Registracija Prijava preko FB
Prvaci na poligonu (foto: Ana Perić)
Prvaci na poligonu (foto: Ana Perić)
22.09.2018, 08:18

"Evropska nedelja mobilnosti" u Mionici

č: | fb:

Opština Mionica se pridružila obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra. Manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja, u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva, u Mionici je obeležena brojnim akcijama koje imaju za cilj smanjenje korišćenja putničkih automobila.

 

Stalna konferencija gradova i opština je u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovala akciju "Dan bez automobila u gradovima i opštinama". Predsednik opštine Mionica Boban Janković je podržao ovu akciju tako što je u petak na posao došao pešice.

 

Predsednik Janković prati sinove u školu pešice

Predsednik Janković prati sinove u školu pešice (Foto: Ana Perić)

Pored ovoga, u mioničkim osnovnim školama su organizovane brojne aktvnosti koje imaju za cilj podizanje svesti kod dece o ozbiljnosti ekoloških problema koji proizilaze iz omasovljenja motorizovanog saobraćaju. Učenici Osnovne škole "Milan Rakić" iz Mionice su učestvovali u poligonu "Kombinuj i kreći se" tokom koga su vozili bicikle i rolere, i na kretaivan način učili o značaju zdravog i aktivnog načina života.

 

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Mionica realizovao je edukativnu kampanju među mioničkim prvacima u cilju bezbednog učestvovanja đaka u saobraćaju. Tokom teorijske i praktične obuke mališani koji su ove jeseni prvi put seli u školske klupe imali su priliku da nauče osnove pravila bezbednosti u saobraćaju i ponašanja tokom pešaćenja ili vožnje bicikle od kuće do škole. Nakon obuke, predsednik opštine Mionica Boban Janković je prvacima podelio svetloodbojne prsluke i priručnike za pravilno ponašanje dece u saobraćaju.

Poligon kombinuj i kreći se

Poligon kombinuj i kreći se (Foto: Ana Perić)

 

Cilj Evropske nedelje mobilnosti je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere u gradu ili opštini učini napor da se smanji korišćenje automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka. Tema ovogodišnje kampanje je multimodalnost – kombinovanje različitih vidova prevoza i zbog toga odabran je slogan "Kombinuj i kreći se!".

Aktuelno

Pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
Razgovori pod lipom Pre 12 sati 33 minuta

Bavljenje politikom radi lične koristi

Danas se politikom mnogi bave iz lične, a ne opšte koristi, smatraju učesnici "Razgovora pod lipom". U Srbiji se već decenijama vrtimo u krug pokušavajući da stvorimo uređeno društvo.  · 2 komentara

Kod Austroterma (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 23.08.2019

Gradi se ulica Mirka Obradovića do obilaznice

Raspisana je javna nabavka za izgradnju nove Ulice Mirka Obradovića, deonica od fabrike "Austroterm" do obilaznice. Procenjena vrednost radova je 200 miliona dinara. U planu je i izgradnja kružnog...  · 2 komentara

Put od jezera do ski staze (foto: Kolubarske.rs)
Nakon 12 godina 22.08.2019

Asfaltiran put do ski staze Crni vrh

Nakon 12 godina od otvaranja ski staze Crni vrh na Divčibarama, asfaltiran je put koji vodi do ovog skijališta. Iz Gradske uprave najavljuju da će uskoro biti asfaltiran i parking.  · 5 komentara