Učesnici ekološkog recitala (foto: GAMA)
Učesnici ekološkog recitala (foto: GAMA)
15.05.2019, 13:42

Prvi ubski Eko fest

č: | fb:

Pod sloganom "Nismo svi isti, ali živimo na istoj planeti", na Ubu je održan prvi Eko fest, u organizaciji OŠ "Milan Munjas". Projekat je realizovan tokom jučerašnjeg i današnjeg dana kroz niz aktivnosti edukativnog karaktera, sa ciljem promovisanja ekološke svesti i skretanja pažnje deci o značaju zaštite i očuvanja  životne sredine.

 

U manifestaciji je učestvovalo oko hiljadu učenika i prosvetnih radnika, a najveći teret organizacije poneo je eko tim ubske osnovne škole, u sastavu: nastavnica istorije Danijela Pantelić, engelskog jezika Marija Leontijević, nastavnica muzičkog vaspitanja Dunja Kaplarević, hemije Ana Ignjatović, nastavnik srpskog jezika Veran Mijatović, potom učiteljice Milica Pušonja, Olivera Petrović, Aleksandra Novaković i Marina Petrović, kao i školski psiholog Bojana Damnjanović.

Kviz znanja

Kviz znanja (Foto: GAMA)

Prvi eko fest otvorila je direktorka OŠ "Milan Munjas" Živana Baratović i istakla zadovoljstvo što je ta obrazovna ustanova uspela da iznedri jedan ovako važan projekat.

 

- Mi se nadamo da će naš festival svake naredne godine imati sve više učesnika i da će biti sve bolji. Takođe, očekujemo da će on zaživeti na jedan ozbiljniji način i da ćemo uspeti da izađemo iz okvira same škole. Tema je izuzetno važna, a naša je obaveza da sačuvamo svoju životnu sredinu i, kao što je ona nama predata, da mi imamo šta da predamo svojim potomcima - poručila je Baratović, uz zahvalnost svima koji su učestvovali u realizaciji projekta.

Ogledi iz ekologije

Ogledi iz ekologije (Foto: GAMA)

 

Prvog festivalskog dana, organizovani su ogledi iz ekologije u školskom holu, gde su đaci mogli da vide proces recikliranja papira, kako izgleda biljka koja živi na đubrištu i ona koja živi na zdravom tlu, kako nas rastinje štiti od poplava, kako se pročišćava voda i nauče sve o kompostiranju. 

 

Nakon eksperimenata, program je preseljen u salu Doma kulture, gde su učenici četvrtog razreda učiteljice Marine Petrović izveli lepo osmišljen ekološki recital i poučnu muzičku numeru "Probudi se". U nastavku su odslušali i predavanje doktora veterinarske medicine Ivana Rakića o zaraznim bolestima koje se prenose sa životinja na ljude, a potom učestvovali i u kvizu o istoj temi. Najviše znanja pokazale su učenice VI-1 Jelena Ivković i Sofija Velimirović, čija je razredna Dunja Kaplarević. Za pobednike kviza, obezbeđen je veliki voćni paket.

 

Ivan Rakić

Ivan Rakić (Foto: GAMA)

Drugog festivalskog dana održana je projekcija kratkometražnih ekoloških filmova, uz zanimljivu diskusiju sa učenicima o najvećim problemima i izazovima u oblasti zaštite životne sredine.

 

Festivalu je prethodilo niz pripremnih aktivnosti, od sadnje drveća, preko radionica, predavanja, izložbi fotografija, mini koncerata, do oslikavanja kanti za odlaganje plastičnog otpada, koje su poklon Komunalnog preduzeća „Đunis“.

Marija Leontijević

Marija Leontijević (Foto: Dragana Nedeljković)

Jedna od idejnih tvoraca Eko festa je Marija Leontijević, nastavnica engleskog jezika u OŠ "Milan Munjas", koja ističe da prosvetni radnici imaju obavezi da decu pripreme za budućnost.

 

- Ta budućnost će sigurno biti vezana za problem reciklaže papira, plastike, kompostiranja i, uopšte, očuvanja životne sredine. To su sve pitanja kojima će se naši đaci u mnogoj većoj meri baviti nego što se mi danas bavimo i smatrali smo da je krajnje vreme da im, prosto, ocrtamo skice tih problema koji ih čekaju - rekla je Leontijević o motivima za pokretanje ekološkog festivala.

Milica Pusonja

Milica Pusonja (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Član školskog eko tima, učiteljica Milica Pušonja posebno je zadovoljna što su ubski osnovci pokazali veliko interesovanje za sve sadržaje. Prema njenom mišljenju, deca najbolje uče i pamte ono što vide, što im se pokaže i u čemu aktivno učestvuju, a upravo je takva koncepcija ubskog eko festa. Zbog toga se organizatori nadaju da će ovaj projekat zaživeti i prerasti okvire škole, jer je, kako upozoravaju,  pod čovekovim uticajem došlo do globalnih klimatskih promena, čije posledice mogu ozbiljno da utiču na razvoj, pa čak i opstana ljudske civilizacije. A mi moramo imati na umu da je zemlja naš jedini dom.

 

Aktuelno

Romi  (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 39 minuta

Kako će biti sutra, ako je danas kako je?

U senci trenutno aktuelnog i prioritetnog (hitnog), prolazi aktuelno od ranije i primarno (bitno)! Tako su minulih dana, "dva mitinga", zasenila događaje koji nisu novi. I u svakom "trenutku", ali...

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 23 sati 12 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 5 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 1 dan 3 sati

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara