Aleksandra Latinović  (foto: Foto Beca)
Aleksandra Latinović (foto: Foto Beca)
05.08.2018, 07:45

Aleksandra Latinović najmlađi student akademije u Berlinu

č: | fb:

Ubska violinistkinja Aleksandra Latinović će od 1. oktobra svoje usavršavanje nastaviti na Visokoj školi za muziku "Hanns Eisler" u Berlinu, gde je položila prijemni ispit i time postala njen najmlađi student.

 

Ovu prestižnu akademiju je upisala kao sedamnaestogodišnjakinja, nakon završenog drugog razreda beogradske Srednje muzičke škole "Davorin Jenko", gde je bila najbolji i najperspektivniji đak. Pre toga, proglašena je najtalentovanijom učenicom u četiri decenije dugoj istoriji ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović" i istovremeno đakom generacije u OŠ "Milan Munjas".

 

Nesvakidašnji uspeh, kojim retko ko može da se pohvali u Srbiji, postigla je ne samo zahvaljujući urođenoj darovitosti i ljubavi prema muzici, već i ogromnoj volji, trudu, odricanju, predanom i kontinuiranom radu i stalnim usavršavanjem, što samostalno, što na brojnim master klasovima koje je pohađala u zemlji i inostranstvu.

 

Na upravo jednom takvom majstorskom kursu, Aleksandru je primetio čuveni muzički pedagog Stefan Pikard i pozvao je da konkuriše za akademiju "Hans Ajsler", gde je on predavač. Poslala je prijavu, biografiju, snimak sa koncerta i izašla na audiciju, posle čega su je prihvatili kao kandidata. Sredinom juna polagala je nimalo lak prijemni ispit iz četiri dela (violinu, klavir, solfeđo i teoriju muzike), a krajem jula pismeno su je obavestili da je primljena, čestitali na uspehu i poželeli dobrodošlicu.

Aleksandra na koncertu u ubskoj Muzičkoj školi

Aleksandra na koncertu u ubskoj Muzičkoj školi (Foto: Foto Beca)

 

Tako je Aleksandra Latinović nastavila svoj put ka vrhu, kojim je krenula sa nepunih šest godina, kada je upisala pripremni razred u ubskoj Muzičkoj školi i počela da svira violinu. Bila je veoma muzikalno dete izuzetne koncentracije i ubrzo je dobila epitet mali virtuoz. Njena maestralnost je retka, pa već poodavno nosi čin violinistkinje svetskog kalibra pred kojom je izvanredna karijera.

 

- Meni je oduvek bio san da odem u Nemačku i da se tamo školujem, zbog čega je ovo najveći uspeh koji sam do sada postigla. To mi je podstrek da još više vežbam, radim i ostvarim svoj životni cilj, a to je da postanem vrhunski solista. Violina je moj život, uživam kada sam okružena muzikom, na sceni, jer sviram iz ljubavi. Ponosna sam na sebe i nadam se da će školovanje na berlinskoj akademiji opravdati moja očekivanja, omogućiti mi da se usavršim i pomoći da stignem do svog cilja. Zahvalila bih se profesorki Mariji Nikitović, koja je sa mnom radila u osnovnoj i tokom dve godine srednje škole, kao i profesorki Lidiji Ranković, koja mi nije predavala, ali je uvek bila uz mene. Bez njih dve ne bih toliko postigla i ovo uspela, kaže Aleksandra.

 

Ubska violinistkinja će na akademiji "Hans Ajsler" prvih šest meseci imati status mladog studenta, dok vanredno, u Berlinu, ne završi treću i četvrtu godinu srednje škole na engleskom jeziku koji, uzrged, govori perfektno. U istom periodu, pohađaće i intenzivni kurs nemačkoj jezika u okviru fakulteta. Od nje saznajemo i da u prvoj godini nema pravo na studentsku stipendiju, ali se nada da će već u drugoj dobiti materijalnu potporu ili od akademije ili od Nemačke države, što joj je i te kako potrebno.

Marija Nikitović

Marija Nikitović (Foto: Dragana Nedeljković)

Na Aleksandrin uspeh podjednko je ponosna njena dugogodišnja profesorka Marija Nikitović, koja ukazuje da, kao što su slikari uvek upirali pogled u Pariz, a glumci u Holivud, klasični muzičari su većinom hrlili ka Berlinu ili Beču.

 

- Cela Srbija zna za Aleksandru Latinović. Ona već ima izgrađeno ime i sinonim je za kvalitet i jedan visok nivo izvođaštva. Svojim rezultatima i talentom dobila je priliku koja se retko kome pruža i koju samo odabrani zasluže, a ona je zaslužila da bude najmlađi student čuvene muzičke škole. To je akademija sa dugom tradicijom, jedna od najcenjenijih ne samo u Nemačkoj, nego i u Evropi i jedna od najboljih u svetu, gde će ona pohađati ne nultu ili pripremnu godinu, već osnovne akademske studije, što samo po sebi dovoljno govori o njenom kvalitetu, jer je selekcija veoma stroga, a kriterijumi visoki. Pratim ko je gde iz muzičkih krugova i konkretno za berlinsku akademiju ne znam da je neko iz naše zemlje prošao, da je dobio zeleno svetlo da polaže prijemni ispit. Kada je čuo Aleksandru, profesor Stefan Pikard je zaista bio oduševljen, čak je izjavio da je bolja od njega u tim godinama - navodi Marija Nikitović, uz napomenu da Aleksandra izuzetno vlada svim instrumetima, te da i najzahtevniji program sa lakoćom savlada, što je "jako retko i fascinantno".

 

Otkriva da Aleksandru u njenoj dosadašnjoj MŠ "Davorin Jenko" u Beogradu svi obožavaju i maksimalno podržavaju i da će sa velikim interesovanjem pratiti njeno školovanje u Nemačkoj.

 

Profesorka Marija Nikitović Aleksandru podučava punih 12 godina, još od pripremnog razreda u ubskoj Muzičkoj školi. Na konstataciju da je njen udeo u Aleksandrinim uspesima izuzetno veliki i da se uvek posebno zalagala za svoju učenicu, odgovara:

 

"Ona je vanserijski talenat i, na neki način, moja moralna obaveza, moja dužnost kao čoveka, ne samo kao pedagoga. Zaslužuje apsolutno sve što sam joj pružila, a mislim da sam joj pružila dosta. Svoje slobodno vreme sam koristila za dodatni rad sa njom, jer kad naiđeš na takvo dete, koje se rađa jedno u hiljadu, onda imaš veliku ljudsku i profesionalnu odgovornost da ga neguješ, vredno radiš sa njim i da to dete stasa u ono što je Aleksandra danas. Najvažnije je da konstantno napreduje, da nađe svoje mesto pod muzičkim nebom, gde će ceniti sav taj njen rad, trud i talenat i gde će joj se to isplatiti u smislu da će moći pristojno da živi od muzike".

 

Na najznačajnijim takmičenjima i festivalima u Srbiji i inostranstvu Aleksandra Latinović je osvojila oko 60 prvih nagrada i laureata. Prvi put u ulozi soliste nastupila je sa osam godina u velikoj sali Kolarčeve zadužbine uz pratnju beogradskog gudačkog orkestra "Dušan Skovran", a svoj prvi solistički koncert održala je sa 11 godina. Izabrana je za člana udruženja  "Art link" na audiciji za mlade muzičke talente Srbije, kao i za člana beogradske Dečije filharmonije. Od prošle godine je koncertmajstor uglednog međunarodnog omladinskog orkestra ESIO, sa kojim nastupa po Evropi, u okviru zimske i letnje turneje.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 30.11.2023

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...