Nevenka Dragićević naj sestra u Srbiji (foto: Dragan Belajac Džagi)
Nevenka Dragićević naj sestra u Srbiji (foto: Dragan Belajac Džagi)
12.06.2019, 12:38

Ubljanka Nevenka Dragićević "naj sestra" u Srbiji

č: | fb:

Tridesetdevetogodišnja Ubljanka Nevenka Dragićević dobitnica je priznanja za najbolju medicinsku sestru u 2018. godini u predškolskim ustanovama Srbije. Laskavu titulu dodelio joj je republički Savez udruženja medicinskih sestara PU, a nagrada je stigla na predlog njenog kolektiva - Predškolske ustanove "Ub" i Ministarstva zdravlja, Odsek za sanitarni nadzor Valjevo.

 

Ove godine ukupno ima sedam laureata prestižnog priznanja, među kojima je šest medicinskih sestara vaspitača, dok je Dragićević jedina "naj sestra" na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti dece.

 

Neprocenjivo iskustvo u toj oblasti stekla je tokom jednodecenijskog rada na beogradskoj Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, koje je prenela u PU "Ub", gde je zaposlena od 2012. godine. Uz stalno stručno usavršavanje, svom pozivu pristupa sa puno ljubavi i posvećenosti, entizijazma i profesionalizma, konstantno radeći na unapređenju ishrane dece, kao i sanitarnih, higijenskih i epidemioloških uslova u ustanovi, a samim tim i celokupnog zdravlja mališana.

Nevenki Dragićević

Nevenki Dragićević (Foto: Privatni album)

 

U ubskom Vrtiću uspostavila je kontrolu sprovođenja sistema bezbednosti hrane, pokrenula niz akcija besplatnih preventivnih ortopedskih, stomatoških i oftamoloških pregleda, inicirala formiranje Tima za zaštitu dece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, ali i internog uputa Doma zdravlja za decu kod koje se primeti promena zdravstvenog stanja u toku dana.

 

U vreme tri edipemije morbila na Ubu, u martu i aprilu prošle godine, svojom doslednošću u sprovođenju protivepidemijskih mera, sa kolegama i roditeljima je obezbedila da u Vrtiću nema obolele dece. Aktivno učestvuje u realizaciji projekta "Azbuka dobrih navika" Fondacije Novaka Đokovića, u saradnji sa relevantnim institucijama organizuje stručne tribine i skupove za roditelje, a na predlog republičkog sanitarnog inspektora i seminare za kolege iz Okruga.

Azbuka dobrih navika deca se bave baštovanstvom

Azbuka dobrih navika deca se bave baštovanstvom (Foto: Predškolska ustanova Ub)

"U radu svakodnevno prati i proširuje stručna znanja i veštine, što je čini prepoznatljivom, a Ustanovu u kojoj radi izdvaja od drugih. Njeni planovi rada, evidencije i analize mogu se koristiti kao praktičan model za preventivu u ustanovama za decu", napisala je, između ostalog, dr sci. med. Branka Miholjčić, šef Odseka za sanitarni nadzor Valjevo, u svom predlogu da se nagrada dodeli ovoj Ubljanki.

 

U predškolskim ustanovama Srbije, u oblasti preventivne zdravstvene zaštite radi 510 medicinskih sestara. Imajući u vidu navedeno, nikako nije slučajno što je strukovno udruženje, nakon analize životnih i radnih biografija mnogih kandidata, odlučilo da Nevenku Dragićević nagradi za izuzetan doprinos profesiji.

 

- Zaista je privilegija dobiti takvo priznanje od struke, jer su kriterijumi visoki, tako da sam veoma ganuta. Celog života sam se bezuslovno davala deci, često i na svoju štetu, ali sam znala za koga radim i oni su moj podsticaj. Smatram da se neki ljudi prosto rode za svoje profesije i kada radite od srca i pošteno, posle niza godina se nešto ovako i desi - kaže povodom nagrade Nevenka Dragićević i dodaje.

 

"Ja sam bila klinička sestra kada sam došla u ubski Vrtić i morala sam da učim. I danas učim i ubuduće ću učiti. Nisam bila sujetna, obilazila sam obdaništa po Srbiji i raspitivala se kako rade, da bismo napravili najbolji model."

 

Zasluge što je najbolja medicinska sestra u Srbiji, Dragićević ne pripisuje samo sebi, već i čitavom kolektivu.

 

- Ovo priznanje je posvećeno deci, a pripada Predškolskoj ustanovi Ub, jer bez nesebične pomoći i podrške svih zaposlenih - higijeničara, kuvara, vaspitača, na čelu sa rukovodstvom, sama ne bih uspela da unapredim preventivnu zdravstvenu zaštitu, a samim tim i kvalitet rada Predškolske ustanove, koja je, kao i naš grad, u godini uzleta - napominje.

 

Posebno ističe dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, počev od Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, preko MUP-a do opštine Ub.  

 

Gordana Milosavljević Marković

Gordana Milosavljević Marković (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Direktorka ubske Predškolske ustanove, Gordana Milosavljević Marković kaže da su svi srećni i ponosni na svoju koleginicu.

 

- Nevenka Dragićević zaista lepo radi i vodi računa o deci. Jedina je medicinska sestra na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, a imamo oko 550 dece  u matičnoj ustanovi i izdvojenim odeljenjima. Da ne pominjem drugo, ali to podrazumeva i da preko pola hiljade kartona treba samo popuniti, opravndanja zavoditi, a ona sve to radi besprekorno. Iako smo velika ustanova, dobro funkcionišemo, jer da nije tako ova nagrada ne bi bila u rukama naše medicinske seste i u našem vrtiću - rekla je Gordana Milosavljević Marković.

 

Nevenka Dragićević ukazuje da je predškolski uzrast period sa toliko otvorenih mogućnosti, u kome mlado biće sa mnogo energije i entuzijazma ovladava i razvija složene kapacite, od kojih će zavisiti njegove buduće mogućnosti, njegova ličnost i uspešnost funkcionisanja u daljem životu.

 

"A koliki će taj napredak biti i u kakve će ljude stasati, umnogome zavisi od zaposlenih u predškolskom obrazovanju i vaspitanju. Znači, i do nas je", poručuje ovogodišnja dobitnica priznanja "Najbolja medicinska sestra" u Srbiji, Ubljanka Nevenka Dragićević.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 15 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 6 sati 16 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 6 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 6 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...