Vatrogasni dom na Ubu (foto: Dragan Belajac Džagi)
Vatrogasni dom na Ubu (foto: Dragan Belajac Džagi)
30.08.2018, 12:24

Manje posla za ubske vatrogasce

č: | fb:

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog odeljenja na Ubu u ovoj sezoni imaju znatno manje posla nego lani. Od početka godine, na teritoriji opštine intervenisali su 35 puta, dok je ta brojka u istom periodu prošle godine iznosila sto.

 

Kako smo saznali od vatrogasca Zorana Popovića, najviše su izlazili na teren zbog požara u objektima i na otvorenom, ali do sada nije bilo težih i komplikovanijih intervencija.

 

- Ovoga leta, grom je izazvao požar na dva objekta i, na svu sreću, nije bilo ljudskih žrtava, već samo materijalne štete. Udar groma uzrokovao je požar na jednoj porodičnoj kući u Radljevu, kao i na jednoj senari u Brgulama, gde su nam u pomoć pritekle kolege iz Valjeva i obrenovačke Termoelektrane. Bili smo angažovani i u Vrelu, kada se na stadionu seoskog fudbalskog kluba zapalila baraka zbog, kako sam upoznat, ljudske nemarnosti. Objekat je izgoreo, ali je požar lokalizovan. Takođe, ugasili smo i nekoliko manjih poljskih požara, dok su nas par puta zvali da intervenišemo kada su se zapalili automobili. Sve u svemu, do sada su nam vremenske prilike išle na ruku, tako da smo imali dosta manje posla nego u istom period prošle godine - objašnjava Popović.

Zoran Popović

Zoran Popović (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Ovakvoj statistici doprineli su i građani koji se, kako kaže, ponašaju odgovornije, te više ne spaljuju otpad, ostatke useva i drugog bilja na otvorenom prostoru, što je jedan od najvećih uzročnika požara u letnjim mesecima.

 

- U periodima povećanog rizika, poput visokih temperatura, narod više ne pali vatru na otvorenom, kao što je palilo pre. Ljudi su dosta oprezniji, jer je većina postala svesna mogućih opasnosti i rizika, a malo se plaše i kazni koje im prete ukoliko izazovu požar. Ovogodišnji žetveni radovi su prošli bez problema, poljskih požara većih razmera nije bilo, međutim videćemo šta će biti u sezoni berbe kukuruza. Prošle jeseni evidentirano je tridesetak požara zbog paljenja biljnih ostataka posle branja, pa se nadam da će sada naši poljoprivrednici biti odgovorniji i oprezniji“.

 

Nedostaje i ljudstvo i oprema

 

Ubsko Vatrogasno-spasilačko odeljenje raspolaže samo jednim navalnim vozilom, kapaciteta 1.300 litara vode, što je nedovoljno i za blagu požarnu sezonu, kakva je ovogodišnja.

 

- Do nedavno smo imali i kamion cisternu marke FAP, koji je zbog starosti otišao u otpis, pošto je služio blizu četiri decenije, tako da trenutno funkcionišemo samo sa jednim vozilom. Njega smo, kao donaciju, dobili od vatrogasaca Južnog Velsa, dok nam je naš proslavljeni fudbaler Nemanja Matić pre dve godine poklonio hidraulični razvlni alat namenjen za tehničke intervencije prilikom teških saobraćajnih udesa. Da bismo mogli odgovoriti visini zadatka, neophodno nam je još jedno prateće vozilo, kapaciteta sedam, osam hiljada litara vode - priča naš sagovornik i napominje da im prilikom većih intervencija pomažu valjevske kolege, a u susret im izlazi i ubsko Komunalno javno preduzeće "Đunis", koje redovno doprema vodu.

 

Uz nedostatak opreme, onima koji rizikuju svoj, da bi spasili tuđi život i imovinu, najveći problem predstavlja i manjak ljudstva za borbu protiv vatre. Po standardima Evropske unije, na hiljadu građana trebalo bi da bude jedan vatrogasac, a Ub ih ima osam, što je daleko ispod proseka i nedovoljno da se suprostavi iole većoj vatrenoj stihiji. 

 

- Ove godile počela su da rade dvojica mlađih kolega, ali sledeće jedan ide u penziju, pa opet ostajemo "tanki". Jedinica, inače, treba da broji 13 vatrogasaca, konkurs je ponovo otvoren i čuli smo da za Valjevo primaju ljude, mi se nigde ne spominjemo. Radimo u četiri smene i kada bi nas bilo trojica u smeni i da imamo još jedno vozilo, funcionisali bismo bez problema i svaka naša intervencija bi bila daleko efikasnija. Iako uvek dajemo svoj maksimum, građani su malo ogorčeni na nas, doživljavali smo i mnoge ružne stvari, a nismo krivi, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova zapošljava vatrogasce i nabavlja opremu. Lepo je kad nema posla, lepo nama, lepo svima, ali kad ima, onda je nama najteže, kao i ljudima koji su ugroženi - rekao nam je vatrogasac Zoran Popović uz ocenu da nakon izgradnje autoputa kroz ubsku opštinu, jedinica bi, realno, trebalo da preraste u vod i ima 25 vatrogasaca.

 

Dodaje i da je nadležno ministarstvo "nagovestilo da će nabaviti 50 vozila u sledećoj godini, pa možda budemo te sreće da dobijemo jedno".

 

Lokalna samouprava, u okviru svojih mogućnosti, pomaže ubskim vatrogascima da poboljšaju uslove rada i opremljenost, pa je tako, zahvaljujući opštinskim sredstvima pre dve godine adaptiran Vatrogasni dom i nabavljen deo nedostajuće tehničke opreme.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 15 sati 5 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 15 sati 6 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 9 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara