Registracija Prijava preko FB
Ansambl predstave (foto: Veljko Nikolić)
Ansambl predstave (foto: Veljko Nikolić)
29.05.2019, 11:13

Ubski "Hamlet" pobednik u Prijepolju

č: | fb:

Sa pet osvojenih nagrada, "Predstava Hamleta u selu Mrduša donja" po tekstu Ive Brešana i u izvođenju Pozorišta "Raša Plaović" apsolutni je pobednik upravo završenog 9. Festivala amaterskih pozorišta Zapadne Srbije u Prijepolju.

 

Osim što je ubski "Hamlet" proglašen za najbolje ostvarenje u celini, Duško Ašković nagrađen je za režiju i kostimografiju, ceo ansambl za kolektivnu igru, dok je Aleksandru Tadiću, koji tumači lik Tiosava, dodeljena nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu. Direktor Pozorišta "Raša Plaović" Vladimir Tadić i nagrađeni Aleksandar Tadić prisustvovali su završnoj ceremoniji u prijepoljskom Domu kulture, gde su im uručene povelje, plakete i umetnička slika "Beli Anđeo".

 

Odluku o nagradama doneo je selektor ovogodišnjeg festivala Aleksandar Saša Volić, koji je od 20. do 27. maja bio u prilici da pogleda pet predstava amaterskih trupa sa područja Mačvanskog, Kolubarskog i Zlatiborskog okruga.

Scena iz Hamleta

Scena iz Hamleta (Foto: Veljko Nikolić)

 

U obrazloženju razloga kojima se rukovodio prilikom donošenja odluke da "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja" proglasi najboljom, Volić je naveo:

 

"Tematski krugovi vlastoljubivosti, pohlepe, lopovluka i primitivizma u inventivnom rediteljskom čitanju Duška Aškovića autentično su progovorili jezikom istine, gotovo dokumentarnom glumačkom igrom. Komad je pedantno i stručno aktuelizovan izmeštanjem prostora – mesta i vremena događanja. Komad se odvija danas u vremenu naše višestranačke stvarnosti. Glavni lik Mate Bukara, u igri Vladimira Tadića postaje lokalni moćnik koji superiorno i beskrupulozno sprovodi svoj životni kredo 'U se, na se i poda se'. Njegovi pomoćnici su Mačak (Aleksandsar Petrović), Mile (Žikica Milošević), Šipurina (Voja Raonić) i Mara (Slavica Maletić). Vredna je epizoda Tiosava, seljaka koji je uvek 'antiprotivan' - opozicionar u duši – njega je sočno igrao Aleksandar Tadić. Celokupni glumački ansambl (u predstavi je angažovano preko dvadeset glumaca) igrao je skladno i posvećeno, te je i žiri publike i selektor dodelio nagradu za kolektivnu igru".

Scena iz Hamleta

Scena iz Hamleta (Foto: Veljko Nikolić)

 

Pored pomenutih, glumačku ekipu čine i: Zoran Avramović, Milan Marković, Mirjana Simić, Dragana Janković, Snežana Jovanović, Nevena Mihajlović, Dragutin Adamović, Marko Milošević i Zoran Savković. U predstavi igra i sedmoro polaznika Škole glume, iz budućeg dečjeg ansambla ubskog pozorišta: Luka Mijatović, Nena Nenadović, Jovan Simeunović, Nevena Miličić, Julijana Simić, Jovana Tadić i Jana Stamenić. Ansambl predstava ima i veliku tehničku ekipu u kojoj su Nemanja Jovanović, Marko Kumbarić (ton), Marko Jakovljević, Srđan Lazić, Stefan Ilić (svetlo), Nevena Marković (šminka) i Sanja Mitrović (inspicijent i sufler).

 

Ubljani u Kuli?

 

Uz podsećanje da je ubski "Hamlet" pobedio i na 8. Republičkom festivalu amaterskih pozorišta "BranDam fest", koji je u aprilu održan u Krnjevu, direktor Pozorišta "Raša Plaović" Vladimir Tadić vidno je zadovoljan velikim uspehom u Prijepolju. Međutim, dodaje, to što je "Hamlet" proglašen najboljim na Festivalu amaterskih pozorišta Zapadne Srbije, ne znaći da će učestvovati i na ovogodišnjem Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli.

 

- Selektor festivala u Prijepolju, Saša Volić, pogledao je još tri predstave amaterskih ansambala koji ove godine nisu imali sredstava da doputuju u Prijepolje, ali su bile na repertoaru. Po njegovom mišljenju, "Pseće srce", po tekstu Mihajla Bulgakova, Gradskog pozorišta "Abrašević" iz Valjeva, najbolja je od svih predstava koje su se nadmetale u konkurenciji najbolje u Srbiji. Njegov predlog je da "Pseće srce" i naš "Hamlet" putuje u Kulu. Konačno mišljenje o tome daće Savez amatera Srbije - objašnjava Tadić.

Aleksandar Tadić

Aleksandar Tadić (Foto: Veljko Nikolić)

 

"Predstava Hamleta u selu Mrdoša Donja" premijerno je izvedena 21. februara na sceni ubskog Doma kulture, nakon čega je imala i dve reprize pred domaćom publikom. Interesovanje je bilo ogromno, pa su ulaznice za premijeru razgrabljene u pretprodaji, a tražila se karta više i za obe reprize. I ne pamti se da je za neku predstavu ponestalo mesta u gledalištu, kao što je to slučaj sa najnovijim poduhvatom ubskih glumaca, vođenih sigurnom rukom reditelja Duška Aškovića, višestranog pozorišnog delatnika (glumac, inspicijent i organizator) u beogradskim teatrima, koji sa ovdašnjim amaterima sarađuje duže od decenije. Kao reditelj, zajedno je sa Aleksandrom Tadićem potpisao prethodni komad "Tuđ život", a sada, prvi put samostalno, uspešno oživeo i u detaljima osavremenio kultno delo Ive Brešana. 

 

- Članovi ubskog pozorišta nisu više amateri, sad su već ozbiljni glumci, što je i "Predstava Hamleta" pokazala. Iako napisan 1965, tekst je i danas aktuelan i moja ideja je bila da se kroz duhovit način osvrnemo na gubitak moralnih vrednosti i ljudskosti i da se zapitamo, baš kao i Šekspirov Hamlet, gde je nestao čovek - kaže Ašković.

Scena iz Hamleta

Scena iz Hamleta (Foto: Veljko Nikolić)

 

Od svoje premijere, "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" ima veoma uspešan festivalski i repertoarski život. Pred ubskom publikom naći će se, po četvrti put, 12. juna, dva dana kasnije gostuje u Zvezdara teatru u Beogradu, a potom i na scenama širom Srbije. Na jesen, Ubljane očekuje učešče na još tri pozorišna festivala – u Slavonskom Brodu, Bogatiću i Senti.

 

Aktuelno

Put od jezera do ski staze (foto: Kolubarske.rs)
Nakon 12 godina Pre 7 sati 16 minuta

Asfaltiran put do ski staze Crni vrh

Nakon 12 godina od otvaranja ski staze Crni vrh na Divčibarama, asfaltiran je put koji vodi do ovog skijališta. Iz Gradske uprave najavljuju da će uskoro biti asfaltiran i parking.  · 2 komentara

Zaprašivanje komaraca iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Drugi ovogodišnji tretman Pre 4 sati 57 minuta

Zaprašivanje komaraca u petak

Zaprašivanje komaraca na teritorji Valjeva, ukoliko vremenski uslovi dozvole, obaviće se u petak, 23. avgusta i to u večernjim satima. Mole se pčelari da preduzmu neophodne mere zaštite pčela.  · 1 komentar

Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Noćas potrošnja bila maksimalnih 550 litara u sekundi Pre 1 dan 4 sati

Apel iz Vodovoda za racionalnu potrošnju vode

Iz valjevskog Vodovoda apeluju na sugrađane da racionalno i namenski koriste vodu, kako ne bi došlo do restrikcije. Noću, kada krene zalivanje bašta i hlađenje betona, potrošnja dostiže maksimalnih...  · 2 komentara