Registracija Prijava preko FB
Izložba diitalnih printova (foto: Dragan Belajac Džagi)
Izložba diitalnih printova (foto: Dragan Belajac Džagi)
21.06.2019, 14:15

Digitalni printovi u ubskoj galeriji

č: | fb:

U Galeriji "Sveti Luka" otvorena je izložba digitalnih printova, čije su autorke  beogradske akademske umetnice Ivana Vidić i Bojana Joanović. Postavka obuhvata 13 dela iz savremenih medija, koja predstavljaju kreativan spoj umetničkih postupaka i novih tehnologija, slivenih u jedinstven vizuelni izraz.

 

Ivana Vidić (1970) diplomirala je i magistrirala na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Ima status slobodne umetnice i članica je ULUS-a od 1996. godine. Ubskoj likovnoj publici predstavlja se sa šest odabranih grafika iz ciklusa "Kolaži". nastalih kao posledica eksperimentisanja sa određenim teksturama, prvenstveno papira, što ručno rađenih, što dodatnom intervencijom na njima.

Ivana Vidić

Ivana Vidić (Foto: Ranko Antonić)

 

- Ja sam pravila papire, dodavala biljke na njih i boljila sa nekim pigmentima, a potom ih fotografisala. Pošto sam po obrazovanju grafičarka, to "vuče" na grafiku, a s obzirom na to da se bavim digitalnim medijima, onda sam obradila te fotografije i nastali su apstraktni kolaži - rekla je Vidić o svom umetničkom postupku, dodajući da su se u tom procesu "kompjuteri sami nametnuli".

 

Ukazuje da smo okruženi tehnologijom koja svakodnevno napreduje, a umetnici je koriste kao alat za postizanje najboljih efekata, kako bi realizovali svoje ideje i proširili granice svog umetničkog delovanja.

 

- Hteli ne hteli, vezaniji smo za njih nego za klasične tehnike. Uz to, ja sam po prirodi radoznala, volim tehniku, bavim se i fotografijom, kao i ekslibrisom i izradom ručno rađenih knjiga. Digitalna grafika mi pruža više mogućnosti da se izrazim nego klasična, pa sam joj pribegla u poslednje vreme - objašnjava Ivana Vidić, koja smatra da umetnost mora da odgovara na realnost i vreme u kome nastaje da bi bila napredna i relevantna.

 

Nazvana "Basna", postavka Bojane Joanović (1979) u smislu umetničkog koncepta predstavlja celinu od sedam radova tematski zasnovanih na ideji o sedam smrtnih grehova. Oni  su metaforički prikazani kroz likovni izraz nadahnut pričama za decu, gde se prikazuju životinje u ljudskim ulogama, reflektujući slabosti čovecanstva. Radovi su izvedeni kao digitalni printovi, a korišćena je tehnika kolaža digitalne fotografije, gde su aplicirani ručno pisani kaligrafski naslovi.

 

Joanović, koja je diplomirala na Slikarskom odseku FLU u Beogradu i član je ULUS-a od 2007. godine, pojašnjava da se ideja o njenoj umetničkoj "Basni" rodila kada je postala majka.

 

"Skoro sam dobila decu i, realno, po ceo dan sam u pričama, basnama i poukama zašto nešto treba, a zašto nešto ne treba da se radi. Na kraju se to pretočilo u ovaj ciklus o sedam smrtnih grehova".

Dragana Nedeljković i Bojana Joanović

Dragana Nedeljković i Bojana Joanović (Foto: Ranko Antonić)

 

O inspiraciji za ovaj ciklus, koju je pretočila u zanimljivo i provokativno vizuelno pripovedanje kaže:

 

"To je sve iz života. Psi me zaskaču po uluci, pogotovu oni koji su u teranju, pa mi je pas bio prva asocijacija na blud. Borbe petlova predstavljaju gnev, sav taj bes koji tu postoji i za koji ne znam odakle dolazi. Majmuni dočaravaju pohlepu. Realno prilično su zli, možda zato što najviše liče na ljude. Žabice predstavljaju zavist, a zmije proždrljivost. Jelen je prelep i ponosan i ne gleda gde trči, pa upada u zamke, pa simbolizuje gordost. Mačka oličava lenjost dok miševi kolo vode".

 

Navodi da su basne oduvek bile štivo, koje nas od ranog detinjastva upoznaju sa ljudskim spoticanjima i dilemama, te poimanju razlika izmedju dobrog i lošeg. U svom radu upravo je iskoristila taj momenat edukativnosti i neki način napravila mali, koristan i opominjući podsetnik za starije, a kroz formu blisku deci. Spajajući jednu večnu temu sa privlačnim likovnim pristupom, ljudske slabosti izrazila je na naduhovit način.

Sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Izložba "Digitalni printovi" Ivane Vidić i Bojane Joanović u ubskoh galeriji biće otvorena do 28. juna.

 

Aktuelno

Uručenje nagrade Vlajku Jovanoviću (foto: Jovanović)
Na 69. svetskom trofeju harmonike Pre 2 sati 29 minuta

Uspeh Alekse Mirkovića i Vlajka Jovanovića u Portugalu

Nekadašnji i sadašnji učenici valjevske muzičke škole Aleksa Mirković i Vlajko Jovanović ostvarili su izuzetan rezultat na Svetskom trofeju harmonike koji održan u Portugalu. Jovanović je pobedu u...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 5 sati 22 minuta

Zapamtimo neka imena! Osobito Mile Jovanović

Pohvalno i vrlo pohvalno slušamo o studentima Beogradskog univerziteta. Ne samo zbog uspeha u studijama, nego i onog što rade i što govore kao građani.   Oni pravi, obavešteni i objektivni,...

Ivana Vasić, Bojana Perić i Vladimir Bošković  (foto: Đorđe Đoković)
Kampanja Europroma Pre 7 sati 33 minuta

Dani domaćih u novembru u znaku "Carnexa" i "Nexta"

"Dani domaćih", kampanja vajevskog Europroma u okviru koje se svakog meseca predstavlja po jedan ili više domaćih proizvođača, nastavljena je i u novembru. Niže cene i promocije proizvoda kompanija...  · 1 komentar

Ikonopisac (Denis Petrulenkov) (foto: )
Večeras otvaranje izložbe Pre 4 sati 36 minuta

Ruski umetnik Denis Petrulenkov u "Trnavcu"

Izložba ruskog umetnika Denisa Petrulenkova pod nazivom "Akvareli", biće otvorena večeras u 19 časova u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića".