Lokacija deponije u Kaleniću (foto: Miroslav Jeremić)
Lokacija deponije u Kaleniću (foto: Miroslav Jeremić)
24.12.2018, 11:11

Kreće izgradnja deponije "Kalenić"

č: | fb:

Na Ubu je održana poslednja ovogodišnja, šesta po redu sednica Skupštine Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Eko Tamnava", na kojoj su usvojene izmene i dopune Plana poslovanja ovog preduzeća za nastupajuću godinu, kao i Odluke o pokretanju postupka javne nabavke za izradu projekta za građevinsku dozvolu, što je poslednji dokument neophodan za početak radova na sanitarnoj deponiji u Kaleniću.

 

- Vlada Republike Srbije donela je odluku da 65 miliona dinara usmeri za izradu projekta za građevinsku dozvolu, reviziju Regionalnog plana upavljanja i tehničku pomoć, što automatski podrazumeva dobijanje građevinske dozvole, a izvođenje radova je planirano u drugoj polovini 2019. godine - rekao je Zoran Petrović, direktor REC "Eko Tamnava", preduzeća sa sedištem na Ubu, koje je zaduženo za realizaciju ove kapitalne investicije iz oblasti zaštite životne sredine.

 

To je, dodaje, važna odluka zbog činjenice da će problem komunalnog otpada u bliskoj budućnosti rešiti svih 11 lokalnih samouprava uključenih u projekat Regionalnog centra, koje će biti korisnici buduće deponije.

 

- Nije mala stvar opredeliti sredstva za nešto što je bilo pod znakom pitanja. Od sada, to više nije pod znakom pitanja, jer kada dobijemo građevinsku dozvolu, deponija se mora uraditi. Mi smo u fazi dobijanja građevinske dozvole i blizu smo cilju, odnosno trenutku kada će komunalni otpad iz 10 opština i grada Valjevo biti odlagan na jednom mestu, a to je Regionalna deponija u Kaleniću. Tenderi za izradu projekta za građevinsku dozvolu biće sprovodeni do kraja godine, dok će izbor izvođača biti sredinom januara. Sam početak radova uslediće od polovine naredne godine i Ministarstvo zaštite životne sredine već je opredelilo oko 370 miliona dinara za one projekte koji budu spremni za finansiranje. To su projekti iz sfere komunalnog otpada  koji imaju obezbeđenu građevinsku dozvolu, a jedan od retkih, ako ne i jedini u Srbiji spreman za finansiranje u ovom trenutku je projekat "Eko Tamnave" - istakao je Petrović, koji se zahvalio resornom ministarstvu, predsednicima 11 lokalnih samouprava i saradnicima što su svojim zalaganjem doprineli da ovaj strateški projekat dođe do svoje realizacije.

Šesta Skupština Eko Tamnave

Šesta Skupština Eko Tamnave (Foto: Milovan Milovanović)

I predsednik Skupštine Regionalnog centra "Eko Tamnava" Đorđe Maksimović izrazio je zadovoljstvo zbog odluke Vlade Srbije da opredeli sredstva za kompletiranje neophodne dokumentacije.

 

- Svaki papir znači korak dalje. Onog trenutka kada smo završili idejni projekat izgradnje deponije u Kaleniću, a to je bilo 2016. godine, mi smo uradili sve što je trebalo jedno regionalno preduzeće da uradi. Sada imamo i ono što nam je bilo potrebno od resornog ministarstva, a to je 65 miliona dinara  za izradu projekta za dobijanje građevinske dozvole. To je poslednji korak pre početka radova, koji bi trebalo da započnu krajem jula sledeće godine, a odnose se na izgradnju pristupne saobraćajnice i kompletnu infrastrukturu. Prema dinamici koju smo zajedno dogovorili sa ministarstvom, prve građevinske radove na samom projektu očekujemo u drugoj polovini 2019, dok  će telo deponije biti u funkciji od kraja 2020. godine - precizirao je Maksimović.

 

Regionalna deponija "Kalenić" locirana je na 70 hektara devastiranih kopova RB "Kolubara" a zajednički je grade Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Monica, Osečina, Vladimirci, Koceljeva, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac.

 

 

 

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 11 sati 47 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 15 sati 7 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.