Izložba diitalnih printova (foto: Dragan Belajac Džagi)
Izložba diitalnih printova (foto: Dragan Belajac Džagi)
21.06.2019, 14:15

Digitalni printovi u ubskoj galeriji

č: | fb:

U Galeriji "Sveti Luka" otvorena je izložba digitalnih printova, čije su autorke  beogradske akademske umetnice Ivana Vidić i Bojana Joanović. Postavka obuhvata 13 dela iz savremenih medija, koja predstavljaju kreativan spoj umetničkih postupaka i novih tehnologija, slivenih u jedinstven vizuelni izraz.

 

Ivana Vidić (1970) diplomirala je i magistrirala na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Ima status slobodne umetnice i članica je ULUS-a od 1996. godine. Ubskoj likovnoj publici predstavlja se sa šest odabranih grafika iz ciklusa "Kolaži". nastalih kao posledica eksperimentisanja sa određenim teksturama, prvenstveno papira, što ručno rađenih, što dodatnom intervencijom na njima.

Ivana Vidić

Ivana Vidić (Foto: Ranko Antonić)

 

- Ja sam pravila papire, dodavala biljke na njih i boljila sa nekim pigmentima, a potom ih fotografisala. Pošto sam po obrazovanju grafičarka, to "vuče" na grafiku, a s obzirom na to da se bavim digitalnim medijima, onda sam obradila te fotografije i nastali su apstraktni kolaži - rekla je Vidić o svom umetničkom postupku, dodajući da su se u tom procesu "kompjuteri sami nametnuli".

 

Ukazuje da smo okruženi tehnologijom koja svakodnevno napreduje, a umetnici je koriste kao alat za postizanje najboljih efekata, kako bi realizovali svoje ideje i proširili granice svog umetničkog delovanja.

 

- Hteli ne hteli, vezaniji smo za njih nego za klasične tehnike. Uz to, ja sam po prirodi radoznala, volim tehniku, bavim se i fotografijom, kao i ekslibrisom i izradom ručno rađenih knjiga. Digitalna grafika mi pruža više mogućnosti da se izrazim nego klasična, pa sam joj pribegla u poslednje vreme - objašnjava Ivana Vidić, koja smatra da umetnost mora da odgovara na realnost i vreme u kome nastaje da bi bila napredna i relevantna.

 

Nazvana "Basna", postavka Bojane Joanović (1979) u smislu umetničkog koncepta predstavlja celinu od sedam radova tematski zasnovanih na ideji o sedam smrtnih grehova. Oni  su metaforički prikazani kroz likovni izraz nadahnut pričama za decu, gde se prikazuju životinje u ljudskim ulogama, reflektujući slabosti čovecanstva. Radovi su izvedeni kao digitalni printovi, a korišćena je tehnika kolaža digitalne fotografije, gde su aplicirani ručno pisani kaligrafski naslovi.

 

Joanović, koja je diplomirala na Slikarskom odseku FLU u Beogradu i član je ULUS-a od 2007. godine, pojašnjava da se ideja o njenoj umetničkoj "Basni" rodila kada je postala majka.

 

"Skoro sam dobila decu i, realno, po ceo dan sam u pričama, basnama i poukama zašto nešto treba, a zašto nešto ne treba da se radi. Na kraju se to pretočilo u ovaj ciklus o sedam smrtnih grehova".

Dragana Nedeljković i Bojana Joanović

Dragana Nedeljković i Bojana Joanović (Foto: Ranko Antonić)

 

O inspiraciji za ovaj ciklus, koju je pretočila u zanimljivo i provokativno vizuelno pripovedanje kaže:

 

"To je sve iz života. Psi me zaskaču po uluci, pogotovu oni koji su u teranju, pa mi je pas bio prva asocijacija na blud. Borbe petlova predstavljaju gnev, sav taj bes koji tu postoji i za koji ne znam odakle dolazi. Majmuni dočaravaju pohlepu. Realno prilično su zli, možda zato što najviše liče na ljude. Žabice predstavljaju zavist, a zmije proždrljivost. Jelen je prelep i ponosan i ne gleda gde trči, pa upada u zamke, pa simbolizuje gordost. Mačka oličava lenjost dok miševi kolo vode".

 

Navodi da su basne oduvek bile štivo, koje nas od ranog detinjastva upoznaju sa ljudskim spoticanjima i dilemama, te poimanju razlika izmedju dobrog i lošeg. U svom radu upravo je iskoristila taj momenat edukativnosti i neki način napravila mali, koristan i opominjući podsetnik za starije, a kroz formu blisku deci. Spajajući jednu večnu temu sa privlačnim likovnim pristupom, ljudske slabosti izrazila je na naduhovit način.

Sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Izložba "Digitalni printovi" Ivane Vidić i Bojane Joanović u ubskoh galeriji biće otvorena do 28. juna.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 7 sati 16 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 sati 5 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.