se od kraja 19.veka. U međuvremenu, okupljanja su ozvaničena i manifestacijom privredno-turističkog tipa, na koju dolaze kosači u nedelju po Petrovdanu. Da kose, da se nadmeću u pesmi, uz stare i gotovo zaboravljene običaje pri košenju trave. Uvek se bira domaćin sledeće kosidbe, zvani đidija ili kozbaša, a za razliku od prošlogodišneg koji je bio iz daleka, novi je Slavkovčanin Nenad Radivojević, đidija iz komšiluka.

Pred početak tačmičenja

Pred početak tačmičenja (Foto: Miroslava Kojić)

 

Kosidbu je organizovala Turistička organizacija Ljig zajedno sa ljiškom opštinom, iz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i uz pomoć sponzora. Na Rajcu se tri dana pilo Valjevsko pivo.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 16 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 25 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara