Zoran Ivović predsednik Kluba (foto: OK Spartak )
Zoran Ivović predsednik Kluba (foto: OK Spartak )
31.12.2018, 12:08

IVOVIĆI, ODBOJKAŠKA FAMILIJA

č: | fb:

Prošlo je 65 godina otkako je student Dragiša Radojević doneo prvu odbojkašku loptu u Ljig i tako upoznao mlade Ljižane sa igrom koja je pedesetih godina prošlog veka dobijala sve više poklonika, naročito među studentima.

 

Od davne 1953. godine, minule su decenije, odbojka u Ljigu postala je popularan sport, privlačeći pre svega, učenike gimnazije u redove "Spartaka". 

 

Među generacijama ljiških odbojkaša posebno mesto pripada porodici Ivović, koja je dala tri sjajna odbojkaša, jednog veoma poznatog i priznatog i u svetskim razmerama.

 

Zoran Ivović, danas šef Katastra u Ljigu, bio je vrstan odbojkaš, igrao je punih 20 godina, jedno vreme bio je i trener, potom samo trener, kako mlađih odbojkaša, tako i prve ekipe. Igrao je na mestu primača. Kod Zorana kao trenera prve odbojkaške korake načinio je njegov sin Marko Ivović, već 6 godina reprezentativac Srbije. Zoran je u Klubu bio na raznim pozicijama – predsednik kluba pet godina. Zoran je ostao u odbojci posle igračke i trenerske karijere. Predsednik je Skupštine Udruženja odbojkaških liga i član Predsedništva tog udruženja od 1999.godine.

 

Slobodan Ivović, isto kao i dve godine stariji brat, u ljiškim gimnazijskim danima opredelio se za ovaj sport igrajući zajedno sa Lanom Veličković, Čedom Nedeljković, braćom Kuburović, Darkom Veberom …. Sa samo 16 godina ušao je u prvi tim Spartaka, tada novog drugoligaša (1977). U to vreme, dr Antun Veber je bio na čelu kluba. Braća Ivović igrali su zajedno godinama, pamte mnoge važne utakmice.

 

Slobodan se posle igračkih dana na mestu srednjeg blokera i korektora u više ekipa - "Spartak", "Kolubara" i "Takovo" opredelio za trenerski posao. Bio je trener ljiškog "Spartaka" 9 godina, trenirao je ekipe "Kolubare-Laz.", "Lazarevca","TNT Obrenovac" ,"Takovo GM" i "Srbijanke VA".

Marko Ivović (8) reprezentacija Srbije

Marko Ivović (8) reprezentacija Srbije (Foto: Odbojkaški savez Srbije)

 

Najmlađi u odbojkaškoj familiji Ivović, Marko, sin Zoranov, je i najpoznatiji. Član je reprezentacije Srbije koja je krajem septembra na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj osvojila četvrto mesto. 

 

Posle završene gimnazije, Marko je otišao u Novi Sad da nastupa za "Vojvodinu". Potom počinje internacionalnu karijeru – Turska, Francuska, Poljska, Rusija, Brazil, ponovo Rusija. Pre dve godine proglašen je za najboljeg igrača Svetske lige. Po povratku u Ljig, priređen mu je doček na Trgu, a vanredno, dobio je i najviše opštinsko priznanje Plaketu "Đak kaplar".  U istoj godini proglašen je za najboljeg odbojkaša Srbije.

 

OK "Spartak" iz Ljiga desetu godinu igra u Supreligi Srbije. Danas je više igrača koji su iz Ljiga, talenata ima i mlađe selekcije su uspešne na turnirima mada su došle godine kada je sve manji broj u najmlađoj selekciji. Ali, usud svake male sredine su odlasci najboljih.

 

Deca treniraju, završe školu i odu na dalje školovanje i u veće klubove. I junaci ove priče nisu izuzetak. Marka je pre nekoliko meseci odbojkaški put odveo do dalekog i ledenog Novosibirska, ali nije zaboravio svoj Ljig i svoje drugove, kojima je nedavno poklonio opremu za treninge i takmičenje.

 


Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 45 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara