Arno Gujon na tribini (foto: www.mionica.rs)
Arno Gujon na tribini (foto: www.mionica.rs)
07.06.2019, 08:23

Karavan kulture govora i Arno Gujon u Mionici

č: | fb:

Opština Mionica i Udruženje za razvoj kulture javnog govora "Izražajnost" organizovali su u Kulturnom centru Mionica besplatnu edukativnu tribinu o unapređenju kulture govora koja se realizuje u okviru projekta "Karavana kulture govora".

 

Pored Slobodana Roksandića, mastera komunikologije i dr Radovana Kneževića, profesora dikcije, na tribini je učestvovao i humanitarac Arno Gujon.

 

- Danas sam po prvi put u Mionici i drago mi je da sam ovde imajući u vidu da je upravo ovde rođen vojvoda Živojin Mišić, jedan veliki heroj i vojskovođa. "Karavan kulture govora", u okviru nacionalne kampanje "Negujmo srpski jezik", organizovan je sa ciljem da podstaknemo ljude da se bave svojim maternjim jezikom, pogotovu u usmenoj formi. Govorili smo o tome kako pravilno da govorimo i na koji način značajno možemo da poboljšamo svoje izražavanje kroz rad koji je svakodnevan, ali nije preobiman – rekao je Arno Gujon.

Arno Gujon

Arno Gujon

 

Na tribini Gujon je govorio o iskustvima tokom svog humanitarnog rada na Kosovu, kao i o tome kako je za relativno kratko vreme uspeo da nauči srpski jezik. On je istakao da je iz ugla jednog Francuza koji do pre deset godina nije znao ni jednu reč srpskog jezika, u ovom jeziku najlepša njegova melodičnost i milozvučnost, kao i glagolski sistem koji je veoma bogat.

 

- Rečnik srpskog jezika je izrazito širok i zato treba da negujemo ovaj jezik koji je prelep, i ne treba da ga zapostavljamo - dodao je Arno Gujon.

 

- Velika mi je čast što je Mionica nakon velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Požarevac  domaćin Karavana kulture govora. Ovo govori u prilog činjenici da Mionica sigurno korača uz velike gradove i da može da im parira kada su kulturni i obrazovni događaji u pitanju. Ovo je prilika da damo mali doprinos očuvanju kulture govora, jezika i pisma, ali i prilika da ulažemo u mlade i da ih kroz unapređenje govora pripremamo za nove izazove i poduhvate. Mnogo je važno da naša deca i mladi steknu sigurnost u sebe i steknu veštinu da na pravi način predstave svoje ideje i pošalju jasnu poruku. Imponuje mi što smo ugostili humanitarca koji je mnogo učinio za Srbe i Srbiju. Arno Gujon je neko ko je za veoma kratko vreme savladao srpski jezik i po ko zna koji put pokazao svoju ljubav prema Srbima i Srbiji. Srpski narod treba da bude ponosan na svoju tradiciju i svoj jezik – rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

 

Boban Janković i učesnici Karavana kulture govora

Boban Janković i učesnici Karavana kulture govora

Pored edukativne tribine namenjene široj javnosti održane su planirane i radionice za osnovce i srednjoškolce u okviru kojih je tim stručnjaka kroz praktične vežbe uputiti decu kako sami da nastave da rade na razvijanju svoje kulture govora.

 

Tokom dvodnevnog predavanja sastavljenog iz teorijskog i praktičnog dela osnovci i srednjoškolci su imali priliku da vežbaju dikciju, izražajnost,pravilno disanje, kao i da se pripremaju za javni nastup.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 39 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 36 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara