<p>Darko Gli&scaron;ić i Irena Vojačkova Solorano</p> (foto: Dragana Nedeljković)
<p>Darko Gli&scaron;ić i Irena Vojačkova Solorano</p> (foto: Dragana Nedeljković)
05.08.2014, 17:48

Za tri projekta 80 hiljada dolara

č: | fb:

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji i direktorka Programa UN za razvoj (UNDP) Irena Vojačkova Solorano posetila je Ubsku opštinu sa saradnicima. Ub je jedna od šest opština pogođenih poplavama u kojima UNDP finansira projekat poboljšanja vodosnabdevanja i smanjenja rizika od zagađenja, čija je ukupna vrednost 80.000 dolara. Prva faza projekta je u toku, a obuhvata radove na čišćenju glavnog kanalizacionog kolektora na reci Ub, u dužini od 2,5 kilometra, kao i sanaciju 415 zagađenih bunara u nekoliko tamnavskih sela. Kontrolu zdravstvene ispravnosti uzoraka vode za piće iz individualnih bunara obaviće Zavod za javno zdravlje Valjevo. Pored ovih radova, u vrednosti od 50.000 dolara, UNDP će dodatno, sa 30.000 dolara, u narednom periodu finansirati nabavku i testiranje elektromaterijala za Fabriku vode u Takovu, gde su nastala oštećenja tokom poplava.

- Projekti koje trenutno realizujemo na Ubu imaju dvojak cilj. Jedan je da se osposobi gradski vodovodni sistem, a drugi da se osposobe bunari koji snabdevaju veliki broj seoskih domaćinstava pijaćom vodom. Tim Ujedinjenih nacija je na Ubu i on blisko sarađuje sa opštinom, pre svega da bi se uklonile posledice štete nedavnih poplava, ali takođe i kako bismo pružili veću podršku opštini Ub, odnosno kako bi se sistem vodosnabdevanja restaurirao i osposobio da još bolje radi. Za sada, investicije u ubskoj opštini finansira UNDP iz svojih sredstava, ali mi smo zainteresovani da nastavimo na ovome da radimo sa donatorima koji žele da ulažu u ovaj deo Srbije, kako bi se u potpunosti završila sanacija vodovodnog sistema, po mogućnosti pre nego što dođe zima. Imali smo jako dobar sastanak sa predsednikom opštine Ub i njegovim saradnicima, to je bio sastanak ispunjen pričom o konkretnim stvarima, o činjenicama, što veoma cenim – izjavila je Vojačkova Solorano, dodajući da Opština Ub i UNDP imaju dobru osnovu za jačanje zajedničke saradnje u budućnosti.

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić kazao je da je projekat  poboljšanja vodosnabdevanja i smanjenja rizika od zagađenja od velikog značaja za lokalnu samoupravu.

- Majske poplave su nanele velike štete opštini Ub, neke se mogu odmah videti, neke imaju dalekosežne posledice i zahtevaju vreme da se otklone. Sa mnogo optimizma mogu da kažem da ćemo u narednom periodu pokazati prave rezultate koji će pomoći našim građanima da se ponovo vrate životu koji su ranije imali i da ga kasnije poboljšavamo, iz godine u godinu. Jedan od tih aspekata smo i mi razmatrali, pre svega po pitanju poboljšanja gradskog sistema vodosnabdevanja i čišćenja seoskih bunara, jer to nam je veoma važno – rekao je Glišić, zahvalivši se predstavnici UN na ovoj donaciji.

Pored Uba, projekat „Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenih poplavama UNDP sprovodi još u Vladimircima, Kosjeriću, Smederevskoj Palanci, Lajkovcu i Šapcu.

Aktuelno