kanala Gračica-Ub  (foto: Dragana Nedeljković)
kanala Gračica-Ub (foto: Dragana Nedeljković)
14.09.2018, 11:16

Počeli radovi na izgradnji kanala Gračica-Ub

č: | fb:

U Sovljaku su počeli više puta najavljivani radovi na izgradnji rasteretnog kanala Gračica-Ub, koji predstavljaju prvu fazu rešenja zaštite Uba od poplava. Ukupna vrednost investicije je 22 miliona dinara i zajednički je finansiraju Javno preduzeće "Srbijavode", koje je obezbedilo sredstva za izgradnju vodnih objekata i lokalna samouprava, koja snosi troškove eksproprijacije zemljišta za potrebe kanala. Rok za završetak čitavog posla je 31. decembar, a izvođač je valjevsko preduzeće "Erozija".

 

Kako saznajemo od šefa gradilišta Đorđa Maleševića, poprečni kanal koji će spojiti reke Gračicu i Ub biće dug 800 metara i širok tri metra.

 

- Njegova svrha je da kada dođe do naglog porasta Gračice vodu sprovede ka regulisanom koritu reke Ub ako je to, naravno moguće, odnosno ukoliko Ubača može da je prihvati. Kanal će umnogome pomoći da se nizvodno sam grad Ub i naselja koja gravitiraju ka Gračici zaštite od velikih voda ove reke, čiji je kapacitet mali, pa se često izliva preko niskih obala - kaže Malešević.

 

Đorđe Malešević

Đorđe Malešević (Foto: Dragana Nedeljković)

Dodaje da izgradnji kanala prethode radovi na ulivnim i izlivnim građevinama, koji su takođe obimni i zahtevni.

 

- Prvo radimo na obezbeđivanju uliva rasteretnog kanala u reku Ub, postavljanjem reno madraca i stabilizacionih pragova, koji će omogućiti da se voda bezbedno ulije u reku Ub. Na ulivu će postojati i dve tablaste ustave sa dva žablja poklopca. Nakon toga prelazimo na Gračicu, gde će biti izlivna građevina obezbeđena gabionskim pojasom. Sa kopanjem kanala između ulivne i izlivne građevine krenućemo kada se skinu usevi, pošto kanal prolazi kroz poljoprivredne parcele koje su u pojasu eksproprijacije. Predviđeni su i nasipi na samom kanalu u slučaju nailaska velikih količina voda Ubače, kako ne bi došlo do izlivanja i vraćanja vode iz reke u kanal - objašnjava  Đorđe Malešević.

 

Planom detaljne regulacije "Sovljak – vezni kanal Gračica- Ub", koji je usvojen 2016. godine, predviđena je i druga faza rešenja zaštite naselja Ub od velikih voda Ubače i Gračice. Osim kanala, planirana je izgradnja pregrade na Gračici, retenzije za prihvatanje talasa velikih voda i uređenje korita, čime će se na celovit način rešiti problem poplava.
Izgradnjom kanala, poljoprivredne parcele sa jedne i druge strane ostaju bez saobraćajne veze, pa je predviđena i izgradnja putničkog mosta dužine 30 metara.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 9 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 19 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara