Ansambl predstave (foto: Dragan Belajac Džagi)
Ansambl predstave (foto: Dragan Belajac Džagi)
17.05.2019, 09:47

Premijera ubske Omladinske scene

č: | fb:

Novoformirana Omladinska scena amaterskog Pozorišta "Raša Plaović" večeras će, sa početkom u 20 časova, u sali Doma kulture premijerno odigrati predstavu "Druga strana medalje", po tekstu i u režiji Sanje Lalić, profesorke srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi "Ub".

 

- Predstava govori o tome koliko je tanka granica između strasti i opsesije, govori o psihologiji mase, o potrebi pojedinca da ide preko svojih granica, o volji za moć i za funkcijom, gde se pritom ne biraju sredstva da se stigne do cilja. Međutim, sudbina i karma uvek učine svoje, pa sve ono što je bilo planirano s početka, ne obistini se onako kako je bilo planirano. Ova priča o vođama navijača je, zapravo, samo povod da se malo više kaže o gotovo jednoj bratskoj netrpeljivosti i želji jednog mladića da izađe iz svoje senke - kaže mlada profesorka Sanja Lalić o prvoj predstavi ove scene.  

 

U komadu igraju učenici ubske Tehničke škole: Aleksandar Drča, Maksim Maksimović, Nevena Mihailović, Vanja Puletić, Stefan Mićanović, Ljubisav Maksimović, Stefan Marković i Jovana Dimitrijević. Kao statisti (navijači) angažovani su učenici IV-2 razreda, dok je tehnička podrška Aleksandar Ranković, a sufler Nikolina Jovanović.

 

Pretpremijera Druge strane medalje

Pretpremijera Druge strane medalje (Foto: Veljko Nikolić (Pani))

Juče je, takođe u Domu kulture, za učenike Tehničke škole, Gimnazije "Branislav Petronijević" i njihove profesore izvedena pretpremijera "Druge strane medalje", na kojoj je glumački ansambl dao svoj maksimum.

 

Publika je vidno uživala, smehom reagovala kad treba i ćutanjem otpratila one delove koji su je podstakli na razmišljanje, pa su aplauzi i ovacije bili učestali. Nema sumnje, novoosnovana Omladinska scena dobila je provokativnu, dinamičnu, zanimljivu  i angažovanu predstavu, koja kroz priču o onoj manje lepoj strani sporta, govori o tamnoj strani čovekove prirode, otvarajući pritom brojna pitanja. Međutim, u ovom komadu niko nije suštinski zao, ali su zato svi nesrećni, razočarani i besni. Iako jedni dolaze iz domova za nezbrinutu decu, a drugi iz bogataških porodica, ovi mladi ljudi imaju potrebu da negde pripadaju, da se izdignu iznad svega i sebe, ali "dušom plaćaju".

 

Poseban kvalitet "Druge strane medalje" je odlična glumačka interpretacija srednjoškolaca, koji su dominirali scenom i ujednačeno, dostojno izgradili svoje likove. Plenili su darovitošču, ubedljivošću i šarmom, što ne iznenađuje ako se ima u vidu da je samo dvoje glumaca debitovalo u svojim ulogama. Ostali su se već dokazali na brojnim priredbama, kao i u dve predstave Dramskog ansambla Tehničke škole, čiji članovi čine Omladinsku scenu Pozorišta "Raša Plaović".

 

Pretpremijera Druge strane medalje

Pretpremijera Druge strane medalje (Foto: Veljko Nikolić (Pani))

Nakon tri godine ozbiljnog, temeljnog i kontinuiranog rada sa svojim učenicima u Dramskom ansamblu, profesorka Sanja Lalić je uspela da stvori mladu i kvalitetnu glumačku postavu, na koju je, s pravom, ponosna posle pretpremijere predstave "Druga strana medalje", pripremanu dva i po meseca.

 

- Odigrali ste predstavu kako se samo poželeti može. Moj duboki naklon! Dobili ste gromoglasan aplauz, zasluženo. Hvala vam što ste stoički podneli svaku kritiku, što ste pomno slušali svaku sugestiju, što ste herojski izdržali svakodnevne, višečasovne probe, što niste kukali kako vam je teško, dosadno, hladno, kako ste gladni, žedni i slično. Naročito hvala što niste kolutali očima - rekla je svojim đacima Lalić.

Sanja Lalić

Sanja Lalić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Takođe im se zahvalila što su ovom projektu pristupili krajnje odgovorno, zrelo i profesionalno, što se nijednog trenutka nisu femkali, što su dali sebe sto posto i što su sa toliko elana, žara i energije igrali na sceni.

 

"Ne saradjujemo prvi put, tako da smo se već poprilično dobro navikli jedni na druge. Znamo kad i šta treba da prećutimo, kad i kako da odgovorimo, a kada da bez ikakve reakcije nastavimo tamo gde smo stali, kao da se ništa nije desilo".

 

Profesorka je i pojedinačno, svakom učeniku-glumcu, uputila reči pohvale.

 

"Ljubo, blago majci koja te rodila!

Stefane, ovo je bilo tvoje najbolje izdanje.

Maksime, tvoja posvećenost i ljubav prema umetnosti me svaki put ostave bez teksta.

Jovana, ti si školski primer da ne postoje male uloge! Svaka tvoja spontano dodata replika, barem je tri puta bolja od one koju sam ja napisala.

Drča, ti si rodjen za scenu!

Mićanoviću, svaki put kad pomislim da ne možeš bolje, ti me demantuješ.

Vanja, na sceni si kao i na pisti – na svom terenu.

Nevena, gluma je definitivno tvoj životni poziv.

Aco, bez tebe sve ovo ne bi bilo izvodljivo.

Navijači, napravili ste spektakl! Hvala što ste bili deo ove priče.

Hvala vam što smo se zajedno igrali! Bolju ekipu nisam mogla ni da sanjam.

Gospodo, beskrajno sam ponosna na vas. Hvala što se imali sluha, što ste pristali da saradjujemo, hvala vam što  ste mi verovali. Zadovoljstvo je bilo moje", bila je inspirisana, ushićena i oduševljena profesorka Sanja Lalić nakon pretpremijere "Druge strane medalje".

 

Pretpremijera Druge strane medalje

Pretpremijera Druge strane medalje (Foto: Veljko Nikolić (Pani))

Ovo, inače, nije njen prvi dramski tekst. Sa školskim pedagogom Sinišom Milakom napisala je i postavila na scenu i predstave "Nasilje koje se dešava u tišini" i "Jun je mesec samoće".

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 13 sati 57 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara