Put kroz Stublenicu (foto: Dragana Nedeljković)
Put kroz Stublenicu (foto: Dragana Nedeljković)
16.10.2018, 08:47

Uskoro sanacija oštećenih puteva

č: | fb:

Sve saobraćajnice na teritoriji ubske opštine, koje su korišćene za potrebe izgradnje deonice auto-puta od Uba do Obrenovca, izvođač radova na ovoj trasi, kineska kompaniji "Šandong hajspid" dužna je da obnovi o svom trošku i to u najbržem mogućem roku.

 

Ovo je, unajkraćem, rezime sastanka održanog na Ubu, kome su prisustvovali predsednik opštine Darko Glišić sa saradnicima, direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić, šef nadzora Ivan Pavlović i predstavnici "Šandonga". Kinezima je, takođe, dat rok da do danas dostave planirane putne pravce i ulice za sanaciju, kao i dinamiku izvođenja radova.

Sastanak sa predstavnicima Koridora i izvodđačem radova

Sastanak sa predstavnicima Koridora i izvodđačem radova (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Nakon završenog skupa, izjavu za medije dala je narodna poslanica u Skupštini Srbije Ivana Nikolić, navodeći da se izgradnja dela auto-puta kroz ubsku opštinu privodi kraju, te je došlo vreme da se rekonstruišu pristupne saobraćajnice, koje su u velikoj meri oštetili kamioni prevozeći građevinski materijal.

 

- Na sastanku je razmatrana problematika sanacije državnih, opštinskih i nekategorisanih puteva i ulica, uništenih pod teretom teške mehanizacije zbog radova na trasi. Najviše su stradali ulica Josipa Majera, potom putni pravci kroz Trnjake, Stublenicu i Šarbane, a poseban problem postoji u Brgulama, na delu od Radljeva do nadvožnjaka u Liso Polju. Sastanak uopšte nije bio u prijatnom tonu i predsednik opštine Ub Drako Glišić je izrazio svoje veliko nezadovoljstvo zbog ovakve situacije. Pošto su radovi na trasi auto-puta kroz ubsku opštinu u završnoj fazi, ostale su sitnice poput zaštitne ograde i sličnih stvari, tako da izvođač više ne koristi te puteve. Osim toga, ulazimo u zimu i oštećene puteve i ulice trebalo bi što pre popraviti. Mi smo sve do sada imali razumevanja prema izvođaču, koji mora da završi deonicu od Uba do Obrenovca u planiranom roku, što je kraj decembra, ali sa druge strane mnogo je, tokom ove četiri godine, koliko traje izgradnja, bilo problema sa kojima su se naši građani suočavali i trpeli zbog radova. Uložili smo dosta truda i energije kako bismo izbalansirali između izvođača i građana i rešavali probleme koliko smo bili u mogućnosti, ali sada nema razloga da se više čeka na rekonstrukciju oštećenih saobraćajnica - rekla je Ivana Nikolić.

Ivana Nikolić

Ivana Nikolić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Podseća da je sanacija predviđena Sporazumom o načinu i uslovima korišćenja puteva i ulica na teritoriji opštine Ub, zaključenim 15. decembra 2015. godine. Takođe, u skladu sa Ugovorom o izvođnju radova, obaveza izvođača je da sve saobraćajnice, koje je koristio prilikom izgradnje auto-puta, rehabilituje o svom trošku. S obzirom na to da izvođač, u periodu od početka radova do danas, nije započeo sa sanacijom, na sastanku je doneto nekoliko zaključaka.

 

Sem što je Nadzorni organ juče izdao nalog kompaniji "Šandong" da je, u skladu sa Ugovorom o izvođenju, obevezna da pristupi sanaciji, već danas je dužna i da dostavi spisak planiranih putnih pravaca za rekonstrukciju, kao i dinamiku izvođenja radova. Zaključcima je predviđeno i da izvođač tokom ove nedelje otpočne sanaciju, a o datumu početka radova treba da pismenim putem obavesti predstavnike opštine Ub i nadzor.

 

Put kroz Trnjake

Put kroz Trnjake (Foto: Dragana Nedeljković)

Odmah nakon sastanka, formirana je zajednička komisija, sačinjena od predstavnika lokalne smouprave, izvođača i nadzora, koja  je obišla sve oštećene putne pravce i ulice i sačinila opis pozicije radova i njihov obim.  

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 13 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 2 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.