Ansambl predstave (foto: Veljko Nikolić)
Ansambl predstave (foto: Veljko Nikolić)
29.05.2019, 11:13

Ubski "Hamlet" pobednik u Prijepolju

č: | fb:

Sa pet osvojenih nagrada, "Predstava Hamleta u selu Mrduša donja" po tekstu Ive Brešana i u izvođenju Pozorišta "Raša Plaović" apsolutni je pobednik upravo završenog 9. Festivala amaterskih pozorišta Zapadne Srbije u Prijepolju.

 

Osim što je ubski "Hamlet" proglašen za najbolje ostvarenje u celini, Duško Ašković nagrađen je za režiju i kostimografiju, ceo ansambl za kolektivnu igru, dok je Aleksandru Tadiću, koji tumači lik Tiosava, dodeljena nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu. Direktor Pozorišta "Raša Plaović" Vladimir Tadić i nagrađeni Aleksandar Tadić prisustvovali su završnoj ceremoniji u prijepoljskom Domu kulture, gde su im uručene povelje, plakete i umetnička slika "Beli Anđeo".

 

Odluku o nagradama doneo je selektor ovogodišnjeg festivala Aleksandar Saša Volić, koji je od 20. do 27. maja bio u prilici da pogleda pet predstava amaterskih trupa sa područja Mačvanskog, Kolubarskog i Zlatiborskog okruga.

Scena iz Hamleta

Scena iz Hamleta (Foto: Veljko Nikolić)

 

U obrazloženju razloga kojima se rukovodio prilikom donošenja odluke da "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja" proglasi najboljom, Volić je naveo:

 

"Tematski krugovi vlastoljubivosti, pohlepe, lopovluka i primitivizma u inventivnom rediteljskom čitanju Duška Aškovića autentično su progovorili jezikom istine, gotovo dokumentarnom glumačkom igrom. Komad je pedantno i stručno aktuelizovan izmeštanjem prostora – mesta i vremena događanja. Komad se odvija danas u vremenu naše višestranačke stvarnosti. Glavni lik Mate Bukara, u igri Vladimira Tadića postaje lokalni moćnik koji superiorno i beskrupulozno sprovodi svoj životni kredo 'U se, na se i poda se'. Njegovi pomoćnici su Mačak (Aleksandsar Petrović), Mile (Žikica Milošević), Šipurina (Voja Raonić) i Mara (Slavica Maletić). Vredna je epizoda Tiosava, seljaka koji je uvek 'antiprotivan' - opozicionar u duši – njega je sočno igrao Aleksandar Tadić. Celokupni glumački ansambl (u predstavi je angažovano preko dvadeset glumaca) igrao je skladno i posvećeno, te je i žiri publike i selektor dodelio nagradu za kolektivnu igru".

Scena iz Hamleta

Scena iz Hamleta (Foto: Veljko Nikolić)

 

Pored pomenutih, glumačku ekipu čine i: Zoran Avramović, Milan Marković, Mirjana Simić, Dragana Janković, Snežana Jovanović, Nevena Mihajlović, Dragutin Adamović, Marko Milošević i Zoran Savković. U predstavi igra i sedmoro polaznika Škole glume, iz budućeg dečjeg ansambla ubskog pozorišta: Luka Mijatović, Nena Nenadović, Jovan Simeunović, Nevena Miličić, Julijana Simić, Jovana Tadić i Jana Stamenić. Ansambl predstava ima i veliku tehničku ekipu u kojoj su Nemanja Jovanović, Marko Kumbarić (ton), Marko Jakovljević, Srđan Lazić, Stefan Ilić (svetlo), Nevena Marković (šminka) i Sanja Mitrović (inspicijent i sufler).

 

Ubljani u Kuli?

 

Uz podsećanje da je ubski "Hamlet" pobedio i na 8. Republičkom festivalu amaterskih pozorišta "BranDam fest", koji je u aprilu održan u Krnjevu, direktor Pozorišta "Raša Plaović" Vladimir Tadić vidno je zadovoljan velikim uspehom u Prijepolju. Međutim, dodaje, to što je "Hamlet" proglašen najboljim na Festivalu amaterskih pozorišta Zapadne Srbije, ne znaći da će učestvovati i na ovogodišnjem Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli.

 

- Selektor festivala u Prijepolju, Saša Volić, pogledao je još tri predstave amaterskih ansambala koji ove godine nisu imali sredstava da doputuju u Prijepolje, ali su bile na repertoaru. Po njegovom mišljenju, "Pseće srce", po tekstu Mihajla Bulgakova, Gradskog pozorišta "Abrašević" iz Valjeva, najbolja je od svih predstava koje su se nadmetale u konkurenciji najbolje u Srbiji. Njegov predlog je da "Pseće srce" i naš "Hamlet" putuje u Kulu. Konačno mišljenje o tome daće Savez amatera Srbije - objašnjava Tadić.

Aleksandar Tadić

Aleksandar Tadić (Foto: Veljko Nikolić)

 

"Predstava Hamleta u selu Mrdoša Donja" premijerno je izvedena 21. februara na sceni ubskog Doma kulture, nakon čega je imala i dve reprize pred domaćom publikom. Interesovanje je bilo ogromno, pa su ulaznice za premijeru razgrabljene u pretprodaji, a tražila se karta više i za obe reprize. I ne pamti se da je za neku predstavu ponestalo mesta u gledalištu, kao što je to slučaj sa najnovijim poduhvatom ubskih glumaca, vođenih sigurnom rukom reditelja Duška Aškovića, višestranog pozorišnog delatnika (glumac, inspicijent i organizator) u beogradskim teatrima, koji sa ovdašnjim amaterima sarađuje duže od decenije. Kao reditelj, zajedno je sa Aleksandrom Tadićem potpisao prethodni komad "Tuđ život", a sada, prvi put samostalno, uspešno oživeo i u detaljima osavremenio kultno delo Ive Brešana. 

 

- Članovi ubskog pozorišta nisu više amateri, sad su već ozbiljni glumci, što je i "Predstava Hamleta" pokazala. Iako napisan 1965, tekst je i danas aktuelan i moja ideja je bila da se kroz duhovit način osvrnemo na gubitak moralnih vrednosti i ljudskosti i da se zapitamo, baš kao i Šekspirov Hamlet, gde je nestao čovek - kaže Ašković.

Scena iz Hamleta

Scena iz Hamleta (Foto: Veljko Nikolić)

 

Od svoje premijere, "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" ima veoma uspešan festivalski i repertoarski život. Pred ubskom publikom naći će se, po četvrti put, 12. juna, dva dana kasnije gostuje u Zvezdara teatru u Beogradu, a potom i na scenama širom Srbije. Na jesen, Ubljane očekuje učešče na još tri pozorišna festivala – u Slavonskom Brodu, Bogatiću i Senti.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 14 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 11 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara