Registracija Prijava preko FB
SRC Školarac (foto: Dragan Belkajac Džagi)
SRC Školarac (foto: Dragan Belkajac Džagi)
31.05.2019, 13:10

Ub dobija Muzej fudbala

č: | fb:

U toku je kompletna rekonstrukcija Sportsko - rekreativnog centra "Školarac", koja bi trebalo da bude završena početkom septembra, dok će u narednoj fazi na ovom kompleksu nići i nova zgrada, sa Muzejom fudbala na spratu.

 

Za prvu fazu obnove "Školarca" obezbeđeno je million evra, koliko će koštati presvlačenje EPDM gumenim oblogama atletske staze i svih sportskih terena pod betonom – rukometnog, odbojkaškog i dva košarkaška. Gumiranje je već završeno na rukomentom terenu, a trenuto su aktuelni radovi na velikom fudbalskom igralištu pored reke Ub, gde će biti postavljena veštačka travnata podloga, reflektori, kao i tribine sa stolicama, koje će biti izgrađene i između košarkaških i na terenu FK "Radnik", a zamenjen na rukometnom terenu. Osim toga, planirano je upotpunjavanje postojećih sadržaja sa trim stazom i novom teretanom.

Nov rukometni teren

Nov rukometni teren (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Kada se ovi poslovi okončaju, uslediće izgradnja velikog parkinga na ulazu u SRC "Školarac" i pristupne saobraćajnice sa trotoarom. Takođe, na komleksu će biti podignuta i nova zgrada, gde će u prizemlju biti smeštene kancelarije i svlačionice, dok je sprat rezervisan za Muzej fudbala, čije se osnivanje najvaljuje nekoliko godina.

 

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić kaže da je "Školarac" zaslužio da mu se konačno posveti puna pažnja, te da će nakon rekonstrukcije dobiti novi život.

 

- Mislim da nema građanina naše opštine, pogotovo u urbanom delu, a da ne dolazi na "Školarac", gde se održavaju brojne manifestacije, turniri i treninzi, a i mnogi svoje slobodno vreme provode ovde. Svi smo vezani za njega i naša ideja je bila da ga ne šminkamo i ne gledamo kako propada, već da ga učinimo još atraktivnijim i udahnemo mu novu svežinu, kako sa novim sadržajima, tako i sa modernijim komponentama, koje čine i bezbednijim i lepšim postojeće terene, za šta smo obezbedili ne mali novac. Radovi na sportskom delu koštaju 93,6 miliona dinara, a pristupna infrastruktura 23,5 miliona, što sveukupno daje cifru od nešto preko 117 miliona dinara. Kada na to dodamo sredstva koja će investirati Ministarstvo sporta za izgradnju novog objekta, u kome će biti smešten i dugoočekivani Muzej sporta, onda ćemo ovu investiciju da popnemo na jednu izuzetno visoku vrednost - naveo je Glišić.  

 

Trenutni radovi na fudbalskom igralištu

Trenutni radovi na fudbalskom igralištu (Foto: Dragana Nedeljković)

Kako kaže, iz projekta rekonstrukcije "ispušteni" su teniski tereni, ali će zahvaljujući donaciji jedne kineske kompanije i oni biti sređeni, a postojeća šljaka pretvorena u tvrdu podlogu. Glišić je najavio da bi u narednim mesecima "Školarac" trebalo da dobije i jedan bič-volej teren i za ovu investiciju obezbeđen je deo novca.

 

Muzej fudbala

 

Ub je kolevka seniorskih reprezentativaca Ratka Čolića, Dragana Džajića, Dušana Savića, Nemanje Matića i Radosava Petrovića.

 

"Ako jedna mala varoš iznedri petoricu državnih reprezentativaca, zaslužuje da ima Muzej fudbala", poručio je pre dve godine proslavljeni Zvezdin centarfor Dušan Savić, na svečanosti povodom odluke uprave Fudbalskog kluba Jedinstvo da Gradski stadion na Ubu ponese ime Dragana Džajića. Podsećamo, inicijativu o imenovanju stadiona pokrenuo je Nemanja Matić, još jedna zvezda "velikog fudbala male varoši". 

 

Trofeji, dresovi, kopačke, fudbalske lopte, suveniri i lični predmeti pomenute petorke činiće stalnu postavku budućeg Muzeja fudbala, gde će svoje mesto naći i napisi iz domaće i strane štampe o njihovim uspesima, potom fotografije sa najpoznatijih evropskih i svetskih stadiona, susreti s državnicima, snimci najlepših sačuvanih golova, driblinga i poteza. Osim stalne, ideja je da Muzej ima i tematske postavke, kroz koje bi bili predstavljani najbolji fudbalski klubovi.

Nemanja Matić i Dragan Džajić

Nemanja Matić i Dragan Džajić

 

Ub je iznedrio velikane od filozofije do politike, od glume do medicine, od dramaturgije do pesništva, ali ga niko nije učinio slavnim kao fudbaleri. Prema rečima Ubljanina, dr Miroslava Perišića, direktora Arhiva Srbije, Ub ima svoje ljude koji su građani sveta i koji "u svetu pronose naziv čudesnog mesta, iz kog dolaze fudbalski velikani".

 

"Nekada je Džajić pobeđivao najveće i najjače i dokazivao nešto što je više i vrednije od fudbala, da mali narodi ne treba da imaju osećaj manje vrednosti u odnosu na mnogobrojnije, moćnije, bogatije nacije. Činio je to pre njega, ali ne u tolikoj meri, ali je činio i Ratko Čolić, činio je to posle njega i Dušan Savić, a danas tu vertikalu nastavljaju Nemanja Matić i Radosav Petrović. Svi oni su deo identiteta srpske nacije i deo identiteta Uba i ubskog duha. Visine koje su dosegli i daljine u koje su se uputili nisu ubske velikane udaljile od Uba. Naprotiv. Oni odišu svojom bliskošću sa Ubom, a Ub su u svom uspinjanju ka velikoj slavi povukli sa sobom".

 

Izgradnjom Muzeja fudbala, Ub ne samo da se odužuje fudbaskim asovima, već će svoju prepoznatljivost učiniti naglašenijom, što ima i turistički značaj.

 

Aktuelno

Ulica vladike Nikolaja (duple trake) (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja Pre 4 sati 55 minuta

Valjevo najrizičnije za vožnju

Valjevo je teritorija gde je stradalo najviše vozača i putnika u automobilima, a naš grad je u vrhu i po broju stradalih pešaka i traktorista, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova...  · 1 komentar

Dečje igralište u Ljigu (foto: Vlada Ivanović)
Na sportskom terenu iza zgrade opštine Pre 2 sati 50 minuta

Otvoreno igralište za decu

Deca u Ljigu dobila su svoje igralište na sportskom terenu iza zgrade opštine. Na svečanost otvaranja dečjeg kutka došli su mališani iz Predškolske ustanove, učenici od prvog do četvrtog razreda iz...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Dom zdravlja stiglo 3.000 vakcina, najviše do sada Pre 1 sati 23 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Novina je da je ove godine obezbeđena četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa,...

Kolubarske.rs * Vest (foto: )
Viši sud odbio žalbu tužilaštva Pre 16 sati 22 minuta

Uzbunjivač iz "Krušika" vraća se u kućni pritvor

Radnik "Krušika" iz Valjeva A. O. vraća se u kućni pritvor, prenosi N1. Viši sud je odbio žalbu Višeg javnog tužilaštva da radnik bude u pritvoru u zatvoru, te ostaje na snazi odluka sudije za...  · 2 komentara