KUD Tamnava (foto: Iz privatnog albuma)
KUD Tamnava (foto: Iz privatnog albuma)
12.09.2018, 10:54

Ubljani u Kini

č: | fb:

Članovi prvog folklornog ansambla Kulturno-umetničkog društva "Tamnava" danas su otputovali u Kinu, gde po pozivu organizatora učestvuje na internacionalnom sajmu turizma u Šangaju.

 

U pitanju je najveća folklorna manifestacija u toj dalekoj azijskoj zemlji, koja se održava po 29. put na različitim lokacijama širom grada. 

 

Na ovogodišnjem "Shanghai Tourism Festivalu" nastupaju mnogobrojni umetnički ansambli iz svih krajeva sveta, a KUD "Tamnava" je jedini predstavnik Srbije. Stoga je odlazak u Kinu veliko priznanje Ubljanima, koji su boje svog zavičaja i bogatstvo srpske kulturne baštine i tradicije proneli na festivalima u Grčkoj, Turskoj, Makedoniji, Italiji, Bugarskoj, Mađarskoj, Španiji, Kipru, Izraelu,... 

 

Uoči odlaska u Kinu na do sada najveću turneju u istoriji KUD "Tamnava", umetnički rukovodilac prvog ansambla Aleksandar Stanojević izjavio je da učešće na svetskom festivalu u Šangaju jeste velika čast, ali i obaveza.

 

- Kako su nam objasnili u pozivnom pismu, defile učesnika, koji se održava 15. septembra, biće dugačak osam kilometara, dok događaj što uživo, a što putem direktnog televizijskog prenosa prati na stotine miliona ljudi! Na toj paradi u najvećem kineskom gradu premijerno ćemo izvesti novu koreografiju "Binička Morava". Velika je privilegija biti deo šangajskog festivala i predstavljati Ub i našu zemlju u društvu profesioonalnih ansambala iz Kanade, Rusije, Novog Zelanda, Francuske, Australije, Mađarske, Litvanije, Nemačke, Švajcarske, Poljske, Bugarske, Italije... Nakon petodnevnog boravka u Šangaju i niza nastupa, putujemo na drugi festival, koji se održava u Lujangu, gradu udaljenom hiljadu kilometara. I tu ćemo tokom pet festivalskih dana na javnim nastupima i koncertima prezentovati svu lepotu naše narodne kulture. Kao i za prethodna, i za ovo gostovanje rukovodstvo ubske opštine nam je izašlo u susret, a pomogli su nam i naši privrednici, kao i prijatelji društva, na čemu smo veoma zahvalni - rekao je Aleksandar Stanojević uoči odlaska u Kinu, gde će ostati do 28. septembra. 

 

Posetu dalekom istoku Ubljani će iskoristiti i za upoznavanje azijske kulture i obilazak znamenitosti najmogoljudnije zemlje sveta.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 1 sati 46 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 sati 41 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...