Registracija Prijava preko FB
Kulturni centar Mionica (foto: www.mionica.rs)
Kulturni centar Mionica (foto: www.mionica.rs)
05.06.2019, 09:14

Karavan kulture govora i "Noć srpskog filma" u Mionici

č: | fb:

Opština Mionica i Udruženje za razvoj kulture javnog govora "Izražajnost" danas u 19 časova u Kulturnom centru Mionica organizuju besplatnu edukativnu tribinu o unapređenju kulture govora koja se realizuje u okviru projekta "Karavana kulture govora". Ovaj projekat je sastavni deo nacionalne akcije "Negujmo srpski jezik" koju već četiri godine realizuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Cilj tribine je buđenje svesti kod najšire populacije o neophodnosti negovanja lepog izražavanja. Uz Slobodana Roksandića, mastera komunikologije i dr Radovana Kneževića, profesora dikcije, na tribini će učestvovati i humanitarac Arno Gujon, koji je dokazao da se radom i uz mnogo truda moguće dostići visok nivo kulture izražajnosti, čak i kada se govori na stranom jeziku.

 

Pored edukativne tribine namenjene široj javnosti, 5. i 6. juna su planirane i radionice za osnovce i srednjoškolce u okviru kojih će tim stručnjaka kroz praktične vežbe uputiti decu kako sami da nastave da rade na razvijanju svoje kulture govora.

 

Udruženje za unapređivanje i razvoj kulture javnog govora "Izražajnost" okuplja stručnjake iz oblasti javnog nastupa, dikcije, neverbalne komunikacije, psihologije i prezentovanja. Udruženje ima za cilj da edukativnim radionicama ohrabri i osnaži mlade ljude da rade na svojoj izlagačkoj pismenosti i podstakne širu javnost da više pažnje posveti usmenom izražavanju.

 

"Noć srpskog filma" u Mionici

 

Mionica će danas biti domaćin jednodnevne filmske manifestacije "Noć srpskog filma" koju je pokrenuo Filmski centar Srbije. U Kulturnom centru Mionica biće prikazani najgledaniji domaći filmovi: "Južni vetar", "Taksi bluz", "Kralj Petar Prvi" i dečiji film "Zlogonje".

 

Pored ovoga, biće emitovana i četiri kratkometražna filma podržana sredstvima FCS, i to igrani film "Mališan", animirani "Eho", dokumentarni "Isti" i kratki studentski film "Šafarikova 19".

 

"Noć srpskog filma" biće održana iste večeri u četrdesetak bioskopa u 32 grada širom Srbije. Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma i težnja srpske produkcije da se privuče što veći broj gledalaca, posebno mladih.

 

Aktuelno

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 4 sati 52 minuta

KO SI ti

"Ne moramo biti šusteri da bi znali koje nam cipele odgovaraju, kao što ne moramo biti ni profesionalci da bi stekli znanje o stvarima od opšteg interesa", Hegel....

Besplatni udžbenici (foto: www.mionica.rs)
Treća godina Pre 2 sati 16 minuta

Za mioničke prvake besplatni udžbenici

Mionica će i ove godine obezbediti besplatne komplete udžbenika prvacima sa teritorije ove opštine. Opština će obezbediti 79 kompleta udžbenika, dok 15 mališana dobija besplatne knjige od...

Petnica kup (foto: PK Valis)
Na “Petnica kupu” Pre 4 sati 53 minuta

Plivači Valisa ekipno najuspešniji

Plivači "Valisa" bili su najuspešniji u ekipnom plasmanu na "Petnica kupu". Najuspešniji plivač bio je Luka Janković iz plivačkog kluba "Napredak" iz Kruševca, dok je najbolja plivačica bila Tijana...