Predstavljanje knjige Ljutomira Rundića (foto: Miroslava Kojić)
Predstavljanje knjige Ljutomira Rundića (foto: Miroslava Kojić)
03.06.2019, 11:03

Dosanjano detinjstvo Ljutomira Rundića

č: | fb:

Dve knjige nezaborava i sećanja na svoje drugove pilote i druge letače, napisao je Ljutomir Rundić, pesnik i pisac iz Loznice, član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Kosova i Metohije. On je i predsednik Kluba pisaca "Vukovo pero" iz Loznice.

 

Iz rodnog sela Vrapci na legendarnoj Romaniji, u detinjstvu, gledao je nebeske ptice, i sanjario da i on poleti jednoga dana. Dvadesetak godina kasnije, snovi su postali stvarnost, kako to biva kada nešto previše želiš.

 

Prva knjiga njegovih uspomena iz letačkog života "Dosanjano nebo", objavljena je prošle godine, a druga knjiga je u veoma emotivnoj atmosferi promovisana u ljiškoj biblioteci. U publici je bila majka jednog pilota, tragično poginulog pre tridesetak godina, kojeg je Rundić poznavao.

 

U 70 priča, ima 650 imena, svako je pomenut pravim imenom i prezimenom. Ljudi sa kojima je Ljutomir Rundić delio dobro i zlo, od kraja sedamdesetih godina 20. veka, do odlaska u penziju, 2006. godine, pojavom Rundićevih sećanja pretočenih u knjige, nisu prepušteni zaboravu.  

 

Posebno su potresne priče iz ratnih godina i vremena NATO agresije na našu zemlju. Rundić je želeo da heroje koji su branili naše nebo i naše granice otrgne od zaborava. Među njima su Rundićeve kolege, piloti, istinski heroji ovog naroda, koji su dali život za ovu zemlju.

 

Potpukovnik Života Đurić, komandant 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile, poginuo je 25. marta 1999. godine, posle napada na kamp za obuku terorista na planini Čičavica, na granici sa Albanijom. On je prvi pilot koji je poginuo za vreme NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

 

Potpukovnik Slobodan Perić i major Zoran Radosavljević, trećeg dana agresije, kao dobrovoljci poleteli su na MIG-u-29 u presretanje  neprijateljskih aviona. Pogođeni su raketom. Perić se spasao katapultiranjem sa visine od oko 7000 metara. Radosavljevićevo beživotno telo  nađeno je nedaleko od manasira Tavna. Nije stigao da postane otac.

 

Jedan od tih heroja, potpukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, iz Gornjeg Crniljeva, poginuo je 4. maja 1999.godine, braneći nebo nad Valjevom.

 

U knjizi je i priča sa tragičnim krajem iz vremena mira. Posada transportnog vojnog aviona "Antonov An 12“, u decembru 1988, noseći humanitarnu pomoć u zemljotresom pogođenu Jermeniju, stradala je u blizini piste aerodroma u Jerevanu. Poginulo je sedam ljudi, iskusnih pilota, letača i navigatora, a komisije, ruska, naša i meštovita, nisu objavile uzroke pada aviona.

 

Kako više nema ni one zemlje, ni one vojske, Rundićeva svedočanstva i svedočenja o ljudima, događajima, mestima dešavanja, su i dragocen prilog istoriji  zemlje i njene vojske. Posebno su dokumentovani događaji iz perioda raspada zajedničke države 1991-1992.godine i iz perioda bombardovanja naše zemlje. Zadatak Rundića bio je da snima  učinke NATO agresora tokom bombardovanja, pre svega po vojnim objektima, infrastrukturi i vazduhoplovima, a mnogi kadrovi koje je snimio montirani su i upotrebljeni u filmu "Niko nije rekao neću".

 

Gosti u ljiškoj biblioteci bili su, pored autora, Petar Petrović, književnik i Karolina Ćojbašić, novinarka. Posebnu pažnju izazvao je mladi  Stefan Milić iz Banje Vrujci, koji je, uz gusle, pevao rodoljubive pesme Ljutomira Rundića.

 

 

 

 

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 14 sati 20 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 18 sati 16 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara