Lokacija deponije u Kaleniću (foto: Miroslav Jeremić)
Lokacija deponije u Kaleniću (foto: Miroslav Jeremić)
16.08.2018, 10:11

Ministarstvo zaštite životne sredine ne izvršava preuzete obaveze

č: | fb:

Skupština Regionalnog centra "Eko Tamnava" izražava nezadovoljstvo "nivoom organizacione spremnosti" Ministarstva zaštite životne sredine da izvrši prethodno preuzete obaveze u skladu sa odredbama Memoranduma o razumevanju, vezane za pripremu tehničke dokumentacije za sanitarnu deponiju "Kalenić", kao i za uspostavljanje sistema za integralno upravljanje komunalnim otpadom u Kolubarskom regionu – glavni je deo zaključka sa četvrte sednice Skupštine, nedavno održane u Koceljevi.

 

Pomenuta dokumentacija koju je Ministarstvo trebalo da pripremi odnosi se na projekat za dobijanje građevinske dozvole i reviziju Regionalnog plana upravljanja otpadom za 11 gradova i opština Kolubarskog regiona, što je poslednja etapa za operativno izvođenje radova na sanitarnoj deponiji u Kaleniću.

 

U zaključku se dalje ističe kako Skupština zahteva da Ministarstvo "preduzme hitne mere radi izvršenja prethodno preuzetih obaveza iz svoje nadležnosti" i najkasnije do 27. avgusta omogući službeni prijem delegaciji članova Skupštine Regionalnog centra "Eko Tamnava" u cilju neposrednog informisanja o preduzetim aktivnostima.

 

Memorandum o razumevanju (MoR), na koji se poziva Skupština, potpisali su sredinom aprila prošle godine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Kancelarije za Evropske integracije, preduzeća "Eko-Tamnava" i 11 gradova i opština, učesnika u zajedničkom projektu Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa deponijom "Kalenić" (Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig). Kako je tada navedeno, MoR treba da omogući kompletiranje neophodne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole, kojom se obezbeđuje završetak aktivnosti na trenutno najvećem regionalnom projektu u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine.

 

Zoran Petrović

Zoran Petrović (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Osim što nije ispunilo svoje obaveze koje se tiču projektne dokumentacije, nisu realizovani ni brojni zaključci sa sastanaka sa nadležnim predstavnicima Ministarstva, doneti u cilju uspostavljanja koordinacije i sprovođenja neophodnih projektnih aktivnosti, istakao je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra "Eko Tamnava", koje je zaduženo za izgradnju deponije u Kaleniću. Sa druge strane, ovo preduzeće je završilo svu potrebnu dokumentaciju koje je bilo u obavezi da obezbedi.

 

- Mi, kao preduzeće, do najsitnijih detalja smo ispunili svoje obaveze, čak i ono što je Ministarstvo zaštite životne sredine trebalo da uradi, mi smo odrađivali, kako bismo ubrzali ceo projekat, a ne da ga protežemo i rastežemo unedogled. Preduzeće je po svim aktivnostima ispred Ministarstva, ali realizacija je jako spora. Ministarstvo je 6. maja definisalo jedan svoj zaključak i oformilo Komisiju koja treba da preispita projektni zadatak za projekat za građevinsku dozvolu, ali što iz opravdanih razloga, što zbog tromosti i sporosti administracije, to još nije učinjeno. Imamo naznaka da će novi državni sekretar Dragan Jeremić iz Valjeva to ubrzati i da konačno, u operativnom smislu, krenemo u realizaciju projekta i rešavanje komunalnih problema u svih 11 lokalnih samouprava, sa ukupno 370.000 stanovnika. To je jedan od najvećih regiona u Srbiji i jedini koji je spreman za finansiranje ovih aktivnosti, pošto je Ministarstvo obezbedilo 45 miliona dinara za kompletiranje neophodne tehničke dokumentacije, a sve ostalo posle toga je predviđeno za 2019. godinu - rekao je Zoran Petrović.

 

On je takođe istakao da se na prostoru 11 opština, uključenih u projekat, u proseku dnevno sakupi oko 330 tona čvrstog neopasnog komunalnog otpada, zbog čega je izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa deponijom "Kalenić" od velike važnosti za uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom na ovom području.

Ðorđe Maksimović

Ðorđe Maksimović (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

I predsednik Skupštine Regionalnog centra "Eko Tamnava" Đorđe Maksimović smatra da je administracija unutar Ministarstva glavni krivac što se realizacija projekta Regionalne deponije "otegla".

 

- Najveći problem imamo sa administracijom, koja slepo prati neke procedure, bilo da su propisane od strane Republike Srbije, bilo da su propisane od Evropske unije. Ali, kada se sve sabere, svako od nas je pomalo kriv, jer i mi možda treba da budemo čvršći u nastupima. Sada se konačno nazire rešenje problema, pošto će Ministarstvo finansirati projekat za građevinsku dozvolu, što je poslednji dokument neophodan za početak realizacije projekta i praktično kraj puta, jer nakon toga ulazimo u prvu fazu radova. Ako bi poštovali dinamiku koju smo dogovorili na nedavnom sastanku, obaveza novoformirane Komisije pri Ministarstvu je da do 10. oktobra sastavi tendersku dokumentaciju za izradu projekta za građevinsku dozvolu, potom sledi raspisivanje javne nabavke, izbor ponuđača, pa izrada projekta. To je procedura od nekih devet, deset meseci, nakon čega smo zreli za finansiranje. Ministarstvo je obećalo da će uradiiti pristupnu saobraćajnicu, pa onda možda u budžetu Republike Srbije za 2019. godinu da se predvide sredstva za prvu fazu radova, a to je izrada tela deponije, što nije previše skupo - zaključio je Đorđe Maksimović.

 

Projekat Regionalne deponije je još 2012. godine bio kandidovan za sredstva iz IPA fondova Evropske unije, ali su ona preusmerena za zaštitu i obnovu od poplava, koje su Srbiju zadesile 2014. godine, podseća Maksimović i dodaje da novac namenjen Kaleniću "nismo izgubili". Evropska unija je i dalje spremna da finansira sve radove, osim tela deponije, zbog čega očekuje da država obezbedi sredstva za ove namene, kako bi se ubrzala realizacija.

 

Prema ranijim najavama, gradnja sanitarne deponije u Kaleniću na oko 75 hektara devastiranih kopova Rudarskog basena "Kolubara" trebalo je da otpočne u ovoj godini, a da do kraja naredne bude puštena u rad sa jednom kasetom za odlaganje otpada, ali je sasvim izvesno da planirani rokovi ne mogu biti ispoštovani.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 17 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 13 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara