Kulturni centar Mionica (foto: www.mionica.rs)
Kulturni centar Mionica (foto: www.mionica.rs)
05.06.2019, 09:14

Karavan kulture govora i "Noć srpskog filma" u Mionici

č: | fb:

Opština Mionica i Udruženje za razvoj kulture javnog govora "Izražajnost" danas u 19 časova u Kulturnom centru Mionica organizuju besplatnu edukativnu tribinu o unapređenju kulture govora koja se realizuje u okviru projekta "Karavana kulture govora". Ovaj projekat je sastavni deo nacionalne akcije "Negujmo srpski jezik" koju već četiri godine realizuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Cilj tribine je buđenje svesti kod najšire populacije o neophodnosti negovanja lepog izražavanja. Uz Slobodana Roksandića, mastera komunikologije i dr Radovana Kneževića, profesora dikcije, na tribini će učestvovati i humanitarac Arno Gujon, koji je dokazao da se radom i uz mnogo truda moguće dostići visok nivo kulture izražajnosti, čak i kada se govori na stranom jeziku.

 

Pored edukativne tribine namenjene široj javnosti, 5. i 6. juna su planirane i radionice za osnovce i srednjoškolce u okviru kojih će tim stručnjaka kroz praktične vežbe uputiti decu kako sami da nastave da rade na razvijanju svoje kulture govora.

 

Udruženje za unapređivanje i razvoj kulture javnog govora "Izražajnost" okuplja stručnjake iz oblasti javnog nastupa, dikcije, neverbalne komunikacije, psihologije i prezentovanja. Udruženje ima za cilj da edukativnim radionicama ohrabri i osnaži mlade ljude da rade na svojoj izlagačkoj pismenosti i podstakne širu javnost da više pažnje posveti usmenom izražavanju.

 

"Noć srpskog filma" u Mionici

 

Mionica će danas biti domaćin jednodnevne filmske manifestacije "Noć srpskog filma" koju je pokrenuo Filmski centar Srbije. U Kulturnom centru Mionica biće prikazani najgledaniji domaći filmovi: "Južni vetar", "Taksi bluz", "Kralj Petar Prvi" i dečiji film "Zlogonje".

 

Pored ovoga, biće emitovana i četiri kratkometražna filma podržana sredstvima FCS, i to igrani film "Mališan", animirani "Eho", dokumentarni "Isti" i kratki studentski film "Šafarikova 19".

 

"Noć srpskog filma" biće održana iste večeri u četrdesetak bioskopa u 32 grada širom Srbije. Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma i težnja srpske produkcije da se privuče što veći broj gledalaca, posebno mladih.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 55 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 5 sati 5 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara